Godinu dana nakon originalne najave i par mjeseci nakon što je ugledao svjetlo dana na američkom i evropskom tržištu, gdje je oborio sve rekorde prodaje i gdje ga je još uvijek jako teško pronaći na policama trgovina, novi PlayStation je konačno stigao i do naše redakcije. I, šta mislite, da li se čekanje isplatilo?

Novembar 14. – PlayStation 4 sutra stiže u Ameriku. Hype je na vrhuncu. Kao i strah od mogućih problema, nakon što nekolicina (ne)sretnih Amerikanaca, koji su svoj PS4 osvojili u nagradnim igrama i dobili prije zvaničnog izlaska, prijavljuju probleme sa nefunkcionalnim konzolama.

Novembar 15. – Nova generacija je počela! Amerikanci su oduševljeni konzolom, Sony bilježi fenomenalne rezultate prodaje, a PS4 je već sada nemoguće pronaći na policama trgovina. Kakva li će situacija biti u Evropi? Problem sa pokvarenim konzolama se pokazao kao prenapuhan, pa je izgleda došlo krajnje vrijeme da se i sami bacimo u potragu za prodavnicom gdje ćemo kupiti novu Sonyjevu konzolu.

Novembar 29. – I Evropa je osvojena, a konzolu je nemoguće pronaći u slobodnoj prodaji. Kao što smo se i bojali, Sony je za sada zaobišao našu regiju, a prvi PS4 bi se na policama lokalnih trgovina trebao naći tek za dva (pre)duga mjeseca – 29. januara 2014. Zašto nismo bili pametniji i početkom ljeta rezervisali jedan primjerak na njemačkom Amazonu? Šta ćete, na greškama se uči – Peticu ćemo dočekati malo spremniji i naručiti je prvom prilikom.

Decembar 29. – Hype je pomalo splasnuo. Amerikanci i Evropljani se igraju na svojim novim PlayStation 4 konzolama, dok ostatak svijeta strpljivo čeka na svoj red, ali i na neke nove i zanimljivije igre. Ipak je većina launch naslova dostupna na skoro svim zamislivim platformama. U međuvremenu gledamo Pirate s Kariba u iščekivanju prve prilike da zaigramo next-gen verziju Black Flaga.

Januar 29. – PlayStation 4 je stigao u Hrvatsku i, očekivano, skoro se rasprodao u prvih nekoliko dana prodaje. Srećom, zahvaljujući ljubaznoj ekipi iz hrvatskog ogranka PlayStationa, na vrijeme smo uspjeli rezervisati i ugrabiti jedan primjerak konzole, kao i gomilu promo igara. Vrijeme je da se bacimo na “posao”.

Februar 16. – Uh, oh, deadline za Info 194 je prošao... gdje je nestalo proteklih nekoliko sedmica? Koliko će mi još vremena trebati da usavršim taktiku za fenomenalni Resogun? Gdje naći slobodno vrijeme da zaigram još koju multiplayer partiju Killzone Shadow Falla ili Call of Duty: Ghostsa? U Need for Speed: Rivalsu tek trebam otključati prvi Ferrari, a Assassin’s Creed IV nisam još ni ubacio u konzolu. Hmm... urednik ne odgovara na mail u kojem najavljujem kašnjenje recenzije PlayStationa 4. Dobar ili loš znak? Ovisi u kojem broju budete čitali ovaj tekst. Ako ništa, imamo dojam da vam je do sada već postalo jasno kako je odgovor na pitanje iz uvoda: “O da, čekanje se itekako isplatilo!”

A obzirom da smo o hardveru novog PlayStationa već pisali u nekoliko navrata, ovom prilikom ćemo vas poštedjeti priče o tome šta se krije unutar kućišta nove Sonyjeve konzole. Uostalom, tu vam je i info-box sa svim hardverskim specifikacijama ukoliko želite obnoviti gradivo, a mi ćemo se u nastavku teksta posvetiti isključivo utiscima iz prve ruke, kao i brojnim zanimljivim sitnicama koje uljepšavaju i olakšavaju (ili otežavaju) korištenje nove konzole.

PlayStation 4 & DualShock 4: dizajn i prvi utisci

Koliko god smo mislili da nas Sony više nema čime iznenaditi kada je riječ o dizajnu njihove nove konzole, moramo priznati da smo nakon prvog susreta sa novim PlayStationom ipak ostali oduševljeni. Dimenzijama manji od prve PS3 Slim revizije, PlayStation 4 se doima kao tako jednostavan, a opet tako elegantan komad hardvera. Veći dio romboidnog kućišta je izveden u crnoj mat plastici, dok je samo gornja lijeva strana izvedena u glatkoj crnoj plastici koja će privlačiti nešto više prašine i otisaka prstiju ukoliko konzolu budete držali u vodoravnom položaju. Srećom, kako biste PS4 držali vertikalno, posebno postolje vam neće biti neophodno, jer će konzola biti relativno stabilna i bez njega.

Odličan vizuelni detalj je i duguljasta led lampica smještena između glatke i mat plastike sa gornje strane konzole – u stand-by modu rada će svijetliti naranadžastom bojom, nakon uključenja će kratko blinkati plavom, dok će DualShock 4 blinkati bijelom, da bi se nakon učitavanja operativnog sistema boje na kontroleru i konzoli zamijenile, pa će nakon toga DualShock 4 svijetliti plavom, a led lampica na konzoli bijelom bojom.

Osim što izgleda odlično, PlayStation 4 se tako i ponaša tokom rada – konzola je prilično tiha čak i kada je najglasnija (kada zavrti neki od ubačenih Blu-ray diskova kako bi instalirala igru), a nismo primijetili ni neko strašnije zagrijavanje čak ni nakon  cjelodnevnog igranja.

No, pozitivni utisci ne staju tu – prvi put nakon što su 1997. predstavili DualShock za originalni PlayStation, Sony se konačno odlučio za veći redizajn svog kultnog kontrolera. DualShock 4 je tako nešto veći i teži od svog prethodnika, a u ruci leži jednostavno odlično. Još kada u obzir uzmete i konačno konkavne analogne triggere, situacija postaje još i bolja. Naime, iako su nam novi triggeri na slikama djelovali tek OK, u praksi su se pokazali kao zaista vrhunski i jako ugodni, bilo da smo ih koristili kao okidače za virtuelno oružje, bilo da smo satima vozili neke od šarenih metalnih ljepotana u novom Need for Speedu.

Od ostalih gamepad noviteta, tu su i redizajnirani analogni stickovi, koji su sada konkavni i odlično će vam poslužiti kako za upravljanje vašim omiljenim Ferrarijem u NFS: Rivalsu, tako i za kretanje i nišanjenje u nekoj od brojnih pucačina dostupnih na konzoli. Štaviše, Sony i njihovi developeri su toliko uvjereni u kvalitet novih analognih stickova da je Guerilla Games u potpunosti isključio bilo kakav aim-assist u Killzone Shadow Fallu, što vam i sami možemo potvrditi – nišanjenje sa gamepadom u konzolaškim pucačinama nikada nije bilo lakše i ugodnije.

Također, tu su i nove tipke i multitouch touchpad. Tipka Options tako mijenja stare Start i Select tipke i sa njom ćete pauzirati igre, dok bi se touchpad mogao pokazati kao prilično koristan dodatak - odlično funkcionira u Assassin’s Creedu, gdje preko njega otvarate i kontrolišete mapu kao na kakvom pametnom telefonu. Što se tiče tipke Share, moramo priznati da smo je zavoljeli već nakon nekoliko dana druženja sa novim PlayStationom – omogućava jednostavno pravljenje screenshotova i videa iz igara, kao i brzo i jednostavno aktiviranje online streaminga gameplaya na nekom od podržanih servisa (Twitch i Ustream).

Na kraju vrijedi istaći i odličan zvučnik integrisan u sam kontroler, što su neki developeri već iskoristili na maštovite načine (u Killzoneu ćete recimo pronađene audio-logove slušati sa gamepada, a ne sa glavnih zvučnika), kao i 3,5mm audio port, na koji možete priključiti priloženi mono headset ili bilo koje druge slušalice. Nažalost, light-bar na kontroleru je za sada nemoguće isključiti, ali, istini za volju, tokom igranja ga nismo ni primjećivali.

Ali, ono što jesmo primijetili je znatno kraći vijek trajanja baterije u odnosu na DualShock 3, što je ujedno i jedna od rijetkih zamjerki koje imamo na novu Sonyjevu konzolu. Tokom višednevnog intenzivnog testiranja, gamepad smo morali puniti  barem jednom dnevno. Srećom, bateriju gamepada i dalje možete napuniti priključivanjem kontrolera na konzolu pomoću priloženog USB kabla, a PS4 podržava punjenje baterije kontrolera čak i kada je u stand-by modu rada.

1/1

 

Operativni sistem, interfejs i iskustvo korištenja

Kada je riječ o softverskoj strani nove Sonyjeve konzole, možemo bez pretjerivanja reći kako su operativni sistem i interfejs PlayStationa 4 i više nego dobri. Rekli bi čak i odlični da tu nije nekih manjih zamjerki o kojima će više riječi biti u nastavku. No, krenimo nekim redom.

Umjesto dobro poznatog Xross Media Bara (XMB), poznatog sa PlayStationa 3 i Bravia televizora, PlayStation 4 donosi njegovu evoluiranu verziju nazvanu PlayStation Dynamic Menu (skraćeno PDM). Sve instalirane igre i aplikacije su tako smještene u glavnoj horizontalnoj “traci”, odakle im možete vrlo lako pristupiti u svakom trenutku. Također, skoro svaka igra i aplikacija nude i dodatne opcije – reklamu za najnoviji DLC, listu prijatelja koji je igraju, link na zvaničnu stranicu i sl. – kojima pristupate iz glavne trake pomjeranjem lijevog analoga prema dole.

Sa druge strane (doslovno), kada lijevi analog pomjerite prema gore, neovisno gdje ste se prije toga nalazili na glavnoj traci, pristupate posebnoj traci sa opcijama, u kojoj ćete pronaći PlayStation Store, listu prijatelja, notifikacije i poruke koje ste dobili, listu osvojenih PS trofeja, vaš PSN profil, kao i sekciju sa opcijama za podešavanje konzole. Same opcije su jednostavne za shvatiti i podesiti (kao uostalom i ostatak interfejsa), pa na njih nećemo ni trošiti previše vremena.

I tu dolazimo do nekih zamjerki na račun PS4 OS-a i interfejsa – prije svega, nedostaju nam neke jednostavne opcije koje svakako očekujemo u nekoj od najavljenih firmware nadogradnji – uzmimo samo za primjer nemogućnost pauziranja downloada i uploada, kao i nepostojanje prikaza kada je neko od vaših prijatelja posljednji put bio online - što su dvije opcije koje su dobro poznate svim vlasnicima PlayStationa 3, pa nam nije jasno zašto su izostale sa PlayStationa 4.

A kada smo kod zamjerki, moramo priznati kako nam izostanak podrške za gledanje DivX fajlova, kao i DLNA i AudioCD podrška zapravo i ne nedostaju, što baš ne bi mogli reći za MP3 podršku – Need for Speed: Rivals soundtrack će vam kad tad dosaditi, pa bi bilo lijepo imati i opciju za slušanje custom MP3 soundtracka. Isto tako, konzoli nedostaje i bolji  preglednik screenshotova i videa koje zabilježimo koristeći tipku Share – za sada je slike moguće uploadati samo na Facebook i Twitter, a video snimke samo na Facebook, dok je njihovo pregledanje na konzoli pomalo nezgrapno – umjesto da ih otvorimo/pokrenemo pritiskom na X, potrebno je pritisnuti tipku Options, pa onda iz novog menija izabrati opciju Preview. Također, bilo bi lijepo imati i opciju za istovremeni upload više od jednog screenshota ili videa na spomenute socijalne mreže, jer smo ovako osuđeni na spori odabir i upload svakog screenshota ili videa zasebno.

I za kraj priče o nedostacima, treba napomenuti kako konzola za sada ne podržava nikakve mogućnosti customizacije izgleda interfejsa – ne možete birati boje, background wallpapere niti neke nove teme, kao što smo to  mogli na PlayStationu 3. Ali, da je riječ o nekom velikom problemu – nije.

No, zanemarite sada sve navedene nedostatke, jer nijedan nije toliko bitan niti će previše utjecati na vaše svakodnevno korištenje konzole – u ovom slučaju, puno bitnija je činjenica da su OS i interfejs vraški brzi, neovisno od toga šta pokušavate odraditi na konzoli. Uzmimo samo za primjer PlayStation Store, koji izgleda identično onom kojeg smo zadnjih mjeseci koristili na PlayStationu 3, ali se za razliku od njega otvara nešto brže – tačnije, umjesto da čekate i po 30-ak sekundi da se Store učita, kao što je to bio slučaj na PS3, PS4 će Store na vašem ekranu prikazati iste sekunde kada ga otvorite, što nas je naprosto oduševilo.

I ostatak interfejsa je podjednako brz, a vlasnici PlayStationa 3 će biti oduševljeni i nekim novim mogućnostima Sonyjeve nove konzole – prije svega, pozadinskim downloadom i instalacijom igara i aplikacija. Tako više ne moramo čekati da ugasimo trenutno pokrenutu igru kako bi se download neke druge nastavio – konzola će sada sve obaviti u pozadini i samo vas nakon obavljenog procesa obavijestiti notifikacijom da je nova igra/aplikacija downloadovana i instalirana. 

Štaviše, PS4 je sposoban automatski downloadovati nove firmware nadogradnje, kao i patcheve za sve vaše instalirane igre čak i kada je u stand-by modu (dostupno samo PS Plus pretplatnicima), kada će biti sposoban napuniti i bateriju vašeg DualShocka 4, što je funkcija bez koje više ne možemo ni zamisliti nijednu buduću konzolu. Isto tako, igranje igara dok se one instaliraju u pozadini je još jedna od onih funkcija koje kompletno iskustvo korištenja konzole dižu na jedan sasvim novi nivo.

A kada smo već krenuli sa hvalospjevima, moramo istaći i to kako Remote Play, odnosno mogućnost streaminga i igranja PS4 igara na PS Viti, jednostavno – radi. Lag je minimalan sve dok vam je bežična konekcija dovoljno dobra, a rezultati su očekivano najbolji kada se sa svojom Vitom nalazite u neposrednoj blizini PlayStationa 4. I kada kažemo da Remote Play “jednostavno radi”, onda to zaista i mislimo – Knack, Resogun i Need for Speed smo tako bez ikakvih problema igrali u susjednim sobama, dok su ukućani TV koristili za nešto sasvim drugo. Također, Remote Play će raditi odlično i u kombinaciji sa drugim kontrolerima, jer slika sa konzole će se istovremeno prikazivati i na TV-u i na Viti – Vitu je tako moguće koristiti kao primarni kontroler za lokalni multiplayer, dok drugi igrač može uzeti DualShock 4, ulogovati se na konzolu sa vlastitim accountom i sa vama zaigrati partiju Fife ili Call of Duty: Ghosts u split-screenu.

Next-gen zaključak

Zaključno sa PS Vita igranjem, imamo dojam da smo vam prenijeli više-manje sve bitne utiske nakon prvih desetak dana druženja sa novim PlayStationom. Usput možete baciti pogled i na obližnje okvire, gdje smo ušli u nešto više detalja o igrama, PS Plus pretplati, kao i naveli neke od zanimljivijih sitnica koje olakšavaju i uljepšavaju iskustvo korištenja konzole. Na kraju, sve što nam preostaje je još da odgovorimo na pitanje kome je zapravo PS4 namijenjen i da li ga se isplati kupiti. A odgovor je vrlo jednostavan – ukoliko imate dovoljno jak gaming PC i mislite da vas buduće Sonyjeve ekskluzive neće zanimati (jer trenutne i nisu baš vrijedne nabavke nove konzole), novi PlayStation nije za vas. 

Ali, ukoliko imate slabiji PC na kojem više ne možete pokretati multiplatformske naslove sa zadovoljavajućim performansama, a proteklih nekoliko godina ste uživali u Sonyjevim ekskluzivama za Vitu i pogotovo PlayStation 3, ne vidimo razlog zašto se ne bi počastili sa PlayStationom 4. Konzola je vrhunski komad hardvera, a već sada nudi odličan interfejs i gomilu zanimljivih i korisnih opcija, te vrti skoro sve najnovije multiplatformske igre u Full HD rezoluciji sa itekako prihvatljivim performansama. 

Još kada u formulu uvrstite i odlični Remote Play, vrijednost koju donosi PlayStation Plus, kao i ono najbitnije – već dokazanu dugogodišnju Sony first-party podršku, zaključak se nameće sam od sebe. Samo zamislite kako će izgledati Naughty Dog, Guerilla Games i Sony Santa Monica igre nakon što se developeri naviknu na novi hardver, sjetite se da je tu i nikad dočekani Last Guardian, kao i gomile multiplatformskih naslova poput Witchera 3 i novog Metal Gear Solida... 

Cijena: 400 Eur

http://uk.playstation.com

Igre

Kao što smo to već i pisali u nekoliko navrata, konzole nove generacije za sada još uvijek ne nude punokrvna next-gen gameplay iskustva – na njima ćete za sada uglavnom pronaći identične naslove kao i na konzolama stare generacije i PC-u, ali sa nešto boljom grafikom i prikazane u nešto većoj rezoluciji u odnosu na njihove old-gen verzije.

Što se tiče PS4 ekskluziva, moramo priznati kako njihova ponuda na launchu nije ništa posebno i kako će teško koja od njih uspjeti prodati veći broj konzola. Killzone Shadow Fall djeluje prilično dobro i pravi je slatkiš za oči (detaljnije utiske potražite na zadnjim stranicama časopisa, među recenzijama igara), Knack ostavlja dojam šarenog platformera koji ne nudi ništa posebno, dok se kao najzanimljivija i najbolja ekskluziva pokazao naizgled jednostavni twin-stick shooter Resogun, na koji smo potrošili nebrojene sate. A još uvijek nam ostaje odigravanje svih misija na većim težinama, skupljanje zabavnih i izazovnih trofeja, kao i obaranje bar nekoliko rekorda na leaderboardsima...

Ostatak za sada najavljenih first-party ekskluziva je relativno zanimljiv: već idućeg mjeseca bi trebali zaigrati inFamous Second Son, dok bi se na tržištu do kraja godine trebali pojaviti još i Driveclub i, ako bude sreće, The Order: 1886. Nažalost, datum izlaska predivnog Last Guardiana još uvijek nije poznat, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da Sony još uvijek nije objavio na čemu tačno rade sve one ekipe developera okupljenih pod njihovim krovom, te da smo od novog Uncharteda do sada vidjeli tek jedan teaser trailer koji nije prikazao ništa konkretno. Drugim riječima, ne sumnjamo da nas tokom narednih nekoliko godina očekuje prilično zanimljiva ponuda first-party ekskluziva.

Naravno, ne treba zaboraviti ni na third-party naslove, kojih ima i više nego dovoljno – na PlayStationu 4 već sada možete zaigrati novi Assassin’s Creed, Call of Duty, Battlefield, Need for Speed, Tomb Raider i gomilu drugih visokobudžetnih igara, kao i iz dana u dan sve veću gomilu raznolikih i uvijek zanimljivih indie igara (živio Don’t Starve!). A da i ne spominjemo nadolazeće konzolaške naslove koji će zahvaljujući vrhunskom PS4 hardveru svoje pravo lice pokazati tek na Sonyjevoj novoj konzoli – Bungie nam u septembru donosi svoju novu pucačinu Destiny, idućeg mjeseca ćemo zaigrati i novi Metal Gear Solid (preskupi Ground Zeroes), a tu su i primamljivi The Witcher 3: Wild Hunt, The Evil Within, Evolve, Watch Dogs, Diablo III: Ultimate Evil Edition...

Sadržaj kutije

Osim same PlayStation 4 konzole, u kutiji sa njom ćete dobiti i jedan DualShock 4 kontroler, mono headset sa 3,5-milimetarskim audio priključkom (prihvatljive kvalitete), te po jedan HDMI kabl, USB-mini-USB kabl za punjenje baterije kontrolera (nešto kraći nego bismo to voljeli, pa će prilikom punjenja baterije biti potrebno sjesti bliže TV-u), kao i napojni kabl.

I da, neka vas slika konzole smještene u vertikalnom postolju na kutiji ne zavara – samo postolje ne stiže u kutiji i potrebno ga je kupiti zasebno. Ali, kao što smo već rekli na početku teksta, konzola će i bez njega stajati stabilno u vertikalnom položaju.

PlayStation Plus

Nakon što su na PlayStationu 3 već godinama nudili besplatan online multiplayer za sve igre, u Sonyju su ovaj put odlučili krenuti Microsoftovim stopama i isti počeli naplaćivati. Tako vam je sada za igranje online multiplayera u PS4 igrama neophodno uplatiti PlayStation Plus pretplatu, koja će vas koštati 13KM mjesečno, 28KM na tri mjeseca, odnosno 95KM, ukoliko se odlučite pretplatiti na godinu dana (a na Internetu ćete često pronaći i jeftinije PS Plus kodove na raznoraznim rasprodajama i sniženjima).

Srećom, za razliku od Xbox Live Golda, PS Plus vam nije neophodan za pristup multimedijalnim aplikacijama, web browseru i, onom najvažnijem, free to play igrama, kojih na PS Storeu već ima nekoliko (na pamet nam padaju Warframe, War Thunder i DC Universe Online, a ove godine očekujemo, između ostalih, izlazak PS4 verzija Planetsidea 2 i novog Everquesta).

Također, koliko god odluka Sonyja da počne naplaćivati online multiplayer bila loša po krajnje korisnike, nemoguće je poreći vrhunsku vrijednost koju ćete dobiti uplaćivanjem PS Plus pretplate. Neki od bonusa koje nudi PS Plus tako su raniji pristup pojedinim beta i demo verzijama igara, dodatni popusti na cijene digitalnih verzija igara, mogućnost uploadanja i backupa save fajlova na cloud, kao i Instant Game Collection, što je zapravo kolekcija igara koje možete bez ikakvog dodatnog troška downloadovati i igrati dok god imate uplaćenu PS Plus pretplatu (igre ostaju na vašem accountu čak i nakon što pretplata istekne, iako ih nećete moći pokrenuti prije nego ponovo uplatite PS Plus). I što je još bolje, PS Plus svaki mjesec nudi po nekoliko novih igara za sve aktuelne Sonyjeve konzole: PS3, PS4 i PS Vitu. Proteklih mjeseci, Plus je igračima tako donio, između ostalog, Metal Gear Rising: Revengeance, DmC Devil May Cry, Metro: Last Light, Bioshock Infinite, Borderlands 2, Assassin’s Creed 3, Sonic All-Stars Racing Transformed, Street Fighter X Tekken i mnoge, mnoge druge.

Naravno, PS Plus svaki mjesec donosi i nove igre za PS4, a do sada smo zahvaljujući Plusu na Četvorci zaigrali fenomenalni Resogun i genijalni Don’t Starve, kao i još par zanimljivih indie naslova – Contrast i Outlast.

PS4 Tips & Tricks

Screenshot & video capturing 

Nikada nisu bili jednostavniji, dovoljno je pritisnuti tipku Share i PS4 će zabilježiti screenshot tog trenutka, kao i posljednjih (maksimalno) 15 minuta gameplaya u poseban video fajl kojeg potom možete uploadovati na Facebook.

On Air 

Tipka Share će vam također poslužiti i za jednostavno pokretanje livestreaminga gameplaya sa vaše konzole na Twitch i Ustream servisima – pritisnite Share, odaberite opciju Broadcast Gameplay, proslijedite link vašeg Twitch/Ustream profila prijateljima i voilà!

Name requests 

Nakon što povežete svoj PSN i Facebook account, listu PSN prijatelja možete osvježiti sa njihovim pravim imenima i Facebook profilnim slikama, dovoljno će im biti poslati Name request.

Motion control tastatura 

Prilikom korištenja on-screen tastature, pritisnite R3 kako bi aktivirali motion control tipkanje i tako umjesto analoga/d-pada, za odabir slova koristili DualShock 4 motion kontrole. Možda zvuči zbunjujuće, ali omogućava dosta brže tipkanje.

Brza izmjena aktivnih  aplikacija 

Dovoljno je dva puta brzo pritisnuti PS Home tipku na gamepadu kako bi se prebacili između dvije posljednje pokrenute aplikacije (npr. iz igre u meni sa opcijama ili na otvorenu listu trofeja).

Trophy rarity 

PS4 će prikazivati sve vaše PS3, PS Vita i PS4 trofeje, a pored svakog ćete vidjeti i koliki procenat drugih igrača ga je osvojio. Po rijetkosti, tu su Common, Rare, Very Rare i Ultra Rare trofeji.

Brz pristup DualShock 4  opcijama 

Dovoljno je nekoliko sekundi držati pritisnutu PS Home tipku na kontroleru kako bi pristupili meniju sa osnovnim opcijama za podešavanje glasnoće integrisanog zvučnika i vibracije.

Light-bar boje 

Ukoliko istovremeno koristite više kontrolera, igrače je moguće razaznati po boji light-bara na njihovom DualShocku: igrač 1 će imati plavi, igrač 2 crveni, igrač 3 zeleni i igrač 4 rozi light-bar (boje tipki na PlayStation kontrolerima, redom: X, krug, trokut i kocka).

Alternativni Share 

Po defaultu, kratki pritisak tipke Share će aktivirati Share meni, a duži pritisak kreiranje screenshota. No, u opcijama unutar Share menija možete obrnuti navedene komande kako bi brže i lakše mogli okidati screenshotove.

Notifikacije  

Ukoliko vam smetaju notifikacije o osvojenim trofejima, online/offline prijateljima ili o igri koja se upravo downloadovala u pozadini, notifikacije je moguće detaljno podesiti unutar glavnih PS4 opcija – svaki tip možete pojedinačno (de)aktivirati.

Snimanje walkthrough videa

Ukoliko želite pomoći drugim igračima i snimiti neki walkthrough video, dovoljno je u opcijama u Share meniju uključiti opciju Include Microphone Audio in Video Clip.

Glasovne naredbe 

Ukoliko imate PlayStation kameru ili ste na kontroler priključili headset, PS4 će prepoznati i neke osnovne glasovne komande – dovoljno je reći PlayStation, a zatim i konkretnu komandu (Take Screenshot, Home, Start game i sl.). 

PLUS
Dizajn, jak hardver, interfejs, Remote Play, DualShock 4, mogućnost pozadinskog downloada i instalacije igara, dostupne opcije kada je konzola u stand-by modu rada, jednostavan online streaming i dijeljenje screenshotova i videa sa prijateljima;

MINUS
PS Plus neophodan za igranje online multiplayera, baterija na DualShocku 4 se troši brže nego bismo to željeli, OS-u i interfejsu nedostaju neke sitnice, The Last Guardian još uvijek nema datum izlaska;