Ime Almira Vuka odjeknulo je bosanskohercegovačkim medijima prije nekoliko godina, kada je njegova prva aplikacija, "Značenje imena", postigla veliku popularnost i za vrlo kratko vrijeme bila downloadana 150.000 puta, a od tada se broj downloada znatno povećao. Almir je tada bio srednjoškolac koji se, sudeći po intervjuima u našim medijima, sa naglim publicitetom izborio sasvim ležerno i hladnokrvno. Međutim, publicitet nije uticao na njegove dugoročne planove, tako da ovaj Mostarac nije ljenstvovao. Trenutno studira na mostarskom FIT-u, a pored toga što je nastavio raditi na razvoju aplikacija koje možete pronaći na Google Play Storeu, ovaj ambiciozni mladić ima i vlastiti blog, a radi i na pokretanju vlastite kompanije. Za sebe kaže da mu uspjeh nikada nije bio primarni cilj, nego da ono što voli, radi na najbolji mogući način.

U životu ima tri uzora, od kojih je jedan i naš poznati programer, Admir Tuzović: "Moja tri uzora u svijetu tehnologije (programiranja) su Scott Hanselman, čovjek koji ima ogroman uticaj i značaj na Microsoft Open Source zajednicu kroz razne besplatne resurse i kurseve iz polja web i cloud developmenta i koji je trenutno jedan od najboljih predavača i programera na svijetu; zatim jedno domaće lice, a to je Admir Tuzović, najbolji developer za kojeg ja znam, veliki stručnjak, sjajan predavač i još bolji čovjek. Upravo radi njega sam i postao Microsoft Student Partner. Neki ključni savjeti i prilike koje sam od njega dobio su bili ogromna pomoć i podrška u prošlom periodu. Još bih naveo tvorca moje najdraže PC igre, a to je Sid Meier. Oni kojima je ovo ime poznato, znaju i o kojoj se igri radi te o kakvom developeru je riječ: jednom od najboljih programera i tvorcu igre koja ima ogroman značaj za PC gaming."

Kako je riječ o jednom vrijednom i talentovanom mladom programeru, čije sposobnosti i znanje u budućnosti mogu samo još više rasti, željeli smo ga predstaviti na INFO portalu i saznati nešto više o ovom tako mladom, a već uspješnom Mostarcu:

INFO: Već imate vlastitu internet kompaniju, blog i nekoliko bitnih projekata iza sebe (poput aplikacije "Značenje imena"), a još niste završili fakultet. Poprilično impresivno, moramo priznati. Odakle ta rana želja za uspjehom? Da li ste oduvijek znali da je IT oblast ono čime ćete se baviti u životu?

Almir Vuk: Moj strast prema IT-u krenula je sa igrama davne 1999. godine, dok je programiranje došlo nešto kasnije, negdje u sedmom osnovne, kada sam se prvi put upoznao sa osnovama programiranja. Tada su to bili mali koraci za koje će se kasnije ispostaviti da su bili ključni. Blog o informatici (najviše o programiranju) sam imao dugo želju da pišem i negdje prošle godine u ovo vrijeme sam odlučio da jednostavno počnem i sada, godinu dana kasnije, poslije 50 napisanih blog-postova, mogu biti zadovoljan posjetama na istom. S obzirom na tematiku o kojoj pišem, prezadovoljan sam brojem posjeta u prvoj godini bloga, a broj posjeta je malo više od 1400 mjesečno. Želja za uspjehom nikada nije bila moj primarni cilj. Jednostavno se trudite da radite što bolje ono što volite (u mom slučaju app development) i rezultat će doći. Nekada bude uspjeh, a nekada naučite na greškama.

A, to da li sam znao da ću se baviti IT-om, iskren da budem - jesam. Poslije faze igranja igara sve češće sam čitao mjesečna izadanja INFO i BUG časopisa koji su aktivno obrazovali ljude vezano za informatiku, pa sam i ja bio zahvaćen tom naukom. Tada možda nisam bio siguran da će to biti programiranje, ali nešto iz IT oblasti sigurno.

INFO: Recite nam nešto više o AV Developmentu i vašim budućim planovima vezanim za ovaj projekat?

Almir Vuk: AV Development u ovom trenutku nije klasična kompanija, ali u zadnjih par mjeseci radim istraživanja i aktivne pripreme za registraciju kompanije iz razloga što imam jedan startup projekt na kojem sam počeo da radim aktivno pa će, paralelno sa time, nadam se i AV Development uskoro postati kompanija, a za sada je samo internet developersko ime pod kojim djelujem u ličnim i freelance projektima.

INFO: O vašoj najpopularnijoj aplikaciji, "Značenje imena", svi već sve znaju. Međutim, kako ste tačno došli baš na tu ideju, da ljudima ponudite lagan način da preko smartphonea saznaju značenje svog imena i imena njima dragih ljudi? Jeste li računali na takvu "pomamu" za ovom aplikacijom?

Almir Vuk: "Značenje imena" je došlo u srednjoj školi kada sam počeo učiti Javu i Android development, te sam nakon mjesec-dva učenja shvatio da bih mogao kreirati aplikaciju koja bi imala formu lokalne baze podataka koja će služiti za tumačenje imena. Ideja je došla u toku tih tutorijala koje sam pratio, a i vodio sam se logikom koja bi aplikacija meni bila od pomoći u tom trenutku, a da nije nešto puno komplikovano. Nakon što sam kreirao ovu vrlo jednostavnu aplikaciju, odlučio sam i da je objavim na Google Play Storeu, ako se ne varam, to je bilo negdje u jesen 2013. godine. Pri registrovanju na Play Store potrebno je da definišete vaše developersko ime i u tom trenutku nisam htio da bude samo moje ime, pa sam došao na ideju da to ime bude AV Development.

Kada pričamo o uspjehu, ja zaista ne smatram da je "Značenje imena" neki ogroman uspjeh, ali smatram da je moj lični uspjeh to što sam neplanirano u četvrtom srednje imao aplikaciju koja je u tom trenutku brojila preko 150 000 downloada i dugo vremena bila u TOP 10 free aplikacija. Aplikacija sama po sebi nije ništa komplikovano, ali bila je u pravom trenutku dostupna na pravom mjestu, što je i rezultiralo sa sada već blizu 240 000 downloada. Da li sam u prvom trenutku računao da će biti uspješna? Iskren da budem, jesam, ali ne u tolikoj mjeri koliko je to bilo kroz ta prva dva do tri mjeseca kada je za taj kratki period prešla 100 000 downloada. Gledajući na nju sa ove vremenske distance, vjerovatno je i ne bih sa ovim razmišljanjem ni objavio jer mi sada prejednostavno sve to izgleda, ali očito da ponekad razni faktori utiču na uspjeh nekog proizvoda.

INFO: Mislimo da će sve naše čitaoce zanimati odgovor na ovo pitanje: koliko su se vaši dosadašnji projekti pokazali profitabilnim, a koliko su vam poslužili kao portfolij na osnovu kojeg gradite kontakte u svijetu informacionih tehnologija? Recimo, mnogi blogeri sa kojima sam razgovarala kažu da su dobili sjajne poslovne ponude zahvaljujući bloggingu. Kakva su vaša dosadašnja iskustva povodom toga?

Almir Vuk: Što se tiče aplikacija koje sam radio u srednjoj školi i u toku prošle godine, zarada na njima se bazirala na Google oglašavanju. Računica je nekada malo kompleksnija, ali sve se uglavnom svodi na princip: više pregleda, više zarade. Ja sam na aplikaciji "Značenje imena" zaradio pristojan iznos zbog velikog broja njenih korisnika. Mislim da sa aplikacijom koja ima pristojan broj aktivnih korisnika (250k-500k) ili YouTube kanalom, vi kao indie developer ili youtuber možete pristojno živjeti. Kao što ste i napisali, većina mojih aplikacija bile su u ulozi portfolija, što je rezultiralo nekim kasnijim freelance projektima.

Kada sam počeo da pišem blog, imao sam, a i sada imam isto mišljenje, da je to mjesto na kojem vi imate priliku da podijelite neke svoje ideje, da se kreativno izrazite u vidu rješenja i mišljenja vezano za neku oblast, pa samim time i u neku ruku dokazujete vještinu iz tog područja, što na kraju krajeva može imati za rezultat neku poslovnu priliku. Ja sam radi nekih tekstova na blogu do sada imao par ponuda za posao od par bosanskohercegovačkih firmi, a jednu još uvijek razmatram. Ali generalno, sa blogom možete da stvorite određenu sliku o sebi. Mislim da u BiH i na balkanu nema direktne zarade (što se tiče IT i DEV blogova), ali da indirektne koristi svakako da ima.

INFO: Sa kakvim izazovima se susrećete kao mladi poduzetnik i developer? Da li je BiH, sudeći prema vašem iskustvu, naklonjena mladim, tehnološki obrazovanim ljudima?

Almir Vuk: Kao što sam već ranije spomenuo, ja sam počeo da se pripremam za registraciju firme i već sada vidim koliko je to stresan zadatak i koliko će truda, koraka i potvrda ("poznate papirologije") biti potrebno u tom procesu, što zasigurno jako negativno utiče na motivaciju mladih ljudi koji su spremni da uđu u poduzetničke vode. Ako već težimo ka Evropskoj uniji, bilo bi zgodno i da se ugledamo na neke evropske zemlje kada je riječ o poduzetništvu, a posebno kada je riječ o osnivanju i vođenju malih i srednjih poduzetništava.

1/1

INFO: Kakav je vaš stav prema našem obrazovnom sistemu, posebno kada je riječ o uvođenju i prezentaciji predmeta kakav je informatika? Slažete li se da bi u eri ekstremno brzog razvoja IT sektora, bosanskohercegovački obrazovni sistem trebao ići u korak sa zahtjevima modernog vremena? Recimo, tako što će zapošljavati mlade stručnjake koji će djeci od samih početaka obrazovanja na zanimljiv način predstaviti vještine poput programiranja?

Almir Vuk: Mislim da je naš nastavni plan i program iz informatike koji je aktivan u osnovnoj i srednjoj školi jako loš i primitivan. Nastavni materijal se svodi na nastavu koja je možda bila aktuelna u devedesetima, uče se osnovne stvari koje su čovjeku jasne kada ih ugleda ili koristi, onda mnogo nepotrebne teorije i historijskih pojmova koji nikome nisu od koristi, a posebno djeci od 12-16 godina koji bi trebali da već sada IT vještine uveliko izučavaju. Srećom, danas imamo mnogo online materijala pomoću kojeg se može dosta toga naučiti, ali je sigurno to da nam je potrebna reforma obrazovnog sistema jer ćemo ovakvim trendom, za par godina imati informatički nepismeno društvo koje osim korištenja društvenih mreža, nema niti jednu vještinu koja je potrebna na tržištu rada. Naravno, u osnovoj i srednjoj školi uvijek se nađe poneki profesor koji je svijetla tačka u svemu tome, koji se trudi da svojim učenicima prenese znanje koje će im biti potrebno. Mogu reći da sam ja takve profesore imao u srednjoj Elektrotehničkoj školi u Mostaru.

S druge strane, situacija na informatičkim fakultetima je odlična i mogu reći da što se tiče fakulteta sa kojeg ja dolazim, a to je Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru, nastavni plan i program je jedan od najboljih u državi i može se bez ikakvih problema mjeriti sa nekim evropskim univerzitetima po kvaliteti nastave i nastavnog materijala koji se izučava.

INFO: Već godinu dana vodite vlastiti IT blog na kojem, na engleskom i bosanskom jeziku, pišete o programskim jezicima i svim ostalim, pratećim elementima IT svijeta. Da li ste razmišljali i o pokretanju vlastitog vloga?

Almir Vuk: Da, već dugo planiram da ono što radim na svom blogu, a to su u najvećem dijelu tutorijali, počnem raditi i na vlastitom YouTube kanalu, ali radi obaveza i nekih projekata, čovjek nažalost ne može sve ideje da realizira, tako da je to ostavljeno za neki naredni period.

INFO: Vi ste, između ostalog i Microsoft Student Partner. Recite nam šta ova titula podrazumijeva i kakve ste aktivnosti imali do sada kao MSP?

Almir Vuk: Od maja prošle godine sam Microsoft Student Partner, što mi je izuzetno zadovoljstvo, jer kada ste dio MSP programa, vi kao student imate priliku da učite i da kroz neke izazove usavršavate svoje vještine, a i samim time da budete uključeni u real world probleme koje treba da riješite i kao student naučite mnogo o poslovnom okruženju u kojem ćete jednog dana biti. Imate priliku da se družite sa ostalim MSP-jevima iz vaše države i regiona, da budete predavači na lokalnim MS Community sastancima, kao i na konferencijama. Pored toga, svi MSP-ijevi imaju niz beneficija, kao što su Microsoft Azure (Cloud) pretplata i svi mogući dostupni softver alati za učenje i razvoj vaših aplikacija.

Jedan od projekata na kojem sam kao MSP radio, bila je Windows Phone aplikacija za prošlogodišnji Tuzla Film Festival 2015, te sam bio jedan od predavača na Openness 2016 konferenciji u martu ove godine.

INFO: Kakvi su vam planovi vezani za budućnost? Da li namjeravate ostati u BiH i ovdje dalje razvijati karijeru i sticati nova znanja ili ćete, kao i mnogi drugi - sreću potražiti van naše države? U jednom intervjuu od prije nekoliko godina, rekli ste da ne namjeravate odlaziti iz BiH. Međutim, zanima nas da li ste u međuvremenu promijenili mišljenje?

Almir Vuk: Trenutno sam tog istog mišljenja mada, da budem iskren, nisam čvrsto siguran u to kao tada. Za razliku od drugih industrija, BiH ima jako kvalitetnu IT industriju, čega ste i vi sigurno svjesni, jer pratite tržište i razna dešavanja. Trenutno stanje je da imam namjeru ostati, a šta nam budućnost donosi, to ćemo još vidjeti.

INFO: Recite nam nešto o sebi, nešto što se ne može pročitati na društvenim mrežama i pronaći na internetu. Da li vas, osim tehnologije, zanimaju i neke druge, sa svijetom tehnologije, nespojive stvari?

Almir Vuk: Ne bih mogao reći da je šah sa tehnologijom potpuno nespojiv, ali je nešto što me u slobodno vrijeme, pored programiranja i tehnologije, jako zanima. Od malih nogu sam počeo šah igrati, ali sam ga u posljednih par godina aktivno počeo da igram i da se online natječem sa drugim igračima. Tako da bi šah zapravo bio nešto što nije direktno vezano za tehnologiju, a opet pokazujem interes za to.

INFO: Na svom Twitter accountu opisali ste sebe, između ostalog - i kao geeka. Zato vam komotno možemo postaviti i jedno "spomenarsko" pitanje: recite nam koja vam je omiljena SF knjiga, omiljeni SF film i serija?

Almir Vuk: U tom slučaju, knjiga bi bila sigurno: "Nineteen Eighty-Four" (1984) od George Orwella, za koju se može reći da je masterpiece svog, a i današnjeg vremena. Film bi bio "Interstellar", mada sam se dvoumio između Hunger Gamesa i njega, a kao seriju bih naveo trenutno aktuelnu seriju "Mr. Robot", koja je genijalna i preporučujem je svima koji imaju strast prema tehnologiji i računarima posebno.

INFO: Možete li sa nama podijeliti informacije o projektima na kojima trenutno radite ili planirate raditi u skorijoj budućnosti? Spremate li nam još neku zanimljivu aplikaciju?

Almir Vuk: Trenutno radim na jednoj aplikaciji koja je vezana za jednu konferenciju koja će se održati u našoj državi. To bi bilo za skoriju budućnost, a za duži period, kao što sam i spomenuo, radim na jednoj startup aplikaciji koja će kao servis imati zadatak da pomogne mladima u jednoj od bitnijih sfera njihovog života, ali o tome ne mogu sada mnogo pisati. Međutim, iskreno se nadam da će aplikacija biti uspješna, pa ćete imati priliku prvi čuti o tome.