Igre su se razvijale stoljećima, a nakon pojave katodne cijevi otvorile su se mogućnosti za novu vrstu igara koju čovjek još nije vidio. Ralph Baer je u to vrijeme razmišljao o igranju igara u kući i to na malim ekranima. Tako je davne 1951. godine začeta ideja o video-igrama da bi 1967. gospodin Baer istu i realizirao, kreirajući Brown Box, prvu kućnu konzolu za video-igre. Od tog momenta video-igre su krenule na svoj put ka osvajanju svijeta zabave.

Dokumentarista Muzeja grada Zenice Alen Karamehić, pasionirani zaljubljenik u video-igre, odlučio se da svoj hobi poveže s onim što radi, pa je u muzeju organizirao izložbu pod naslovom Power Up. Izložba je otvorena 17. februara u Muzeju grada Zenice. Izložba je posvećena kratkoj historiji videoigara i predstavlja svojevrsni vremeplov kroz njihovu evoluciju. Počev od Atarija 2600 iz 1978. godine na čijem se portabl crno-bijelom televizoru vrtio popularni Frogger, preko ZX Spectruma, Commodorea 64, Nintendo konzola, Amige 1200 pa sve do Sega Saturna iz 1999.  gdje se zaista vidi koliko su se video-igre modernizirale tijekom 35 godina evolucije koje ova izložba pokriva.

Posjetioci izložbe imaju priliku čak i da isprobaju nekadašnje hit naslove kao što su: Pac-Man, Commando, Arkanoid, Giana Sisters, Super Mario Bros, Sonic the Hedgehog, Street Fighter 2 Turbo, Doom, Alien Breed, itd., a sve na originalnim konzolama i računalima iz tog doba. Također su izložene i ručne igraće konzole počev od Gameboya, preko Sega Game Geara, sve do Playstation Vite.

Izložbu, pored još uvijek funkcionalnih uređaja za igranje, prate i informativni panoi, posteri videoigara, te časopisi o video-igrama iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog, a i oni s početka ovog stoljeća, koji su odlično upotpunili čitav doživljaj ove jako zanimljive postavke.

Planirano je da ova muzejska postavka bude otvorena za posjete (uz besplatan ulaz) do kraja marta, tako da svi ljubitelji videoigara, a i oni koji to nisu, mogu pogledati izložbu, pustiti da ih nostalgija vrati u neka prošla vremena, a ukoliko su roditelji, da pokažu svojoj djeci kako su video-igre izgledale nekad i da im priušte priliku da osjete kako se nekad igralo. Bilo bi zanimljivo da ova izložba, inače prva takve vrste u jugoistočnoj Europi, napravi turneju po drugim gradovima ali i susjednim zemljama, kako bi i oni koji nisu uspjeli da je pogledaju, imali priliku osjetiti digitalnu nostalgiju.

Autor: Samir Lemeš 

1/1