Apple je danas na svom 'Hey Siri, give us a hint' eventu predstavio nekoliko dugo očekivanih noviteta - iPhone 6s i njegovog većeg brata iPhone 6s Plus, novi Apple TV, ali i najveći iPad do sada, iPad Pro.

iPad Pro krasi 12,9-inčni Retina ekran rezolucije 2732 x 2048 piksela, sa omjerom strana od 4:3 i istom gustoćom piksela kao i na iPad Airu 2. Pored toga, iz Applea su istakli kako je ekran novog iPada velik toliko da na njega mogu smjestiti svoju tastaturu sa laptopa u punoj veličini, a trebao bi biti dovoljno velik i za napredne korisnike koji na njemu planiraju koristiti profesionalne aplikacije i sve multitasking mogućnosti iOS-a 9 (koji će by the way biti lansiran 16. septembra).

Od drugih zanimljivosti vezanih za iPad Pro ekran, vrijedi istaći i njegovo automatsko podešavanje frekvencije osvježavanja ovisno od sadržaja koje prikazuje, sa čime bi trebao smanjiti potrošnju baterije.

Unutar samog tableta, Apple je ubacio svoj najnoviji A9X SoC sa duplo većom memorijskom propusnošću i duplo boljim grafičkim performansama u odnosu na prethodnu generaciju njihovih procesora, a tu je i dalje baterija koja će obezbijediti do 10 sati rada na jednom punjenju. Također, tu su i četiri zvučnika, Touch ID senzor, kao i 8MP kamera.

Ipak, najzanimljiviji dio prezentacije novog iPada nije bio sam tablet, već predstavljanje Appleovog stylusa nazvanog jednostavno - Pencil. Pencil će u kombinaciji sa iPadom Pro prepoznavati jačinu pritiska, koristiće i nekoliko posebnih senzora koji mogu detektovati njegovu poziciju i nagib, a puniće se putem Lightning porta na samom iPadu.

iPad Pro u prodaju stiže u novembru po cijenama od 800 USD i većim, ovisno od odabranog modela (najavljene su 32GB, 64GB i 128GB varijante), dok će Pencil koštati 100 USD.

Drugi veliki novitet na Appleovom eventu je bio novi Apple TV, za koji Tim Cook i ekipa tvrde da predstavlja budućnost televizije, jer donosi nešto potpuno novo i divlje - aplikacije.

Naime, ubacivanjem posebnog App Storea sa aplikacijama u Apple TV ekosistem, u Appleu se nadaju da će revolucionizirati iskustvo gledanja TV-a. Osim toga, ključni elementi novog Apple TV-a su još i "moderni OS, novo korisničko iskustvo, napredni developerski alati i moćan hardver".

Sam Apple TV čini kombinacija set-top box uređaja i "revolucionarnog daljinskog upravljača", koji donosi nekoliko tipki, ali i posebnu površinu osjetljivu na dodir, te mikrofon uz koji TV-om možete upravljati i glasovnim komandama.

Apple TV i njegov daljinski će tako u kombinaciji sa Siri prepoznavati različite glasovne komande (poput npr. "Siri, show me funny TV shows"), a unutar daljinskog ćete pronaći i akcelerometar i žiroskop, te bateriju koja bi na jednom punjenju trebala izdržati i do 3 mjeseca rada. A kada se već potroši, biće je moguće napuniti putem Lightning porta smještenog na dnu daljinskog upravljača.

Pored aplikacija za gledanje TV serija i filmova, Apple TV stavlja poseban fokus i na igre, koje će sada biti moguće igrati i uz već spomenuti daljinski upravljač, ali i u kombinaciji sa iPhoneom ili iPadom, što je Apple demonstrirao multiplayer partijom popularnog Crossy Roada. Također, iz Applea su istakli kako će određene iOS igre podržavati i svojevrsni cross save, jer ćete ih moći početi igrati na iPhoneu ili iPadu, te nastaviti na Apple TV-u (i obrnuto).

Novi Apple TV će se u prodaji naći krajem oktobra u 80 država svijeta, dok se do kraja godine očekuje na tržištu dodatnih 20 država. Što se pak tiče cijene, Apple će verziju uređaja sa 32GB interne memorije prodavati po cijeni od 150 USD, dok će 64GB verzija biti skuplja za 50 USD.

Na kraju eventa, Apple je predstavio i dva nova modela iPhonea - iPhone 6s i iPhone 6s Plus - za koje tvrde da su ne samo "najnapredniji iPhonei do sada", već i "najnapredniji pametni telefoni na svijetu".

Po vanjštini, iPhone 6s i 6s Plus su prilično slični regularnim iPhone 6 i 6 Plus modelima i imaju Retina ekrane identičnih dijagonala (4,7, odnosno 5,5 inča, respektivno), ali u odnosu na njih donose nekoliko noviteta, među kojima je najveći nesumnjivo 3D Touch tehnologija.

iPhone 6s donosi i podršku za Live Photos - prilikom fotkanja, novi iPhone će po defaultu snimiti i kratki video, tako da ćete kasnije osim standardnih slika, moći pregledati i njihove "pokretne" varijante.

Kao što su to tvrdile nedavne glasine, riječ je o novoj verziji Force Touch tehnologije koja prepoznaje dodire u tri dimenzije i koja nudi haptički feedback, što će pored multi-toucha, omogućiti i prepoznavanje laganih, ali i dubljih dodira. Laganim pritiskom na novu poruku ili nečiju sliku na Instagramu ćete tako aktivirati njihov preview, dok će dublji pritisak rezultovati njihovim klasičnim otvaranjem. Nakon laganog dodira određenih sadržaja, iste će biti moguće i povući u stranu kako bi pristupili dodatnim kraticama, što je opcija koja će biti dostupna kako na iPhoneovom home screenu, tako i u raznim aplikacijama.

Od ostalih specifikacija, tu su još i "7000 series" aluminij, 64-bitni A9 procesor treće generacije (sa novom arhitekturom tranzistora i do 70% brži u odnosu na A8), Touch ID senzor druge generacije (duplo brži u odnosu na originalni Touch ID), 5MP FaceTime HD kamera, te potpuno nova 12MP iSight kamera sa podrškom za snimanje 4K videa.

iPhone 6s i iPhone 6s Plus u prodaju stižu 25. septembra i prodavaće se po identičnim cijenama kao i prošlogodišnji iPhone 6 i iPhone 6 Plus - najjeftiniji 6s model će sa ugovorom koštati 200 USD, dok će najjeftiniji 6s Plus - uz ugovor, naravno - koštati 300 USD.

1/1