Čini se da je to sve što se tiče ovogodišnjeg izdanja Worldwide Developers konferencije! Nije bilo najava pametnog sata, MacBook Air-a sa Retina ekranom ili nečeg drugog - ali je jasno da Apple polako, ali sigurno ulazi jako na tržišta na koja su se namjerili Google i Samsung sa svojim Smart Home i Health uređajima i servisima. Koliko će uspjeha Apple imati u tom segmentu ponajviše zavisi od 3rd party podrške, za koju ne sumnjamo da će ipak biti povelika.

Ipak, ne možemo se oteti dojmu da iOS, pogotovo u svom osmom izdanju, polako počinje ličiti na Android - barem funkcionalno, jer većina "inovacija" zapravo i nisu inovacije koliko tek vizuelno-praktične izmjene koje na konkurentskim operativnim sistemima postoje već neko vrijeme. Sa vizuelne strane, iOS 8 ne donosi neke velike promjene kao što je to uradio njegov prethodnik. Ipak, funkcionalno, to je problem, jer se čini da je iOS 8 samo blago prepakovani iOS 7 koji nije uspio ponuditi ništa konkretno novo, izuzev obećanja o mogućnostima kontrole vašeg budućeg pametnog doma.

Ko zna, možda će septembarski specijalni event na kojem će, kao i obično, biti predstavljena generacija novih iPhonea i Mac uređaja biti nešto više revolucionaran - jer je večerašnji WWDC, barem sa stanovišta običnih i standardnih korisnika, bio više pun gimmicka.

Hvala vam što ste bili uz naš liveblog, ali ne zaboravite - s obzirom da WWDC traje još čitava 4 dana, očekujte još zanimljivih vijesti iz San Francisco-a na našem portalu. Čitamo se!

[KRAJ!]

20:57 Veliki šef traži od svojih zaposlenika iz publike da ustanu, kako bi im se mogao javno zahvaliti. "Ne zaboravimo ni hiljade ostalih u Cupertinou, kao i širom svijeta". I čini se da je tô - to!

20:55 Tim Cook je nazad na stageu. "Ovo je bilo nevjerovatno jutro", kaže. Sada je redu na još jedan revisit svih važnijih najava sa današnjeg WWDC-a.

20:48 Predstavljeni SpriteKit, SceneKit i novi programski jezik Swift. Ako ste developer, ovo će vas zanimati, a ako niste (kao npr. ja), onda ćemo sačekati nešto divlje i zabavnije. Ali evo, da probam: stari programski jezik Xcode i Objective C će očigledno dobiti klompu, jer Swift može stvarati i vrtiti aplikacije u realtime-u. I čini se da je kraj ultradeveloperskom dijelu WWDC-a, odnosno barem onome na kojem su prezentatori pričali na jeziku koji definitivno nije bio engleski.

20:44 Sweeney je predstavio ZenGarden demo, aplikaciju koja prikazuje sve ljepote i mogućnosti Metala. Ista će biti besplatno dostupna zajedno sa iOS8 - čini se da iOS i dalje ostaje najbolji izbor kada je u pitanju mobilno igranje, jer demo izgleda zaista vrlo impresivno.

20:42 Predstavljen Metal, grafički dodatak namijenjen A7 čipovima koji omogućava pokretanje - pazite sad - Frostbite enginea na iOS platformi. Tim Sweeney iz Epic Games dolazi na stage da prikaže njegove mogućnosti.

20:39 Predstavljen HomeKit, certifikat za automatizaciju "pametne" kuće u kojoj će iPhone biti "daljinski upravljač" za sve vaše smart kućanske poteze - neka velika imena su prikazana na slajdu iza Federighija. Njegov primjer: "recite glasno - želim da idem na spavanje - i svi prozori i vrata u kući će se zaključati". Vidjet ćemo kako će ovo izgledati, jer sve zavisi od 3rd party developera i hardverskih proizvođača.

20:36 TouchID konačno otvoren developerima. Sada možete sa ovom funkcijom "zaključati" i pojedinačne aplikacije, poput npr. PayPala i slično.

20:34 iOS 8 nudi podršku za 3rd party tastature. SwiftKey, anyone?

20:32 iOS 8 dobija widgets, koji će se nalaziti u Notification centru, te koji nude "saradnju i sharing" između aplikacija. Tako npr. možete odmah imati VSCO filtere unutar Photos aplikacije i slično.

20:27 Shazam je sada integrisan u Siri, koju možete pokrenuti bez da dirate svoj uređaj. Na stage se vraća Tim Cook, koji počinje priču o inovacijama u App Storeu. "Preko 75 milijardi downloadanih aplikacija" je rezultiralo potrebama za nekim promjenama: tu je sada Explore tab za otkrivanje novih aplikacija; preview video za aplikacije (Wow, kakva inovacija! *sarkazam*); te beta usluga imena TestFlight, namijenjena developerima. Stiže nekad u jesen - kao i sve ostalo.

20:22 Nova Gallery aplikacija sadrži jako moćne alate za real-time obradu fotografija, gdje se ista sync-a na svim uređajima. Između ostalog, tu su opcije za izmjenu saturacije, crne boje, sjena, kontrasta, osvijetljenosti, itd.

20:18 Family sharing - do 6 članova iste porodice može koristiti iste iTunes aplikacije. Catch - morate imati istu kreditnu karticu aktiviranu na svim uređajima, ali tu je i "children alert" prilikom kupovina.

20:14 A sada, vrijeme je za HealthKit! Federighi ističe kako do sada nije postajala jedna centralizovana aplikacija za sve aplikacije koje su vezane za zdravlje, a HealthKit je upravo to. Tako će HealthKit postati informacijski hub za sve vaše fitness-zdravstvene potrebe, a u saradnji sa klinikom Mayo, podatke iz HealthKita ćete moći prezentovati svojim doktorima kao dio oficijelne dijagnoze. (OK, mogu misliti kakva bi ovo raspamećenost bila da još najave i iWatch...) HealthKit će podržati i još nekoliko velikih zdravstvenih imena - još nije poznato tačno kako i u kolikoj mjeri, ali ovo je, barem softverski, veliki korak iOS-a u borbi sa Androidom i wearables uređajima, barem kada su fitness i health-segment u pitanju.

20:09 A sada, Enterprise dio. Federighi iznosi podatak kako "od Forbes Top 500 kompanija, 98% koristi iOS. Mi ćemo sada pridobiti i preostalih 2%". (Ah, taština.) Najavljen je i Device Enrollment, koji omogućava lakše postavljanje uređaja u enterprise (poslovni) mod rada. Najavljena je VIP Thread usluga - dobijate notifikacije samo za jedan thread. Zanimljivo i korisno... (Priznajem, OK?)

20:03 Nove funkcije za poruke - mijenjanje imena threada, uključivanje / isključivanje ljudi iz konverzacije, te Tap to Talk - slanje audio i video zapisa putem poruka. Tu je i Location Sharing koji može biti vremenski određen (dan, sat, itd), kao i Do Not Disturb opcija, što je možda i najinteresantnije (za mrzitelje "socijalne" komunikacije).

19:59 Federighi je sada najavio QuickType, novu tastaturu koja bi trebala riješiti probleme sa prilagođavanjem na nove funkcije u tastaturama. QuickType ipak donosi prediktivne odgovore, te će se i na poslane poruke nuditi već predefinisani odgovori unutar AutoCorrect opcije - slično kao što nude Google Keyboard ili SwiftKey. Tastatura će, naravno, učiti od vas.

19:54 Najavljen je i iOS 8! Baziran na iOS7, za sada nema nekih velikih izmjena, izuzev "aktivnih notifikacija". Šta to znači? Odgovaranje na poruke direktno sa Lock ekrana, skoro identično kao i na Androidu. Tu je i nešto modificirani Notification centar, nove gesture za mail (flagiranje, read-it-later i uklanjanje draftova swipe-om na dole) - ali ništa revolucionarno, barem zasad.

19:51 "Android dominira malware tržištem. Tek 1 od 10 njihovih uređaja je na posljednjoj verziji softvera, a kada imate operativni sistem star 4 godine, to je antička historija." Ukartko, Cook se opet dohvatio Android fragmentacije, što je argument koji se na WWDCu koristi već... pa, godinama.

19:48 Tim Cook se vraća na stage. "A sada, vrijeme je za iOS". Nakon isticanja ogromnog broja prodanih iUređaja, uključujući i 500 miliona iPhone-a, Cook se odmah dotakao Androida, za koji je rekao kako je "veliki broj korisnika u Kini prešao sa Androida na iOS", te da su to "kupci koji su tražili bolji uređaj i bolji život". (Bolji život? Seriously, Tim?)

19:45 Federighi je upravo zvao Dr.Drea sa svog Mac-a! Ovaj se javio i pitao "kada treba doći na posao", jer je čuo da je "Tim ranoranilac". Jabučari su u ekstazi - šalu na stranu, Continuity se čini kao zanimljiva opcija, te možda je zapravo korak dalje onoga što je Google pokušavao sa svojim Google Apps integracijama.

19:42 Prikazana je i Continuity opcija, gdje je moguće momentalno nastaviti rad sa jednog iUređaja na drugom - npr. vaš Mac će prepoznati da ste pisali email, te samo jednim swipe-om na home ekranu na iPhoneu možete nastaviti raditi na tom istom mailu. Pored toga, tu je i revizija SMS poruka i poziva, te sada na poruke i na pozive na svom iPhoneu možete odgovarati putem - pazite sad! - vašeg Mac uređaja! On će sada biti "mikrofon" za vaš telefon.

19:38 A tu je i Markup, alat za obradu fotografija unutar samog browsera. Opcije se čine poprilično interesantne, te alat izgleda dosta moćno za nešto što se krije unutar browsera.

19:33 Safari je dobio nekoliko nadogradnji, te pored titule najbržeg kada je u pitanju JavaScript, Safari želi i titulu najboljeg browsera kada su tabovi u pitanju. Iako, čini se da scrollanje tabova i "Tab View" mogu pomoći onima koji imaju po milion otvorenih tabova (kao npr. autor teksta, zbog čega ga urednik stalno kudi).

19:30 MailDrop je usluga namijenjena velikim fajlovima koje šaljemo putem maila, a koja će zapravo ponuditi sigurnosni link osobi koja prima mail do velikog fajla, bez da se opterećuje mail servis. Pored toga, prikazane su i inovacije u novom Safariju - a Federighi je prikazao i korištenje Google Searcha tokom live prezentacije! Vrlo zanimljivo.

19:26 Tu je sada i iCloud Drive, cloud usluga za syncanje sadržaja širom Apple ekosistema. Iznenađujuće - ili ne! - tu je i Windows verzija!

19:23 Yosemite posjeduje i Notification Center, koji je manje-više kopija onoga iz iOS-a. Čini se da će informacije iz njega biti moguće nadograditi putem widgeta i aplikacija sa App Storea, što je super vijest za ljubitelje modifikacije vaših ličnih digitalnih asistenata.

19:19 Također su prikazani i detalji novog dizajna. Tu su oštrije, "industrijske", rešetkaste linije, kao i nove ikone. Prate motive iOS-a 7, sa flat pristupom, ali posjeduju i dubinu, što iOS ikone baš i nemaju. (Ah, ti Jabučari. Čak im je važno da li im ikone imaju depth!) Naravno, ne treba zaboraviti ni dizajnere - Federighi je predstavio i automatsko prilagođavanje tonova ekrana vašoj novoj desktop pozadini, kao i "Dark" mode rada sa fokusom na centar ekrana, koji dizajneri najviše i koriste.

19:17: Novi Mac OS se zove Yosemite - baš kao što su glasine i najavljivale.

19:15: Craig Federighi izlazi na stage! Nakon što je prošao kroz listu lažnih imena za novi Mac OS, uključujući i "OS X Weed", Federighi je objasnio kako se kompanija sa prelijepim mačaka "prebacila na prelijepa mjesta u Kaliforniji."

19:12 Cook ističe kako su PC uređaji u padu sa prodajom, dok je prodaja Mac-ova porasla za 12%. Također, Cook je prikazao i chart na kojem piše da je adopcija Mavericks OS-a bila za 50% bolja od Windowsa 8, koji je "imao godinu dana prednosti".

19:08: Na stage-u je i Tim Cook! Nakon što se prigodno zahvalio svim developerima, Cook se odmah bacio na brojke, te je istakao da je tu "preko 1,000 developera sa kojima možete razgovarati", od kojih su " 2/3 tu po prvi put".

19:04: Apple je nahvalio različite grupe developera koji razvijaju raznolike aplikacije - preko kompozitora pa do morskih biologija, Apple iPad se koristi svuda. S obzirom da je ovo ipak konferencija za developere, logično je da će Apple veliki dio pažnje posvetiti upravo njima - ljudima koji iOS čine najbogatijom prodavnicom aplikacija.

19:01: WWDC 2014 je počeo! Apple je otvorio event sa videom posvećenim developerima i njihovom radu, te korištenju različitih Apple alata pri stvaranju aplikacija.

18:56: Ako imate neke komentare ili ideje kako i zašto bi Apple mogao (ne) predstaviti određene proizvode, slobodno nam se javite u komentarima.

18:49: I naravno, ne zaboravite da refreshate stranicu svakih minut ili dva, tako da biste vidjeli najnovije informacije koje imamo za vas!

18:45: Uskoro počinje i Worldwide Developers Conference! Za nekih 15tak minuta, počet će najznačajnija godišnja Appleova konferencija, te ćemo imati prilike saznati šta su to Tim Cook i ostatak ekipe pripremili za nas. Ono što znamo sigurno je da će biti predstavljeni iOS 8 i Mac OS X (10.10), ali sve osim toga je već domen špekulacija.

1/1