Odmah na početku vas moramo upozoriti kako je trenutna verzija SteamOS operativnog sistema u ranoj beti i kako uopšte nije namijenjena krajnjim korisnicima, već onima koji su spremni poigrati se sa svojim hardverom i instalacijom nove Linux distribucije prilagođene igračima. I prije nego se oni među vama, koji su proteklih nekoliko mjeseci proveli u pećini zapitaju zašto spominjemo Linux, podsjećamo kako je Valve u septembru prošle godine objavio da će tokom 2014. lansirati tri nova produkta. Prvi od njih su Steam Machines, konfiguracije prilagođene igračima, zatim je tu Steam Controller, novi gamepad prilagođen PC igrama, te na kraju SteamOS, operativni sistem baziran na Linuxu i namijenjen isključivo igračima.

Da budemo precizniji, SteamOS je baziran na Debian 7 Linux distribuciji, kodnog imena Debian Wheezy, s tim da je u ovom slučaju u prvi plan stavljen Steam Big Picture interfejs prilagođen korištenju sa gamepadom i TV ekranom u vašem dnevnom boravku.

Drugim riječima, SteamOS vam za sada uopšte nije neophodan – ukoliko koristite Steam na Windowsima, Big Picture mod vam je dostupan već nešto više od godinu dana. Štaviše, kada u obzir uzmete i činjenicu da najveći dio igara dostupnih na Steamu za sada uopšte neće ni raditi na Linuxu (izuzev u kombinaciji sa In-home Streamingom), sa instalacijom SteamOS-a zapravo gubite dobar dio funkcija koje imate ukoliko koristite Steam na Windowsima. Također, dobar dio najavljenih mogućnosti SteamOS-a još uvijek nije dostupan u beti, pa u biti za sada nemate puno toga ni za isprobati.

No, obzirom da smo o cijelom Steam Universe ekosistemu već pisali prije nekoliko brojeva, u nastavku vas nećemo daviti istom pričom, već ćemo se posvetiti isključivo tome kako instalirati beta verziju SteamOS-a, kako zapravo izgleda Big Picture interfejs i koliko ga je ugodno koristiti.

1/1

Instalacija

I dok čekamo da Valve finalizira rad na svom operativnom sistemu i da u prodaju stignu prvi Steam Machines uređaji sa predinstaliranim SteamOS-om, ne preostaje nam ništa drugo nego da i sami probamo instalirati SteamOS betu na naše već gotove konfiguracije. Instalacione fajlove ćete pronaći na Steam sajtu (link na kraju teksta), a minimalni hardverski zahtjevi podrazumijevaju:

- 64-bitni Intel ili AMD procesor;

- 4GB RAM memorije;

- 500GB ili veći hard disk;

- Nvidia GPU;

- Matičnu ploču sa UEFI podrškom;

- USB port za instalaciju.

Kako kažu iz Valvea, podrška za AMD i Intel grafičke kartice stiže uskoro, a vrijedi napomenuti kako bi zvanični instalacioni fajlovi mogli imati problema sa prepoznavanjem raznih zvučnih i mrežnih kartica, kao i to da je za instalaciju samog operativnog sistema neophodno u potpunosti formatirati hard disk.

Osim toga, za sada su dostupna dva instalaciona fajla koje prate i nešto drugačiji procesi instalacije. Default instalacija je nešto jednostavnija i podrazumijeva sljedeće korake:

- Downloadujte default SteamOS (SteamOSImage.zip) instalacioni fajl;

- Formatirajte USB stick kapaciteta 4GB (ili veći) u FAT-32 sistemu i nazovite ga SYSRESTORE;

- Unzipujte sadržaje SteamOSImage.zip arhive na USB stick kako bi dobili System Restore USB stick;

- Ubacite USB stick u kompjuter na kojeg želite instalirati SteamOS betu, restartujte ga i podesite boot prioritet kako bi pokrenuli instalaciju sa USB sticka;

- Odaberite UEFI;

- U GRUB meniju odaberite opciju Restore Entire Disk;

- Nakon instalacije ponovo pokrenite kompjuter i možete početi sa korištenjem SteamOS bete;

Sa druge strane, custom instalacija je nešto komplikovanija i bazirana na Debian Installeru, te podrazumijeva više koraka:

- Downloadujte custom SteamOS (SteamOSInstaller.zip) fajl;

- Unzipujte downloadovani fajl na prazni, FAT-32 formatirani USB stick;

- Ubacite USB stick u kompjuter na kojeg želite instalirati SteamOS betu, restartujte ga i podesite boot prioritet kako bi pokrenuli instalaciju sa USB sticka;

- Odaberite UEFI;

- Odaberite Automated install opciju iz menija;

- Sačekajte da instalacija obavi svoje kako bi se mogli logovati na sistem;

- Odaberite GNOME sesiju i logujte se koristeći predefinisani “steam” account i šifru “steam” (bez navodnika). Pokrenite Steam, prihvatite EULA-u, sačekajte da obavi svoje i odlogujte se sa predefinisanog steam accounta;

- Logujte se na “desktop” account koristeći šifru “desktop”

- Otvorite Terminal i u novi prozor ukucajte: “~/post_logon.sh” (bez navodnika), a kada vam kompjuter zatraži šifru, ukucajte “desktop” i sačekajte da završi sa instalacijom i updateom Steama;

- Na kraju ukucajte “y” (bez navodnika) kako bi završili instalaciju i kreirali recovery particiju na disku, nakon čega će se sistem restartovati, a vi imati svježu SteamOS betu na svom kompjuteru.

No, tu je i treća opcija koju smo i sami isprobali i koja vas može poštedjeti muke sa drajverima za zvučne i mrežne kartice, te pored toga nudi i mogućnost dual boot instalacije umjesto formatiranja kompletnog diska, kao i instalaciju na kompjutere čije matične ploče ne podržavaju UEFI. Riječ je o Ye Olde SteamOSe instalaciji, koju možete instalirati na sličan način kao i prethodno opisani SteamOSInstaller:

-Downloadujte Ye Olde SteamOSe sa sajta autora (link na kraju teksta);

- Kreirajte bootabilni USB stick sa Ye Olde SteamOSe instalacijom koristeći Win32 Disk Imager softver (ili “spržite” instalacioni DVD);

- Ubacite USB stick u kompjuter na kojeg želite instalirati SteamOS betu, restartujte ga i podesite boot prioritet kako bi pokrenuli instalaciju sa USB sticka;

- U meniju kojeg ćete potom dobiti odaberite Automated install (napomena: tu je i opcija Power User install za napredne korisnike koji žele odraditi dual boot SteamOS bete i svog postojećeg OS-a);

- Sačekajte da instalacija obavi svoje kako bi se mogli logovati na sistem;

- Odaberite GNOME sesiju i logujte se koristeći predefinisani “steam” account i šifru “steam” (bez navodnika);

- Na SteamOS desktopu kliknite na Activities, zatim Applications, te na kraju na Terminal, u koji potom ukucajte “steam” (bez navodnika), kliknite Enter, prihvatite EULA-u i sačekajte da instalacija završi svoje;

- Odlogujte se sa predefinisanog “steam” accounta (gornji desni ugao ekrana) i potom opet odaberite GNOME sesiju i ovaj put se ulogujte sa korisničkim imenom “desktop” i šifrom “desktop”;

- Ponovo otvorite Terminal i ovaj put ukucajte ~/post_logon.sh, a kada vam Terminal zatraži šifru, ukucajte “desktop”;

- Ukucajte “y” kako bi kreirali recovery particiju i potom odaberite opciju Reboot kako bi restartovali kompjuter i počeli sa korištenjem SteamOS-a.

I prije nego pređemo na priču o iskustvu korištenja SteamOS-a, vrijedi napomenuti kako nakon instalacije Ye Olde SteamOSe verzije operativnog sistema trebate otvoriti PulseAudio Volume Control aplikaciju iz Activities menija i u njoj odabrati vašu zvučnu karticu i podesiti jačinu zvuka. A napomena je tu jer, nažalost, GNOME desktop kontrola glasnoće zvuka u trenutku pisanja teksta još uvijek nije radila sa Ye Olde SteamOSe instalacijom.

Interfejs i iskustvo korištenja

Nakon instalacije i konačnog pokretanja SteamOS bete, te logiranja na Steam, pred vama će se naći Steam Big Picture interfejs, obojen u tamno plave nijanse i prilagođen korištenju kako sa tastaturom i mišem, tako i sa gamepadom. Naravno, tu je još uvijek i Linux desktop koji se krije ispod Big Picture moda (Settings/Interface/Enable access to the Linux desktop.

Početni ekran Big Picture moda nudi brz i jednostavan pristup svim bitnijim segmentima samog Steama – vašoj kolekciji igara (Library), online prodavnici (Store) i vašoj listi prijatelja (Community). Osim te tri sekcije, u uglovima ekrana ćete pronaći i kratice za pristup web browseru (Web), instant messengeru za komunikaciju sa vašim Steam prijateljima (Friends), kao i glavnim opcijama (Settings).

I, kao što smo već rekli, kompletan interfejs je odlično prilagođen korištenju sa gamepadom, dok sjedite izvaljeni u svojoj fotelji ili kauču – sa triggerima ćete se prebacivati između web browsera, glavnog ekrana i instant messengera, dok će vam analogni stickovi, d-pad i face tipke (X, Y, A i B na X360 gamepadu) poslužiti za kretanje kroz ostatak maksimalno intuitivnog interfejsa.

Ovdje moramo posebno pohvaliti i Valveovo rješenje virtuelne tastature na kojoj ćete poruke tipkati koristeći gamepad – umjesto klasičnih on-screen QWERTZ/QWERTY tastatura, Valve se odlučio na potpuno novi dizajn koji izgledom podsjeća na cvijet sa 8 latica, na kojima su grupisana slova i osnovni znakovi interpunkcije. Lijevim analogom ćete birati “latice”, dok će vam face tipke poslužiti za aktiviranje pojedinačnih slova ili znakova na njima. A iako bi vam se u početku mogla učiniti konfuzna, već nakon par minuta korištenja ćete shvatiti sve njene prednosti u odnosu na klasične virtualne tastature, te ćete bez problema i relativno brzo uspijevati otipkati šta god poželite.

Osim virtuelne tastature, Valve je u Big Picture modu, a samim tim i SteamOS-u, korisnicima ponudio i odlično rješenje za korištenje web browsera uz pomoć gamepada: lijevim analognim stickom ćete pomjerati kursor, dok će vam desni analog poslužiti za zumiranje pogleda na sajt, a face tipke za aktiviranje željenih linkova, dodavanje u favorite, pristup address baru, otvaranje novih tabova i sve ostale osnovne opcije koje bi vam mogle zatrebati.

Međutim, iako će Steam bez većih problema raditi sa brojnim no-name i manje kvalitetnim kontrolerima, naša preporuka je da ga ipak koristite sa nekim kvalitetnijim gamepadom – X360 gamepad je još uvijek naš favorit – kako se ne bi našli u problemima kada shvatite da kontroler koji bez problema radi sa Steam interfejsom uopšte ne radi sa brojnim igrama iz vaše kolekcije.

Zaključak

Još nakon prvobitnog lansiranja Steam Big Picture moda krajem 2012. godine, bilo je jasno kako Valve zna napraviti vrhunski interfejs dostojan, ako ne i bolji od bilo kojeg interfejsa poznatog sa konzola. Stoga i ne sumnjamo da i sami već mjesecima uživate u svim blagodetima Big Picturea ukoliko imate kvalitetan gamepad i ukoliko ste kompjuter povezali sa TV-om.

No, kada je SteamOS u pitanju, još uvijek vam ne možemo preporučiti njegovu instalaciju – kao prvo, sa njom ostajete uskraćeni za tri četvrtine od ukupne ponude igara na Steamu, jer ih nećete moći pokrenuti na Linuxu (a najavljeni In-home streaming još uvijek nije dostupan u beti). Osim toga, riječ je o operativnom sistemu koji je još uvijek u vrlo ranoj beti koju karakterišu problemi sa drajverima, u neku ruku problematični hardverski zahtjevi, kao i nekoliko najavljenih i još uvijek neimplementiranih funkcija. Drugim riječima – aktuelnu betu SteamOS-a instalirajte samo ukoliko vam je baš dosadno i želite isprobati najraniju verziju Valveovog operativnog sistema. Svi ostali – bolje bi bilo da sa nama sačekate finalnu ili barem opcijama bogatiju i nešto ispoliraniju betu. 

http://store.steampowered.com/steamos/

SteamOS beta (default):

http://store.steampowered.com/steamos/download/?ver=default

SteamOS beta (custom): 

http://store.steampowered.com/steamos/download/?ver=custom

Ye Olde SteamOSe: 

http://directhex.github.io/steamos-installer/