Jedno je sigurno: mnogi glumci iz filmova o kojima pišemo u ovom specijalu, definitivno zaslužuju Oskara. Ukoliko već niste, obavezno pogledajte filmove koje vam ovaj put predstavljamo. Ima da uživate k'o bubreg u loju. Zamračite sobu, pripremite kakvo dobro meze i uživanje može započeti.

Chappie

Spremni za najboljeg, najživahnijeg, najljudskijeg i prvog ikad - gangsta robota? Za robota koji savršeno oponaša kriminalce, ali ima "dušu" djeteta? Ako ste istinski ljubitelj pravog, old school SF žanra, onda ovaj film ne smijete propustiti.

Chappie je djelo već dokazanog američkog režisera Neilla Blomkampa, koji je snimio i sjajni District 9, a sada nas je odlučio razgaliti filmom u čijoj se glavnoj ulozi nalazi robot Chappie, kojem je inžinjer Deon (Dev Patel) odlučio podariti svijest.


Radnja se odvija u Johahnesburgu u Južnoj Africi, a počinje opisom fabrike oružja koja je zahvaljujući upravo spomenutom inžinjeru Deonu proizvela robote-policajce koji su preuzeli brigu o kriminalom zatrpanom gradu. Međutim, Deon ne planira svoj rad zaustaviti na tome: nakon brojnih bezuspješnih pokušaja, napokon mu polazi za rukom da stvori umjetnu inteligenciju sposobnu da razvije ljudske osjećaje. Očekivano, direktorica kompanije, koju glumi Sigourney Weaver, nije oduševljena "robotima koji mogu pisati pjesme", pa Deon mora pronaći drugi način da dođe do robota na kojem bi mogao isprobati svoj prototip AI-ja.

Nakon što ga ukrade iz fabrike, u njegov život se umiješa još i banda luđaka - riječ je o triju u kojem se nalaze i članovi muzičke grupe Die Antwoord: Ninja i Yolandi Visser, koji su svoje uloge potpuno rasturili. Tu je i Hugh Jackman u ulozi nadrkanog i hormonima pretrpanog bivšeg vojnika Vincenta, koji je apsolutno briljirao u ovoj ulozi.

Zapravo, u ovom filmu su izgleda svi briljirali, a posebno Chappie koji pod uticajem spomenute bande pokupi južnoafrički naglasak, pa su salve smijeha neminovne. Film je čista desetka pa ako tražite nešto zaista zabavno, obavezno ga pogledajte.

Infini

Infini je vjerovatno jedan od najbolesnijih trenutno postojećih SF filmova koje možete pogledati. Radnja se odvija u 23. stoljeću u kojem su najveći hit poslovi rudarenja u svemiru - baš kao što su to u 21. stoljeću poslovi IT stručnjaka. Kada na jednoj od takvih stanica, nazvanoj Infini, nešto pođe po zlu, tim specijalaca treba otići u izviđanje i otkriti šta se tamo zapravo desilo. 

E, nakon ovoga nastupa pravi raspašoj. Kao prvo, tim sa stanice na stanicu putuje zahvaljujući teleportaciji. Međutim, ovdje ona nije prikazana kao u Star Trek serijalu - u Infiniju teleportacija podsjeća na čisto horor-iskustvo kroz koje bi rijetko koji ljudbitelj SF žanra volio proći.


Kao drugo: gluma svih članova glavne postave u tolikoj je mjeri sjajna i uvjerljiva, da ćete nerijetko osjetiti trnce straha kako vam se spuštaju niz kičmu. Glavni glumac, Daniel Donald MacPherson, svojom glumom prosto prikuje gledaoca za ekran: na kraju filma možete vrlo lako doći u situaciju da shvatite da za cijelo vrijeme filma niti ste treptali, niti disali kako treba.

A kraj? Kraj je posebno iznenađenje kakvo, budimo iskreni, niko ne bi očekivao. Međutim, to ćemo ostaviti vama da prosudite. Ako ste strastveni ljubitelj SF žanra, ovaj film bi vam trebao spadati u "osnovnu lektiru".

Ex Machina

Nakon što odgledate ovaj film, ima da jedno vrijeme buljite u creditse razjapljenih čeljusti, pitajući se: zašto? O, zašto je sve moralo tako završiti, a opet - znate zašto. I to je sve što ćemo vam reći o famoznom kraju. Ako cjelokupan film želimo sažeti i opisati kroz jednu jedinu riječ, onda komotno možemo reći da je ovo filmsko ostvarenje naprosto genijalno. I mučno. Ali prije svega: genijalno.


Radnja prati programera Caleba (Domnhall Gleeson) koji radi za IT kompaniju Bluebook i jednog dana osvaja posebnu nagradu: VIP pozivnicu za druženje sa famoznim šefom Nathanom (Oscar Isaac), koji je svoj prvi kod napisao još kao tinejdžer. Sav oduševljen, zbunjen i smotan, malac odlazi na šefovo udaljeno imanje i pokušava uspostaviti kakav-takav odnos sa njime. Šef mu otkriva da ga nije pozvao samo na druženje, nego je odabran zbog testiranja njegovog najnovijeg čeda: humanoidnog robota izuzetno napredne vještačke inteligencije.

Ostatak filma ima hipnotizirajući učinak, a glumica koja glumi robota Avu (Alicia Vikander) naprosto osvaja svojim izvođenjem. Sve preporuke.

Edge of Tomorrow

Dragi Cruise, hvala ti na prvoj antiherojskoj ulozi u dugo vremena! Na samom početku filma, Tom Cruise, na našu radost, savršeno glumi oportunistički nastrojenog slabića, majora Williama Cagea, koji se pri samom pomenu borbe, naprosto kenja u svoje uštogljene gaće. I sjajan je! Zaista jeste. Međutim, radnja filma od njega zahtijeva da ubrzo dođe sebi: izuzetno nasilna i osvajački raspoložena vrsta vanzemaljaca, nazvana Mimics, rapidnom brzinom pokorava svijet kakav znamo.


Evropa je već pala, a grupe specijalaca i dalje pokušavaju odbraniti što se odbraniti da. Tada na scenu stupa Cruise kojem je, ni krivom ni dužnom, naređeno da se bori na obali Francuske sa drugim saborcima protiv Mimicsa. Ovaj njegov početni pohod zaista je nezaboravan: jadnik se, sav izbezumljen od straha, jedva kreće po plaži i naravno - odmah biva ubijen. Međutim, iznenada se budi i opet proživljava svoj dolazak u vojnu bazu. Svaki put gine i svaki put se iznova budi. Taman kad krenete reći da su dosadni sa ovim ponavljanjima, stvari se počnu mijenjati.

U filmu Cruiseu društvo pravi i talentovana Emily Blunt, a stvari koje će njih dvoje zajedno otkriti kroz film, posebno kada je riječ o načinu na koji Mimicsi funkcionišu, definitivno zavređuju vašu pažnju.

Interstellar

Djelo Cristophera Nolana, Interstellar ima sjajan početak, zbog kojeg prosječnom ljubitelju SF žanra od radosti treperi srce, a on sam klikće od oduševljenja poput galeba koji se nameračio na besplatan obrok u vidu sladoleda turiste Jana. Dakle, u filmu naša draga i ljubljena Zemlja polako, ali sigurno postaje nenaseljiva zbog nekih pješčanih oluja koje onemogućavaju biljkama da rastu, izuzev kukuruzu.


NASA, što naravno, niko ne zna, već radi na pronalasku novog staništa i već je poslala jednu grupu astronauta da istraži planete smještene u blizini Gargantue, velike crne rupe. Od te grupe stigle su ohrabrujuće informacije, ali sada NASA-i treba neko voljan, ko zna upravljati svemirskim brodom Endurance, da ode do ovog područja i sazna da li su ovi podaci zaista tačni. Tu na scenu stupa bivši pilot Cooper (Matthew McConaughey) koji pristaje da ode na ovaj put sa kojeg u principu nema povratka, a društvo mu pravi Anne Hathaway u ulozi Amelie, kćerke naučnika koji je i otkrio ovu crnu rupu.

Iako film ima sjajne specijalne efekte, dobru početnu radnju i sjajne glumce, onima koji su gledali (i koji vole) Odiseju u svemiru, ugođaj će definitivno biti pokvaren time što kraj filma neodoljivo podsjeća na dešavanja u Odiseji. Kao da je režiseru odjednom ponestalo ideja, pa je rekao: "Ma haj'mo mi malo radnje posuditi od nekog starog filma. Nekog za kojeg američki tinejdžeri nisu ni čuli. Oni će ionako u kina zbog Hathawayice i McConaugheyja". Uprkos tome, Interstellar ipak vrijedi pogledati.

Automata

Automata je prijatno iznenađenje (s obzirom na to da nismo očekivali Antonia Banderasa u SF filmu) nastalo kao rezultat saradnje između španskog režisera Gabea Ibaneza i bugarskog scenariste Igora Legarreta. Radnja filma odvija se u 2044. godini kada samo jedan posto preživjelih ljudi živi u sigurnim gradovima koji ih štite od radijacije. Poslove izgradnje gradova obavljaju takozvani Pilgrimi, poprilično primitivni roboti koji imaju ugrađene sigurnosne protokole prema kojima nikada ne mogu naštetiti živom biću, niti mogu popravljati sebe ili druge robotske jedinice.


Međutim, uskoro se pročuje za slučajeve u kojima su neki Pilgrimi popravili sami sebe, što agenta Jacqa Vaucana (Antonio Banderas) navodi na dublju istragu kroz koju će otkriti neke nevjerovatne stvari o samoj Zemlji, ali najprije o Pilgrimima. Dalje vam nećemo kvariti ugođaj – samo ćemo pripomenuti da je riječ o vrlo dobrom filmu, koji bi vas mogao prijatno iznenaditi svojom pričom.

1/1