Početkom svake godine, američki grad Las Vegas postaje domaćinom najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike. Ni ova godina nije bila iznimka, jer je bivši Consumer Electronics Show, a sada samo CES, opet ugostio preko 150.000 posjetilaca, od kojih se većina ipak nije bavila kockanjem u dolini poroka. Ipak, industrija se poprilično potrudila da predstavi nove uređaje i pokrene nove tehnološke tokove, ali o tome koliko su zaista uspjeli u tim novim pokušajima, pokazat će vrijeme i odaziv potencijalnih kupaca. Iako je na sajmu bilo toliko različitih dešavanja, predstavljanja i beta-testiranja da je zaista teško početi sa nečim što bi bilo najznačajnije za sve ljubitelje informacionih tehnologija, ta čast će pripasti novoj generaciji Intel procesora, a koji jasno govore koliko se zapravo IT industrija mijenja iz godine u godinu. 

Velike promjene, minijaturni procesori

Na svojoj Intel Developer Forum konferenciji, Intel je najavio nekoliko vrlo zanimljivih noviteta. Prvi je svakako nova minijaturna serija procesora imena Quark. Ovaj SoC je pet puta manji od najmanjih Intel Atom jezgri, dok koristi samo desetinu neophodne energije. Ipak, nemojte se zavaravati - performanse su ovdje ipak sekundarne, tako da se ne radi o zamjeni za Atom procesore. Model kojeg je kompanija predstavila je Quark X1000, a CEO kompanije Bryan Krzanich je u svojoj prezentaciji najavio kako je Quark namijenjen velikom broju uređaja, te da može pokretati i pametne satove, ako to neko bude želio. Ipak, najveći pomak, barem kada je poslovni plan u pitanju je sintetizacija Quark procesora, što znači da Intel sada prati ARM-ov model poslovanja. Ukratko, sintetizacija omogućava da velike kompanije “otkupljuju” licence od proizvođača procesora, što im daje mogućnost izmjene, modifikacije i nadogradnje osnovne strukture procesora za njihove poslovne potrebe, što velike kompanije poput Applea, Qualcomma ili Samsunga rade sa ARM procesorima.

Druga velika Intel najava je došla u obliku mini-računara veličine - pazite sad! - SD kartice. Naime, računar imena Edison nudi dual-core Quark SoC, pokreće ga Linux, a unutar ovog mikroskopskog računara je ugrađena i Bluetooth, te WiFi konekcija. Pored toga, Intel je već dizajnirao i app store namijenjen Edisonu, a unutar njega će dolaziti i specijalna verzija Wolfram softvera. Iako se na prezentaciji Intel većinom bavio prikazivanjem Edisona kao minijaturnog računara koji prikazuje stanje novorođenčadi, njihovu temperaturu ili temperaturu njihove  hrane, sigurni smo da u ovome ima malo više potencijala, iako je i sâm procesor očigledno tek u pelenama.

S druge strane, i Nvidia je predstavila novu generaciju svojih Tegra procesora koji donose kvalitet grafičkog prikaza sa PC računara na mobilne uređaje. Znamo da to zvuči poprilično senzacionalistički, ali je vrlo moguće, barem sudeći prema onome što je Nvidia prikazala na prvom danu sajma. Naime, najnoviji mobilni procesor iz nVidia garaže predstavlja evoluciju Tegra serije, ali s obzirom da donosi toliko inovacija, Nvidia je odlučila i da mu dâ tačno određenu pismenu dezignaciju koja glasi K1. A ako se pitate zašto baš K1, samo treba spomenuti da je u pitanju čip koji na mobilne uređaje donosi Kepler arhitekturu, tehnologiju koja pokreće sve desktop verzije nVidia grafičkih procesora. Da je Nvidia ozbiljna u svojim namjerama pokazuje i serija testnih Note 7 uređaja pokretanih Tegra K1 procesorom na Nvidia štandu, a koji su bez ikakvih problema pokretali Trine igru sa custom verzijom Unreal 4 enginea, kao i Digital Ira softver za real-time rendering lica. Za sada nema informacija o tome u kojim ćemo tačno uređajima vidjeti novi Tegra procesor, iako je sasvim jasno da ćemo ga sigurno viđati u određenim tablet modelima. O Tegra K1 mobilnim uređajima nema još nikakve riječi, ali je Nvidia potvrdila da će K1 pokretati novu verziju nVidia Shield prenosne konzole.

Imate li 20.000 $ za 4K televizor?

Ubjedljivo najviše najava i predstavljanja je bilo u segmentu industrije za koji smo vjerovali da je skoro pa mrtav – TV uređaji. Naime, sa predstavljanjem novih 4K i 8K televizora, industrija se nada novom TV boomu koji bi TV uređaje ponovo učinio važnim elementom na tržištu. Pa, sretno im s tim – ali da je najava bilo mnogo, u to nema sumnje. Jer, 4K TV uređaji nisu jeftini, barem ako pitate većinu proizvođača. 

Sa druge strane, Vizio i Polaroid(!) imaju drugačije mišljenje, te žele vidjeti 4K uređaje i u domovima nešto manje platežno sposobnih korisnika. Tako su obje kompanije na CES-u predstavile 4K TV uređaje po cijeni od samo 999 USD, te su naišle na vrlo dobar odziv u slučaju Vizio TV uređaja, te nešto lošiji u slučaju Polaroida. Naime, kompanija koja se očigledno odrekla svojih fotografskih korijena, te koja sada ulazi u sve moguće spektre multimedije je predstavila uređaj dijagonale 50 inča, ali čiji je dizajn bio vrlo neupečatljiv i pomalo jeftin. Pored mnoštva plastike, Polaroidova televizija je i vodila bitku sa nešto primjetnijim nazubljenim pikselima, kao i sa blagom distorzijom boja. S druge strane, Vizio 4K “jeftinjaci” nisu imali takvih problema, te pored vrlo minimalističkog i pristojnog dizajna nude i neometani 4K ugođaj. Naravno, u oba slučaja je glavno pitanje nedostatak adekvatnog sadržaja, ali nakon što je Netflix najavio da će uskoro početi sa emitovanjem 4K sadržaja, rani kupci će imati šta gledati na svojim - relativno - ne toliko skupim TV uređajima.

LG se odlučio za drugačiji pristup, pa su relativno “mrtvi” WebOS vratili u život u obliku OS-a namijenjenog LG smart TV uređajima. Iako je webOS imao velik potencijal, pod vodstvom kompanije Palm ovaj operativni sistem nije uspio doseći uspjeh koji mu se predviđao. Ipak, nekoliko godina nakon što je OS prodan HP-u, a onda LG-u, južnokorejski div ga je u potpunosti modificirao za potrebe svoje nove serije Smart TV uređaja: tako će čak 70% novih LG Smart TV uređaja koristiti WebOS. 

Kada je u pitanju sâm OS, on je u potpunosti promijenjen u odnosu na mobilnu verziju koje se sjećamo, te je sada fokusiran na samo tri funkcije: jednostavno povezivanje, jednostavno prebacivanje i jednostavno otkrivanje sadržaja. Prva funkcija služi za brzo i jednostavno povezivanje TV uređaja i njegovo podešavanje za rad. Switching je webOS verzija multitaska, te služi za brzu izmjenu između korištenih i nedavno zatvorenih aplikacija, a koje možete preuzeti sa posebne WebOS prodavnice aplikacija. LG se dao u ozbiljan razvojni posao, tako da njihov App Store već sada posjeduje Twitter, Hulu Plus, Netflix, Amazon Instant Video, Vudu, CinemaNow i mnoge druge esencijalne TV i video aplikacije bez kojih Smart TV današnjice ne može biti potpuna. WebOS TV uređaji se očekuju prvo u Južnoj Koreji, zatim u SAD-u, dok će evropski kupci morati najduže čekati, ali će kao bonus dobiti usavršene glasovne i gesture kontrole WebOS Smart TV uređaja.

4K ludnica i nove tehnologije nisu zaobišle ni komjuterske monitore. Phillips je tako predstavio 27-inčni ekran koji će igračima obezbijediti potpuno tečan prikaz slike. Naime, kada je Nvidia najavila i predstavila svoju G-Sync tehnologiju, a koja je zapravo hardverski modul ugrađen u monitor koji omogućava rješavanje problema pucanja slike i zapinjanja uzrokovanog varijacijama u framerateu, Philips je bio jedna od brojnih kompanija koja je najavila monitore sa ovim tehnološkim dodatkom. Sa startanjem CES-a, Philips je zvanično predstavio monitor koji koristi ovu Nvidia tehnologiju. Teško pamtljivog naziva - 272G5DYEB, monitor ima dijagonalu ekrana od 27-inča, rezoluciju 1920 x 1080 piksela, brzinu osvježavanja 144Hz, omjer kontrasta od 1000:1 i prikaz do 16,7 miliona boja. Svi oni koji ga žele na PC priključiti putem HDMI priključka, nažalost to neće biti u mogućnosti, jer monitor posjeduje samo DisplayPort. Monitor će na tržištu biti dostupan od proljeća ove godine, po cijeni od 650 US dolara.

S druge strane, Dell je 4K rezolucije konačno doveo u rang cjenovno dostupne kupovine, s obzirom da će njihov novi model monitora P2815Q koštati samo 699 USD. U pitanju je monitor dijagonale 28 inča i rezolucije 3.840 x 2.160, a koji sa sobom donosi HDMI 1.4, nekoliko DisplayPortova, gomilu USB 3.0 portova, kao i mogućnost simultanog punjenja pametnih telefona i prikaza njihovog ekrana preko MHL konekcije. Ipak, postoji i određena cijena, pored one novčane. Da bi ponudio ovakav monitor po tako kompetitivnoj cijeni, Dell je morao zategnuti pipu na određenim elementima. U ovom slučaju, to je bila frekvencija osvježavanja koja iznosi (samo) 30 Hz, što je upola manje u odnosu na 1080p monitore koji imaju refresh rate od 60 Hz i kod kojih određeni modeli idu čak i do 120 Hz. Konačno, Dell je morao odustati i od LED panela, te je u pitanju standardni TN panel. Ipak, za samo 100 USD više, možete uzeti konkurentni Asus ili Lenovo koji imaju iste osobine, ali refresh rate od 60 Hz. Međutim, konkurencija će se na tržištu naći tek krajem aprila, odnosno na ljeto, dok će Dell svoj 4K monitor na police poslati kad budete čitali ovaj tekst.

1/1

Komadići novih mobitela

Kada je u pitanju mobilno i prenosno tržište, fokus je bio na novim izdanjima već poznatih uređaja, ali se “provuklo” i poneko iznenađenje. Informacija da phablet tržište cvjeta nije iznenađenje, ali je CES bio savršena prilika za kompaniju Huawei da predstavi unaprijeđenu verziju svog Ascend Mate phablet uređaja. Dimenzije uređaja su i dalje gigantske, te Mate 2 nudi ekran dijagonale 6,1 inča uz 720p rezoluciju, što predstavlja smanjenje kvalitete ekrana u odnosu na prvu generaciju Ascend Mate phableta. Ipak, ispod haube je došlo do pozitivnih promjena, tako da se unutra kriju 1,6 Ghz Qualcomm procesor, 2 GB RAM memorije, te 32 GB prostora proširivog SD karticom. Zadnja kamera posjeduje 13 megapiksela, dok prednja ima čak 5, što znači - biće visokokvalitetnih selfie fotografija. Konačno, Ascend Mate 2 će donijeti i Android 4.3 Jelly Bean, a pretpostavka je da će nadogradnja na KitKat doći nekad uskoro. Ipak, najveća izmjena i najimpresivnija karakteristika je - baterija. Naime, iako je kapacitet i dalje ostao na ogromnih 4.050 mAh, smanjenje rezolucije ekrana, te gomila power saving opcija koje je Huawei ugradio omogućavaju korištenje ovog uređaja čak i do puna dva dana. S obzirom na dimenzije i jačinu komponenti, to je itekako impresivan rezultat, a pored toga, Huawei je u Ascend Mate 2 ugradio i dual-charging funkciju, čime je ovaj phablet efektivno postao pokretna punjiva baterija. Sve što trebate uraditi je uključiti drugi uređaj u Ascend Mate 2, a tehnologija obrnutog punjenja će puniti drugi uređaj kao da ste ga uštekali u utičnicu! Zaista vrhunski potez koji jedva čekamo vidjeti na djelu.

Našu pažnju su privukle prezentacije konceptnih mobilnih uređaja, od kojih je jedan modularni telefon, a drugi prvi smartphone sa integrisanim 5G, odnosno Li-Fi funkcijama. Iako je Motorola sa projektom Ara jedina ozbiljno pristupila ideji modularnog telefona, kineski ZTE je ipak prva kompanija koja je predstavila fizički prototip takvog uređaja. U pitanju je modularni telefon imena Eco-Mobius: odrednica “eco” je tu usljed činjenice da bi modularni telefon bio vrlo ekološki osviješten, s obzirom da bi se mijenjali samo dotrajali ili zastarjeli dijelovi, a ne čitav uređaj. Ideja je, sa tehničke strane, vrlo slična onoj koju Motorola pokušava progurati sa Ara uređajem. Iza staklenog zvona kojem se nije moglo prići, moguće je bilo vidjeti osnovni “kostur” telefona sa jasno označenim modulima, uključujući kameru, GPU, CPU, RAM memoriju, te bateriju. Ipak, ZTE je priznao da je u pitanju samo koncept i vrlo zanimljiva ideja u testnom kućištu, ali da su njihovi inžinjeri svjesni problema koje ovakav pristup dizajnu može donijeti. U međuvremenu, ostaje nam da čekamo zvanično predstavljanje i prvog funkcionalnog Ara uređaja, a koji je CEO Motorole Dennis Woodside najavio “vrlo uskoro”.

Kompanija Olecomm je predstavila prototip Android tableta i naprednog telefona koji su umjesto prednje kamere posjedovali poseban svjetlosni senzor, a putem kojeg je uređaj primao informacije. Naime, telefoni su koristili Li-Fi tehnologiju, tehnološku osnovu na kojoj će 5G telefonske mreže najvjerovatnije biti bazirane, a koje koriste svjetlosna pulsiranja nevjerovatne brzine (nevidljiva ljudskom oku) da emituju i prenose informacije na mobilne uređaje. Tako se kroz mobilnu aplikaciju na uređaju otvarala mogućnost korištenja senzora za aktiviranje različitih funkcija, s obzirom da su razne lampe postavljene na štandu kompanije nudile različite funkcije i aktivirale uređaj po određenim instrukcijama. Iako nije bilo moguće pokazati prenos podataka, demo prezentacije su pokazale vrlo zanimljiv potencijal Li-Fi tehnologije, ali za sada sve ostaje u rukama drugih proizvođača od kojih zavisi da li će početi ugrađivati i Li-Fi senzore u mobilne uređaje.

Nije tablet što je nekad bio

Sa druge strane nosivog spektra, tablet uređaji su nas pomalo razočarali. Jedine dvije stvari vrijedne spomena su bili novi ThinkPad 8 tablet, te konceptni Toshiba uređaj koji je nudio čak 5 funkcija u jednom uređaju. ThinkPad 8 je najnoviji pokušaj kompanije Lenovo da predstavi Windows 8 tablet koji je u svakom polju konkurentan Nexus i iPad uređajima koji dominiraju na svojim tržištima. Pored dijagonale ekrana od 8,3 inča, tu je i FullHD rezolucija od 1920x1080 piksela, a ekran nudi sjajnu reprodukciju boja i jako dobre uglove gledanja. Ipak, prava snaga se nalazi ispod, gdje se krije quad-core Atom procesor na 2,4 Ghz, a koji bi trebao ponuditi dosta sirove snage za sve Windows aplikacije i funkcije. Pored toga, Lenovo je u paket ubacio i QuickShot cover, konkurenciju Smart Cover i Touch Cover rješenjima na Surface i iPad uređajima, a koja nudi određene funkcije poput brzog lansiranja kamera kada pomjerite jednu trećinu covera i slično. Tablet će se već početkom februara naći na tržištu, sa solidnom cijenom od 399 USD.

I dok se drugi proizvođači muče da opravdaju 3-u-1 reklamiranje svojih uređaja, Toshiba je na CES-u odlučila otići ne jedan, već dva koraka dalje. Naime, čini se da poslovično naprednim Japancima nije bilo teško otići dalje od konkurencije, pa je tako Toshiba predstavila 5-u-1 uređaj - laptop koji se po potrebi može transformisati u još četiri različite funkcije / položaja. Pored standardnog laptop izdanja, ovaj laptop može raditi i u tablet izdanju zahvaljujući odvojivoj tastaturi, koja je pak bežično povezana sa laptopom. Ipak, mali komad tastature - tačnije, baza ekrana, i dalje ostaje “vezana” za ekran, a s obzirom da se on može rotirati, ekran ga može koristiti kao kickstand za gledanje multimedije. Pored toga, ako tablet oborite prebacujete ga u “platno” mod, gdje kickstand tada postaje vertikalni separator tableta od površine, pa je isti moguće koristiti kao tablet za crtanje ili slikanje. Iako je Toshiba ovaj testni model držala iza staklenog zvona, vjerujemo da će Japanci nekada u skoroj budućnosti predstaviti i komercijalnu verziju namijenjenu prodaji - jer pogledajte samo koliko su korisnici sumnjali u Yoga uređaje od Lenovoa, a isti se poprilično dobro prodaju.

Slike i video

Iz svijeta fotografije i videa, izostale su neke bombastične vijesti. Uglavnom se priča može svesti na osvježavanje već postojećih serija i linija uređaja, ali ukratko evo onih koje treba spomenuti. Pored brojnih već viđenih point and shoot modela, Canon je odlučio istaći svoj PowerShot N100 ili, kako ga još nazivaju, Story Camera. Riječ je o point and shoot aparatu koji pored standardnog objektiva integriše i 25mm objektiv sa zadnje strane, koji gle čuda, pravi fotografiju ili video samog fotografa i ubacuje je u jedan od uglova aktuelne fotografije ili videa. Šta reći, kad ovo niko ne koristi ni na telefonima?

S druge strane, Nikon se odlučio za novitete na polju DSLR ponude. Tako je predstavljen još jedan ulazni model - D3300, koji se od prethodnika razlikuje samo u izostavljanju low-pass filtera sa 24MP senzora zbog postizanja većeg broja detalja, a pored njega integrisan je i Expeed 4 procesor za više snage u procesiranju fotografija. Otkriven je i detalj da kompanija radi i na razvoju D4s DSLR-a kao najjačeg profesionalnog uređaja u njihovoj ponudi, a spominje se da bi senzor mogao narasti sa 24 na 36 MP, uz ugrađivanje Wi-Fi konekcije i eventualne podrške za 4K video. Očekuje se da testni modeli budu u rukama fotografa na Olimpijadi u Sočiju, kada bi se moglo saznati i više detalja.

Sony se izgleda odlučio da NEX brend polako šalje u istoriju, te da svoje APS-C mirrorlesse, full-frame i SLT kamere konsoliduje pod ime Alpha. Tako je predstavljen A5000 mirrorless - sinergija starih NEX-3 i NEX-5 serija koji u veoma malenom i laganom tijelu donosi 20,1MP CMOS senzor, Bionz X procesor, Wi-Fi i NFC podršku, te pokretni 3-inčni LCD. Iako je pod Alpha oznakom, A-mount objektivi su podržani samo uz adapter, a A5000 dolazi uz E-mount 16-50mm objektiv po cijeni od 600 US dolara.

Pojavio se i Kodak sa najavom svog Pixpro S-1 mirrorlessa kojeg razvija JK imaging, a to bi trebao biti uređaj sa 16MP senzorom od Sonya, a integrisao bi Micro Four Thirds ležište objektiva, stabilizaciju slike pomjeranjem senzora i wireless, a datum izlaska nije poznat. Kodak je najavio i Pixpro SL10 Smart Lens kameru kao pandan Sony QX kamerama, čiju recenziju možete čitati u našoj hardverskoj rubrici, a isti koncept donosi 16MP BSI-CMOS senzor, 10X optički zum i podršku za 1080p video sa stabilizacijom slike. Sve po cijeni od 199 US dolara, a u ponudi je i jači model SL25 sa većim rasponom objektiva.

Na Panasonicovom štandu pažnju je privukla misteriozna kamera bez oznake, koja liči na njihov GH3 model, a zapravo najveća intriga je “4K” oznaka na njenom tijelu. Panasonic je izgleda ozbiljan u ponudi najvećeg ovogodišnjeg trenda - 4K video podrške u potrošačkoj elektronici, jer je uz tu kameru bio izložen i prototip nosive ili akcione kamere sa istom podrškom.

Među akcione kamere ugurao se i Polaroid sa svojim C3 konceptom - malom kockicom koja snima HD video, 5MP kamere, a uređaj omogućava i povezivanje više njih u jedan, kako bi se omogućilo snimanje iz više perspektiva sa jednog mjesta. Šteta što izloženi koncept nije radio, a njegova cijena bi u finalu trebala biti 99 US dolara. Pored toga, Polaroid će na tržište donijeti i nešto ne tako impresivno, ali zato hipsterski šareno. Riječ je o Polaroid Socialmatic kameri, koju je najlakše opisati kao klasični Polaroid, uparen sa modernim tehnologijama. Sa dizajnom koji podsjeća na logo Instagrama, kamera je fokusirana na socijalne mreže i dijeljenje fotografija. Bazirana je na Androidu, ima 14 megapikselni senzor, 4,3-inčni LCD, GPS, Wi-Fi i Bluetooth konekciju, te 4GB interne memorije i SD slot za proširenje. No, to nije sve. Kockasto kućište kamere integriše i Zink Instant Printer, pa vaše omiljene trenutke prijateljima možete odmah ponuditi na old-school polaroid fotografiji otpornoj na razmazivanje i suze. Hipsteri, spremite 300 US dolara!

Samsung još nije odustao od ideje fotoaparata sa Android operativnim sistemom, što pokazuje i nasljednik Galaxy Camera uređaja, pod sasvim logičnim nazivom Galaxy Camera 2. Ovaj masivni 4,8-inčni point and shoot fotoaparat i dalje će praviti 16MP fotografije sa svojim 1/2.3-inch BSI CMOS senzorom, a tu je i 21x optički zum objektiv. U odnosu na prethodnika pokreće ga brži 1,6GHz quad-core procesor, 2GB RAM-a, a sada je tu i unaprijeđena baterija od 2000mAh koja bi trebala obezbijediti do 400 fotki sa jednim punjenjem. Android 4.3 Jelly Bean nudi mogućnost snimanja videa sa 120 slika u sekundi, što će omogućiti korisnicima snimanje usporenih video klipova. Pored Wi-Fi i Bluetootha, ovaj put je integrisan i NFC, a cijene za sada nema.

Uz sve masovnije serviranje Ultra HD ili 4K televizora, iako ovog sadržaja još uvijek nema ni za lijeka, Sony se odlučio da upravo oni budu melem za korisničku dušu. Tako će od marta u ponudi imati, kako oni kažu, prihvatljiv 4K ručni camcorder, za samo 2.000 US dolara. FDR-AX100 Handycam ima 14,2-megapikselni Exmor R CMOS senzor i BIONZ X procesor, uključujući  i optički stabilizovani Zeiss Vario-Sonnar T objektiv sa 12 puta optičkim zumom. Integrisana je i My Voice Canceling  tehnologija za uklanjanje buke i vokala koji dolaze iza kamere, a kamkorder će imati i Wi-Fi konekciju preko kojeg će putem naprednog telefona biti omogućeno njegovo kontrolisanje.

Tehnologija “za po gradu”

A sada ćemo se malo odmaknuti od dobro poznatih uređaja i tehnologija u divlji svijet CES-a i nešto ekstravagantnije konzumerističke, ali i gaming uređaje. LG Electronics je predstavio LG Lifeband Touch narukvicu i LG Heart Rate slušalice, dva proizvoda koji će obilježiti ulazak ove kompanije na tržište “nosivih” uređaja i fitness tehnologije. Lifeband Touch posjeduje minimalistički izgled, pogodan za udoban dizajn i kompatibilan je sa monitorima otkucaja srca (HRM), kao i sa mobilnim telefonima. Istovremeno, inovativne Heart Rate slušalice sa mjeračem otkucaja srca, uz jedinstveni dizajn sa dvostrukom funkcionalnošću, nude ugodan način za korisnike da mjere svoj puls dok vežbaju. Povezani sa Android i iOS uređajima, omogućavaju prenos podataka na intuitivnu LG Fitness aplikaciju ili na brojne druge aplikacije, poput MyFitnessPal, Runkeeper ili MapMyFitness.

Lifeband Touch narukvica posjeduje OLED panel osjetljiv na dodir koji prikazuje vrijeme, biometrijske podatke, dolazne pozive i muzičke komande. Ugrađeni akcelerometar i altimetar precizno mjere ključne indikatore, kao što su razdaljina, brzina, broj koraka, potrošene kalorije i projektovana brzina. Dizajniran da bude lagan i jednostavan za upotrebu, ovaj uređaj sadrži jedinstveni algoritam osetljiv na pokrete koji automatski pokreće displej kada se zglob rotira. LG Heart Rate slušalice imaju PerformTek tehnologiju sa senzorima koja mjeri signale protoka krvi iz unutrašnjih dijelova uha, kako bi prikupili tačne biometrijske podatke kao što su rad srca i maksimalnu potrošnju kiseonika. Kao uređaj za neprekidno mjerenje srčanog rada, PerformTek se pokazao pouzdanim tokom rigorozne fizičke aktivnosti. Lifeband Touch i Heart Rate uređaji biće dostupni u SAD-u u prvoj polovini 2014. godine, nakon čega će se naći na drugim tržištima.

Pebble je predstavio i nadogradnju originalnog plastičnog pametnjakovića, a njegovo ime je Pebble Steel. Ono što odmah treba spomenuti je da se ispod novog, čeličnog tijela kriju identične specifikacije kao i ispod običnog Pebblea, te da je kompanija odlučila ostati vjerna starim i novim mušterijama i ponuditi atraktivnije i ozbiljnije pakovanje uz jednaku pristupačnost i performanse, tako da se stari kupci neće osjećati prevarenim, dok će se nove mušterije osjećati zaista posebno. Naime, Pebble Steel donosi nekoliko izmjena koje, prema riječima CEO-a Erica Migicovskog, trebaju unijeti dašak visoke klase i pobuditi želju za Pebbleom među populacijom koja ga inače ne bi baš željela kao prvi izbor. Tako je Pebble Steel dobio čelično tijelo, dok je staklo dobilo potpis Corninga - sada digitalni ekran štiti ništa drugo nego Gorilla Glass. Pored toga, dizajn je blago promijenjen, te je sada udaljenost između gornje i donje ivice nešto više simetrična i ugodnija za gledanje, što je rezultat direktnog ispitivanja i feedbacka od strane 300.000 vlasnika originalnog Pebble pametnog sata. Pored toga, Pebble Steel dolazi u klasičnoj crnoj ili business sivoj izvedbi, a bez obzira koju verziju odaberete, unutar kutije će vas sada dočekati i kožna narukvica - u slučaju da vam se ne sviđa originalna mat crna ili brušena siva čelična narukvica.

Jedini minus koji bi se mogao uzeti u obzir je promjena konektora, koji je na prvom modelu namjenski dizajniran kako bi pratio konture sata. Ipak, sa promjenom kontura i dimenzija, Pebble Steel ima drugačiji konektor, što može dovesti do neupotrebljive perfiferije. Ipak, ako možete preći preko toga, dobit ćete i neke bonuse, od kojih su svakako najveći RGB notifikator na prednjoj strani sata, kao i dodatna 4 GB RAM memorije koji ukupnu radnu memoriju podižu na vrlo respektabilnih i za buduće nadogradnje ugodnih 8 GB. Dakle, ako imate 249 USD, Pebble Steel pametni sat koji napokon izgleda kao nešto što možete nositi na fancy večeru može biti vaš već sada. Za sve ostale potrebe, Pebble i dalje ostaje entry model za 149 USD.

Tehnologija i igara

Kada je u pitanju gaming, Sony je opet pokupio sav kajmak sa najavom PlayStation Now servisa, usluge zasnovane na streamingu Playstation naslova direktno na vaše TV, prenosne i igraće uređaje, bez da zapravo posjedujete bilo koju Sonyjevu gaming konzolu. Pored toga, sistem je moguće koristiti i na Playstation 3, Playstation 4 i Playstation Vita konzolama, ali i tabletima i naprednim telefonima - puna streaming gamerska ofanziva. Playstation Now je napravljen na osnovama Gaikai servisa, online streaming usluge koja je omogućavala streaming i long-distance igranje igara, baš kao i njegova neslavno propala konkurencija, OnLive, a čiju je tehnologiju Sony kupio sredinom 2012. godine. Playstation Now sistem je bio u funkcionalnoj beti na sajmu, te su mnogi sretnici imali prilike probati God of War i The Last of Us koristeći Playstation Now povezan na Bravia HDTV. Iako je bilo primjetno da postoje određeni artefakti i da postoji blagi lag između pritiskanja dugmadi i reakcije, svi novinari su bili oduševljeni činjenicom da je moguće uživati u najboljim Playstation naslovima bez da uopšte posjedujete bilo koju Sony konzolu. Razlog za tako veliki uspjeh leži i u samoj konstrukciji servisa, koji ne zahtijeva brzu konekciju - već samo visoku latenciju kako bi responzivnost bila što veća, a lag što manji. 

Prema riječima CEO-a Kaz Hiraia, servis će krajem mjeseca krenuti u zatvorenu betu u SAD-u, dok se globalno pokretanje očekuje nekad tokom ljeta ove godine. Naslovi će se moći rentati pojedinačno ili vremenski, uz opciju pretplate na određeni vremenski period. Nažalost, Hirai je također potvrdio da će lansiranje u Evropi potrajati nešto duže, usljed “kompleksne situacije vezane za TV servise i brzine Interneta”, te da je neophodan duži period da se sve uradi na pravi način. Ipak, jednom kada (i ako) se dočepamo Playstation Now usluge, imat ćemo i pristup porukama, trofejima i multiplayer mečevima, pa će nam se čekanje (valjda) isplatiti.

Pored toga, na CES-u je objavljen i širi spisak hardverskih partnera koji će za Valve proizvoditi budućnost PC igranja pogonjenu SteamOS operativnim sistemom. Pored nešto manje poznatih (čitaj: razvikanih) imena poput Scan Computers, Zotan, Webhallen, Origin PC, CyberPowerPC i Falcon Northwesta, tu će biti i Gigabyte, te vrlo zvučni Alienware. Novonajavljeni partneri su svoje konzole izložili na sajmu, ali vijesti da se neke od njih neće moći nadograditi (kao npr. superskupi Alienware) su podigle mnogo obrva i povećale skepticizam u uspjeh Steam Machines projekta.

Konačno, Oculus je na CES-u predstavio novi prototip svog VR headseta, kodnog naziva Crystal Cove. Svakako najvažnija izmjena u Crystal Cove verziji je novi ekran. Stari LCD ekran iz Rifta je tako zamijenjen OLED ekranom, a to je imalo utjecaja na jednu od najvećih zamjerki na Rift verziju: mučninu koju su korisnici osjećali usljed sporog refreshanja i slabe latencije LCD ekrana. Ipak, sa OLED displejem u Crystal Cove-u to nije problem, jer se iscrtavanje i tranzicija u 3D-u dešavaju mnogo tečnije, brže i uglađenije, a sve zahvaljujući tracking sistemu koji tačno iscrtava vašu trenutnu poziciju u “prostoru”. Sistem koristi kameru kako bi putem nje pratio preko dvije desetine infracrvenih tačaka, što ujedno omogućava i čučanje, te naginjanje u 3D prostoru, s obzirom da infracrveni referentni sistem konačno u potpunosti prepoznaje poziciju vaše glave u 3D prostoru, a samim tim i kretanja tijela koja mu prije nisu bila poznata.

Ipak, to nije sve. Ekipa iz Oculusa se odlučila i poigrati sa našom percepcijom, te su u OLED ekran ubacili i low-persistency-display. Ako se pitate šta je to, u pitanju je display koji imitira stanje ljudskog mozga dok isti posmatra filmove snimljene u 24 fps-a. Iako je mozgu jasno da tu nedostaju određeni frameovi, naša siva materija te rupe “popunjava” maštom, očekivanjem i prethodnim iskustvima, a sada identičnu stvar radi i Crystal Cove. Iako očite prednosti nije lako opisati riječima, ekipa iz Oculusa tvrdi da je razlika naprosto “nevjerovatna” i da se “mora iskusiti da bi se shvatilo”. Dakle, dok se ne dočepamo nekog testnog primjerka, ne preostaje nam ništa drugo nego da im vjerujemo na riječ.