Sada gotovo tradicionalno, već trinaestu godinu za redom, održana je globalna press konferencija posvećena najvećem evropskom sajmu - IFA sajmu potrošačke elektronike i kućanskih aparata koji se održava početkom septembra u Berlinu.

Ove godine odredište IFA GPC 19 bila je španska pokrajina Andaluzija, u sklopu grandioznog Barceló Punta Umbría Beach resorta. Kao i obično, cijeli događaj je trajao nešto više od dva dana, gdje smo imali priliku upoznati se sa najnovijim trendovima i stanjem tržišta. Prvog dana smo imali prilike pratiti power briefinge, odnosno prezentacije kompanija koje očekuju veliku ulogu na sajmu ali i globalnom tržištu, među kojima su bili Philips sa proizvodima kojima žele poboljšati i unaprijediti lično zdravlje korisnika, od pametih četkica za zube, prečišćivaća zraka, mobilnih aplikacija za trudnice i roditelje, do uređaja koji sprječavaju hrkanje. TLC se predstavio kao najveći rastući TV brend globalno, što im ide u prilog podatak tržišne analize gdje se očekuje povećanje prodaje UHD televizora za 18%, dok onih sa OLED ekranom za čak 45%. Tu će dio kolača tražiti i METZ Blue kompanija koja je nastala ujedinjenjem njemačkog Metz-a i kineskog Skyworth-a kao jednog od top pet TV proizvođača u svijetu. Uspješna integracija Gorenja sa Hisense grupacijom predstavili su svoj 8K televizor sa najvećom rezolucijom na svijetu, a zanimljive prezentacije imali su i Haier sa svojim sve rasprostranjenijim kućanskim aparatima koji se oslanjaju na IOT tehnologije, kao i SAFERA sa pametnim senzorom za kuhinju koji prati kvalitet vazduha i spriječava eventualno nastajanje požara.

1/1

Drugi dan kao glavni dio i sama IFA GPC 2019 press konferencija, donijela je presijek tržišta kao i trendove za koje se smatra da će obilježiti ovu godinu. Pored već spomenutih televizora, očekuje se da će prodaja pametnih telefona u ovoj godini stagnirati, ali da će prosječna cijena onih prodanih na globalnom nivou iznositi oko 323 eura. Veliki porast prodaje od čak 41% posto očekuje se na polju pametnih zvučnika, dok će prodaja bijele tehnika porasti za malo ispod 3%.

Zanimljivi su istraživački podaci koji govore da skoro 50% ljudi vjeruje da inovacije i promjene u tehnologiji dolaze prebrzo i da se zbog takvih stvari značajno gubi na povjerenju prema tehnološkim kompanijama, što je s druge strane obaveza kompanija da korisnicima pomognu u jednostavnijem prihvatanju tehnologija. Upotreba vještačke tehnologije, glasovne kontrole i međusobna povezanost uređaja biće jedni od glavnih trendova.

Što se tiče samog sajma objavljeno je da je Sennheister po prvi put postao jedan glavni audio partner, a sama kompanija predstavila se sa fantastičnim uređajem koji savršeno reproducira originalni audio snimak u tri dimenzije, uz korištenje njihove Ambeo tehnologije. Dva keynote govornika na IFA-i biće Richard Yu, predsjednik Uprave Huaweija i Christiano Anon, predsjednik Qualcomma. I ove godine neće biti zapostavljeni i prateći događaji popu IFA NEXT na kojem će pojaviti najnoviji StartUp projekti, kao i SHIFT AUTOMOTIVE događaj posvećen modernim IT tehnologijama integrisanim u automobile.

IFA 2019 se održava u Berlinu od 6. do 11. septembra, a više informacija o cijelom sajmu moguće je pronaći na www.ifa-berlin.com.