Ukoliko nije izložena programiranju i sličnim vještinama direktno od strane nekog člana porodice ili prijatelja, teško da će se neka djevojčica umjesto slikanjem, pisanjem ili plesom, početi sama od sebe baviti učenjem jednog od programskih jezika. Osim ako, naravno, jednostavno nije rođena sa posebnim talentom i sklonostima prema tome.

Upravo zbog toga vam ove sedmice predstavljamo IT Girls - organizaciju koja ima plemenit cilj pred sobom, a to je motivisanje naših djevojčica i djevojaka da se počnu baviti programiranjem. Ovakav projekat ne samo da može dugoročno doprinijeti povećanju ženske populacije u IT branši, nego može uticati i na povećanje broja zaposlenih u našoj zemlji. Ukoliko se poveća broj djevojčica koje se odluče na rad u okviru informacijsko-komunikacijskog sektora, to će značiti i veliko rasterećenje za njihove roditelje, koji u tom slučaju neće morati toliko brinuti o njihovoj budućnosti i mogućnosti zaposlenja u državi u kojoj normalno zaposlenje, ono od kojeg možete normalno preživjeti mjesec, polako, ali sigurno postaje misaona imenica.

Međutim, moramo naglasiti da od ovakvog projekta korist ne moraju imati samo djevojčice dobi od 13 do 15 godina, koje su organizaciji IT Girls zapravo ciljna skupina. Ukoliko studirate na FIT-u i srodnim fakultetima, a zainteresovani ste za razne stipendije u inostranstvu ili konkurse i takmičenja, otiđite na sajt IT Girlsa, na sekciju "Postani IT Girl", u okviru koje ćete naići na podsekciju "Stipendije i treninzi". Čak i ako ste bradati, testosteronom obdareni student koji ni u kom slučaju ne želi postati IT djevojka - od ove sekcije možete imati velike koristi. Naime, ovdje imate izlistane najnovije konkurse i takmičenja na koja možete aplicirati, počevši od Googleovog takmičenja za razvoj novih aplikacija, pa do studentskog takmičenja u dizajniranju web stranica ili konkursa za jednogodišnju stipendiju za master studij u Edinburghu.

Tim koji stoji iza IT Girls organizacije sastoji se od četiri djevojke i jednog momka: Aleksandre Kuljanin, Arijane Drinić, Erme Mulabdić, Lamije Landžo i Jeremyja Wetterwalda. Porazgovarali smo sa njima o projektu i njihovim budućim planovima.

INFO: Za početak nam recite kako je došlo do stvaranja IT Girlsa?

IT Girls: Inicijativa IT Girls nastala je kao ideja petoro mladih uposlenika i uposlenica Ujedinjenih nacija, s ciljem da inspirišemo djevojčice da se počnu baviti programiranjem. Naime, posmatrajući stopu nezaposlenosti u BiH, uočili smo da je ona najveća među mladim ljudima, pogotovo djevojkama. S druge strane, sektor informaciono-komunikacionih tehnologija kao rastući sektor nudi velike šanse za zaposlenje, ali se smatra dominantno muškim sektorom. Tako je nastala ideja za platformom koja će rušiti predrasude o programiranju i IT sektoru, ali i inspirisati djevojčice da i same počnu činiti prve korake u programiranju. UN je podržao inicijativu, te smo krenuli sa realizacijom ideje.

INFO: Projekat IT Girls je, kako stoji na vašem web sajtu, pokrenut u partnerstvu sa Microsoftom i nevladinom organizacijom One World Platform. Međutim, nas zanima tim koji stoji iza projekta? Predstavite nam malo članove svoga tima i njihove težnje koje nastoje ostvariti kroz rad na inicijativi podsticanja djevojčica da se bave programiranjem.

IT Girls: Tim čine zaposlenici i zaposlenice tri UN agencije u Bosni i Hercegovini: UNDP, UNICEF i UN Women. Težnje su nam svima iste – približiti programiranje djevojčicama. U posljednjoj sedmici aprila u saradnji sa našim partnerima i drugim IT kompanijama, organizovat ćemo trening na kojem će grupa odabranih djevojčica imati priliku naučiti osnove programiranja. U budućnosti želimo organizovati više sličnih treninga za mlade van Kantona Sarajevo. Nadamo se da će upravo polaznice naših treninga u skorijoj budućnosti biti uspješne programerke.

INFO: Kažete da je za IT Girls karakteristična "upotreba društvenih mreža kao primarnog sredstva komunikacije sa djevojkama i promovisanje portala na kojima je moguće besplatno i jednostavno učiti o programiranju". Koliko ste zadovoljni njihovim odzivom i generalno, interesom otkako ste započeli sa radom? Kakva su vaša iskustva do sada: da li primjećujete ikakav porast interesa djevojčica prema vještinama poput programiranja i rada u okviru IT branše?

IT Girls: Vrlo smo zadovoljni, posebno odzivom na sedmične izazove/takmičenja kojima potičemo djevojke da logički razmišljaju i zainteresuju se za programiranje. IT Girls web platforma i stranice na društvenim mrežama aktivne su tek nekoliko mjeseci, ali već imamo publiku koja nas prati i kojoj se dopada to što radimo. Mi na stranici predstavljamo besplatne resurse za učenje programiranja, ali i motivišemo djevojčice da i same smišljaju ideje o tome šta bi to one željele programirati. Tu zaista vidimo porast interesa – sa svakim novim izazovom koji objavimo na Facebook stranici, raste i zainteresovanost djevojčica.

INFO: Ciljna skupina projekta su djevojčice starosti između 13-15 godina sa područja Kantona Sarajevo. Da li kasnije namjeravate proširiti svoj rad i na druge gradove BiH?

IT Girls: To nam je svakako plan za budućnost, jer se naša stranica ne odnosi samo na geografsko područje Sarajeva. Međutim, što se tiče organizacije treninga, oni su za sada ograničeni samo na Sarajevo zbog ograničenih finansija koje imamo.

INFO: Kakvi su Vaši planovi za budućnost? Da li planirate neke nove akcije i konkurse u skorije vrijeme?

IT Girls: Da, i dalje ćemo na našoj Facebook stranici objavljivati sedmične izazove, a nadamo se da ćemo u skorije vrijeme početi i sa organizacijom treninga van Sarajeva.

Više informacija o samom projektu možete dobiti na zvaničnoj stranici IT Girlsa.

1/1