Tokom press konferencije, prisutnim novinarima i partnerima su se, između ostalih, obratili čelnici sajma i analitičari iz kompanije GfK, koji su istakli ono što nam je već neko vrijeme bilo kristalno jasno - današnji svijet je “always on”. Drugim riječima - okruženi smo uređajima konektovanim na Internet i njihov broj će samo nastaviti rasti, zalazeći se u skoro svaku sferu naših života.

U kompaniji GfK tako i ove godine očekuju rast prodaje pametnih kućnih uređaja poput televizora, frižidera i veš-mašina, a predviđaju i to kako će tokom 2017. svaka peta osoba na planeti kupiti novi smartphone.

Analitičari također očekuju i dalji razvoj tehnologija poput virtualne i augmentovane stvarnosti, kao i autonomnih automobila i vještačke inteligencije kakvu srećemo sve češće u vidu digitalnih ličnih asistenata.

Na kraju konferencije, organizatori su obećali kako će na ovogodišnjem IFA sajmu još više pažnje posvetiti dokazanim brandovima, ali i startup kompanijama koje rade na inovativnim novim uređajima i tehnologijama, obzirom da upravo inovacija pokreće cijelo tržište.

1/1

Osim press konferencije, IFA je u Lisabonu organizovala i nekoliko power brifinga, na kojima su u saradnji sa sponzorima i partnerima predstavili tehnologije i proizvode koji se tek trebaju pojaviti na tržištu.
Philips je prisutne novinare tako upoznao sa novom linijom proizvoda sa kojima zdravstvenu zaštitu žele učiniti personalnijom - između ostalog, dotakli su se svojih mobilnih aplikacija namijenjenih trudnicama i roditeljima, koje su razvili zajedno sa timom medicinskih stručnjaka, a osvnuli su se i na svoje uređaje za pročišćavanje zraka u interijerima i pametne četkice za zube.

Sa druge strane, Sennheiser se u Lisabonu fokusirao na imerzivni zvuk koji savršeno reproducira originalni audio snimak u tri dimenzije, a koji je moguće snimiti korištenjem njihove Ambeo tehnologije.

A osim u specijalnim mikrofonima, namijenjenim snimanju zvuka za VR i AR igre i aplikacije, Ambeo tehnologija će uskoro biti dostupna i u vidu posebnog headseta, koji za sada radi isključivo sa iPhoneom i koji nudi podršku za binauralno snimanje zvuka. Drugim riječima, Ambeo headset na svakoj slušalici ima poseban mikrofon, zahvaljujući kojima zvuk snima onako kako ga ljudske uši čuju.

Od ostalih predstavljenih noviteta, vrijedi istaći konvertibilni laptop kompanije Porsche Design, koji se osim kao laptop i tablet, može koristiti u nekoliko različitih modova rada nalik na popularne Lenovo Yoga prenosnike, kao i nekoliko novih Samsung televizora.

Naime, Samsung je na IFA Global Press Conference stigao sa prilično upečatljivim TV uređajima. Model naziva ‘QLED’ tako predstavlja elegantni 4K TV sa zakrivljenim ekranom i podrškom za HDR, dok model inspirativnog imena ‘The Frame’ predstavlja televizor koji vam nakon gašenja može poslužiti i kao slika na zidu. I to slika koju možete sami odabrati i promijeniti u svakom trenutku, koja će uz to automatski prilagođavati svoju svjetlinu i toplinu boja osvjetljenju sobe u kojoj ste je smjestili.