Kada su se neku noć u kinu ugasila svjetla, a na platnu pojavio natpis “A long time ago, in a galaxy far, far away…”, bilo je nemoguće ne naježiti se pri pomisli da smo nakon toliko godina konačno dočekali početak nove Star Wars trilogije i povratak dobro poznatih likova koje nismo vidjeli cijele tri decenije. A dok je platnom u dobroj staroj Star Wars maniri milio uvod u priču Epizode VII, shvatio sam koliko je dobar posao Disney odradio sa promocijom filma, o kojem do premijere nisam znao skoro ništa, iako sam sve do sada objavljene trailere pogledao ko zna koliko puta.

I upravo zbog toga fanovima sage preporučujem da o filmu ne čitaju ništa dok ga i sami ne odgledaju (Internet komentare da i ne spominjem - izbjegavajte ih u širokom luku), jer u kino zaista vrijedi otići na slijepo, propisno uživajući u svakoj njegovoj sceni i iznenađenju.

Ali, ukoliko i dalje želite saznati nešto više o filmu, budite bez brige - tekst koji je pred vama je u potpunosti spoiler-free.

Star Wars: The Force Awakens je najbolji Star Wars film do sada. Zaboravite na prequel trilogiju i sve njene grijehe, a slobodno zaboravite i na slabije elemente epizoda IV, V i VI, jer je pred vama film koji u jednu ruku igra na kartu nostalgije, dok u drugu Star Wars sagu vodi u novom smjeru. I to sa priličnom dozom samopouzdanja - iako su Luke, Han, Leia i Chewie i dalje tu, spotlight je dobrim dijelom na potpuno novim likovima, koji će po svemu sudeći bez ikakvih problema ovu trilogiju iznijeti na svojim plećima.

Istini za volju, J.J. Abrams i ekipa nas sa novim filmom redovno podsjećaju na sve ono što smo voljeli u originalnoj trilogiji, kako pričom o armiji koja se digla iz pepela Imperije i pokretu otpora koji će joj se suprotstaviti, tako i likovima čije pozadine smo već vidjeli u prethodnim filmovima (doduše, u nešto drugačijem ruhu). Ali i dalje stojim iza onoga što sam rekao - The Force Awakens odiše samopouzdanjem i svojim likovima daje šansu da nas impresioniraju, zaintrigiraju i iznenade, a usput i dobro zabave.

Uz to, film nema nijednog lika koji bi nas iritirao kao što su nas iritirali Jar Jar, Anakin ili C-3PO, baš kao što ne pati ni od loše glume - John Boyega i Daisy Ridley, koji tumače likove Finna i Rey, su odlični u tandemu i užitak ih je gledati dok jure galaksijom i pokušavaju shvatiti šta ih je zapravo snašlo i kakva ih sudbina tek čeka. Naravno, ne smijem zaboraviti ni Harrisona Forda, koji je ovdje i više nego pošteno reprizirao svoju ulogu dopadljivog švercera Hana Soloa kojem je za petama kojekakav galaktički šljam, kao ni ostatak dobro poznatih faca. Također moram pohvaliti i Oscara Isaaca, koji se pokazao kao odličan dodatak glumačkoj postavi i kao jako šarmantan X-wing pilot Poe Dameron, ali i Lupitu Nyong’o, koja tumači Maz Kanatu, te još nekoliko glumaca koje zapravo nećete ni vidjeti u filmu, jer su se krili ili ispod kostima i maski, ili u koži CGI likova.

1/1

A onda je tu i Adam Driver, koji je u Epizodi VII utjelovio novog negativca zagrnutog u crno, poznatog kao Kylo Ren, koji apsolutno dominira skoro svakom scenom u kojoj se pojavi, bilo da kipti od bijesa i “razgovara” sa svojim generalima koji su ga nečim razočarali, bilo da ulazi u lightsaber duele sa dobrim momcima (by the way, borbe lightsaberima su konačno onakve kakve su oduvijek trebale biti - nisu mlake kao prvim filmovima, niti pretjerane kao u prequel trilogiji - i vrlo lako ćete primjetiti ko tu zapravo vlada Silom i svojim oružjem, a ko je potpuni novajlija).

I da, mali okrugli droid BB-8 je sa svojim šarmantnim i presmiješnim pokretima svjetlosnim godinama ispred bilo kojeg lika iz prethodnih filmova sa čijim su nam doskočicama scenaristi pokušavali izmamiti osmijeh na lice - i to ne samo zato što liči na Cartmana iz South Parka dok se kotrlja kroz pustinju.

Negdje na pola filma, postalo mi je jasno šta je zapravo njegov, ili bolje rečeno naš najveći problem - Epizodu VIII ćemo morati čekati cijele dvije godine, a finale trilogije još i duže. A tu je i šansa da ćemo se (pre)zasititi kompletne sage nakon što odgledamo ko zna koliko spin-off filmova koje Disney planira snimiti u skorijoj budućnosti (prvi od njih, Rogue One, stiže već iduće godine).

Ali, ako mene pitate, o tome za sada uopšte ne bi trebali brinuti; radije uživajte u novoj trilogiji koja je počela na najbolji mogući način - filmom koji je ne samo zabavna SF avantura, već i odličan temelj za još bolje nastavke, ali i film koji će oduševiti stare i privući potpuno nove fanove.

SPECIFIKACIJE:
Režija: J.J. Abrams
Uloge: John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Harrison Ford, Oscar Isaac, Carrie Fisher, Mark Hamill, Lupita Nyong'o, Andy Serkis
Scenario: J.J. Abrams, Lawrence Kasdan, Michael Arndt
Trajanje: 135 min