11. i 12. maja, Beč je bio središte evropske developerske scene. Pod nazivom WeAreDevelopers, treću godinu za redom održana je jedna od najvećih konferencija za developere u Evropi, koja je u ta dva dana prošle sedmice okupila 70 predavača iz 50 zemalja.

Konferencija se održala u starom industrijskom kompleksu Marx Halle, koji je namjenski preuređen za ovaj događaj i koji je u 7000 kvadratnih metara prostora omogućila programerima iz cijelog svijeta da se povežu i razmijene svoja znanja i iskustva. Iako je organizator najavljivao oko 3000 učesnika, broj je narastao na blizu njih 3800, koji su mogli pronaći mnogo zanimljivih tema iz oblasti razvoja interneta, mobilnih aplikacija i softvera, Big Data, kao i aktuelnih tema virtualne stvarnosti, robotike i umjetne inteligencije.

Program konferencije bio je organizovan u nekoliko cjelina uz više ekspertnih sesija i interaktivnih radionica, a bila su organizovana i takmičenja u programiranju, okrugli stolovi, radionice, te networking događanja. Prostor je iskorišten i za izložbeni dio koji je uključivao Virtual & Augmented Reality prezentacije, zonu posvećenu robotima, prezentacije i takmičenja startupa, uz brojne mogućnosti za intenzivno umrežavanje sa donosiocima odluka IT giganata kao što su Facebook, Google, Microsoft, IBM, UBER, PayPal, SAP, Netfix, Atlassian, Dynatrace, GitHub, OLX i dr.

Neki od najzanimljivijih predavača na konferenciji bili su Julien Decot iz Facebooka, Joel Spolsky iz StackOverflowa, Hakon Wium Lie koji je izmislio CSS, Rasmus Lerdorf, koji je izmislio PHP, a najpoznatiji dizajner igara na svijetu i dobitnik više od 100 međunarodnih priznanja John Romero govorio je o izazovima razvoja njegovog preduzeća “id software“. Tu su bila i brojna druga velika imena i poznati međunarodni developeri i IT stručnjaci kao i uspješni osnivači svjetskih IT kompanija, a o kako velikom događaju se radi govori i činjenica da je konferenciju otvorio austrijski kancelar, Christian Kern.

Lijepo je vidjeti kako je ova programerska konfernecija u samo nekoliko godina narasla u idealno mjesto za povezivanje s istomišljenicima uz mogućnost učenja jednih od drugih i stvaranje boljih proizvoda, pa to može biti samo pravi razlog da WeAreDevelopers događaj uvrstite u kalendar za iduću godinu.

1/1