Većina korisnika ne razmišlja o tome šta se dešava kada im neko ukrade telefon, dok se ta situacija ne desi. Sa jedne strane, to je i opravdano, jer niko ne želi da razmišlja o tako neugodnim stvarima.

Ali šta se zaista dešava ako vam ukradu telefon? Kako da zaštitite podatke na vašem mobilnom uređaju u slučaju krađe ili gubitka? Najmanji problem su vam slike koje imate na telefonu. Moderni uređaji su povezani sa svim društvenim mrežama, koristite usluge svoje banke preko aplikacije na telefonu, tu su vam privatni i poslovni mail-ovi, Viber, WhatsApp, Hangouts, Messanger, SMS, itd… To je ono što je odmah vidljivo. Sljedeće su vaše GPS koordinate, lokacije koje ste posjećivali, navigacija, broj registracije dok ste plaćali parking, šifre koje ste kucali za razne sajtove ili usluge, kreditne kartice koje ste koristili… Ukratko, može da se izvuče kompletna istorija vašeg kretanja i ponašanja, npr. u posljednjih godinu dana.

Oni malo savjesniji korisnici se štite uključivanjem screen lock opcije, u obliku pin koda ili sve popularnijeg obrasca za otključavanje. Mada je i to najčešće više socijalni moment – ne žele da im prijatelji ili partner “kopaju” po telefonu i vide nešto što ne treba da vide…

Naravno, jasno je da se, samim tim što ste aktivni na socijalnim mrežama, svjesno odričete jednog dijela privatnosti. Dobra vest je da kradljivci obično odmah prodaju telefone, a ne “rudare” po vašem životu. Ipak, posle objašnjenja šta sve može da se nađe u vašem telefonu, nije pitanje da li ste paranoični, nego da li ste dovoljno paranoični?

Evo šta možete da uradite da zaštitite podatke na mobilnom uređaju:

1. Zapišite IMEI (International Mobile Equipment Identity – Međunarodna identifikacija mobilnog uređaja) vašeg uređaja. Iako ga mobilni operateri imaju, sve što će oni uraditi jeste da deaktiviraju vašu SIM karticu, kako bi zaštitili vaš račun, a i sebe, od prevelike potrošnje. Dostaviće koordinate policiji tek na njihov zahtjev, odnosno neće vama reći gdje je vaš telefon. Tako da, kada prijavljujete krađu, zgodno je da odmah imate IMEI broj telefona da date policiji. Drugi razlog je što postoje sajtovi na kojima možete da registrujete vaš telefon, uključujući i sajtove proizvođača telefona, i da daljinski uradite fabrički reset telefona. To vam neće vratiti telefon, ali će svakako značajno smanjiti količinu informacija koju lopov može o vama da sazna. Imajte na umu da neće obrisati sve informacije.

2. Stavite spomenuti PIN ili obrazac za otključavanje telefona. Većina lopova će onda sama obrisati sve sa vašeg telefona, kako bi imala čist uređaj za prodaju.

3. Pazite se besplatnih Wi-Fi mreža koje koristite! Razmislite zašto je tu? Da li je kafić ili je park? Kao usluga korisniku? To je jako lijepo sa jedne strane, ali sa druge, na otvorenim mrežama nikada ne znate ko prisluškuje. Sjeli ste na stolicu i krenuli da koristite Wi-Fi, prijavljujete se na aplikaciju vaše banke, unosite PIN i izvršavate transakciju. Sve te informacije se šalju serveru u vašoj banci. Na putu od vas do njih, informacije su u “u vazduhu”, na tacni…

4. Obratite pažnju koje dozvole traži aplikacija koju instalirate. Ko je pravio aplikaciju i sa kojom namjerom? Da li je baš potrebno da aplikacija za prenos tekstualnih poruka ima pristup mikrofonu, kameri i vašoj trenutnoj lokaciji?

5. Pazite na koje web linkove “klikćete” ili koje bar kodove skenirate. I jedno i drugo mogu da pošalju maliciozni kod vašem uređaju i da dobiju informacije sa vašeg telefona.

6. Punjenje mobilnog uređaja na tuđem kompjuteru! Dok je uređaj priključen na USB port, ista konekcija se koristi za punjenje telefona i prenos podataka. Ne morate da budete svjesni, niti bilo šta mora da se vidi na ekranu uređaja da bi se prenosili podaci između njih.

7. Nastojte imati svježu verziju operativnog sistema na telefonu. Svaki novi update skoro uvijek uključuje zakrpe za sigurnosne rupe koje su pronađene.

8. Ako možete, uključite opciju enkriptovanja svih podataka koji su na mobilnom uređaju, kao jednu od sistemskih opcija.

9. Koristite neku od aplikacija koja služi za dodatnu zaštitu podataka na telefonu, ili u okviru antivirusnog programa na mobilnom telefonu ili kao samostalnu aplikaciju. Ipak, budite oprezni, pa prvo provjerite kvalitet takve aplikacije, pošto je u prodavnicama softvera moguće naići i na lažne aplikacije ove vrste.

10. Uvijek imajte rezervnu kopiju podataka. Cloud, memorijska kartica ili neko treće rješenje, ali uvijek imajte bar dvije kopije važnih podataka.


http://www.datasolutions.rs

 

 

1/1