Drugog dana tuzlanskog Nexus gaming festivala (izvještaj sa otvaranja možete pročitati ovdje), u subotu 27. juna, održao se turnir u igranju League of Legendsa, na koji se prijavilo ukupno dvanaest timova iz cijele Bosne i Hercegovine. Za prvo mjesto su se borili sarajevski tim "Noxicus Gaming" i "Nezaposleni" iz Gradačca, dok je na trećem mjestu završio tim "Mala sirena", čiji su članovi pobijedili na eSport weekend turniru u Zenici koji se održao u aprilu ove godine.

Ovog puta Sarajlije su zasluženo zasjele na prvo mjesto, dok su "Nezaposleni" završili meč kao drugoplasirani. Pobjednici su, uz kristalnu skulpturu i plakete za učešće, osvojili i novčanu nagradu od 1.200 KM, dok su članovi timova koji su osvojili drugo i treće mjesto dobili vrijedne nagrade u vidu računarske opreme.

Kako nam je potvrdio Boris Balta, direktor Magic Factoryja i organizator Nexus festivala, drugoplasirani su među ostalim nagradama poput tastatura, USB stickova i druge opreme, mogli pronaći i poseban gamerski miš vrijedan skoro 150 KM. Također je naglasio da sav uloženi novac u turnir odlazi pobjednicima: "Winner takes it all: sve ono što je uloženo, odlazi pobjedniku. Mi tu ne diramo ništa", rekao je Balta.

Sama atmosfera koja je pratila turnir bila je izrazito opuštenog karaktera. Gledaoci su malo sjedili na malobrojnim stolicama (btw, gdje su nestale stolice, ljudi?), a malo su se "pomijali" po podu Kristalne dvorane. Za vrijeme trajanja turnira iz publike su se čuli poklici kakve inače možemo čuti u komšiluku kada BiH igra za ulazak u Evropsko fudbalsko prvenstvo, a iz Noxicusa su se počesto čuli uzvici jednog posebno gorljivog člana tima, koji je uzvikivao: "Ubij!" i na kraju, kada su im "Nezaposleni" zapaprili, frustrirano: "Ma, ko je taaaaj?! Ma ko je taaaj?!". U svakom slučaju, mi smo uživali, dok su se članovi timova preznojavali.

Međutim, čitava stvar se poprilično otegla - toliko da je, kada smo izlazili iz dvorane, hol Hotela Tuzla izgledao kao onaj iz "Isijavanja". Nigdje žive duše, izuzev recepcionera i zaštitara koji je, kao i svi mi, izgledao kao da bi mu dobro došla jedna jača kafa i kofa ledene vode u lice. Naime, iako je u rasporedu stajalo da bi se turnir trebao završiti do 17:00 sati, zbog različitih pauza završio se tek u 8 sati navečer.

1/1

Što se tiče ostatka dana, najveću pažnju izazvali su vloggeri sa svojom Q&A konferencijom. SupremeNexus, Srpski Tutorijali, KovalskA, PCAXE i Yasserstain izazvali su toliko oduševljenje kod prisutnih fanova, da smo im mi jedva mogli i prići. Predavanja za taj dan obavili su, među ostalima, Admir Tuzović koji je predstavljao Microsoft Azure platformu, a pored njega predavanje su imali i gospodin Veljko Kukulj iz 32 bita koji je, zajedno sa Sanjom Dukić iz Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić",  održao predavanje na temu: "Elektronske vs. papirne knjige".

Različiti izlagači opreme, poput Imela, IT kompanije iz Lukavca i Leftora, pobrinuli su se za ostale posjetioce kako bi imali dovoljno zabavnih sadržaja za vrijeme svoje posjete festivalu. Tako su iz Imela postavili dva ogromna televizora sa Xbox One i PlayStation 4 konzolama, preko kojih su svi zainteresovani mogli odigrati partiju FIFA-e ili plesne igre "Just dance", kojoj su se posebno obradovala prisutna djeca i dala sve od sebe da isprate plesne korake kako treba.

Pored toga, primjetili smo i to da je posebno uzbuđenje među posjetiocima izazvala tuzlanska IT kompanija Leftor, u čijem se izložbenom prostoru mogao isprobati Oculus Rift (koji su oni povezali na HP-ov laptop).

Iskoristili smo priliku i pitali gospodina Borisa Baltu, koliko je zadovoljan ukupnim odzivom zainteresovanih na festivalu:

"Jako sam zadovoljan odzivom s obzirom na to da je ovo prvi gaming festival u historiji Bosne i Hercegovine i da ranije nismo imali ništa ovolikih razmjera - gdje imate trideset računara, izlagački prostor, deset izlagača koji su zaista već uspjeli u svom poslu... Tu su indie developeri koji su došli da prezentiraju svoje igre i YouTuberi koji su, je li, zvijezde današnjice. Jučer je bilo (prvog dana) oko tri i po hiljade ljudi i danas je broj sličan (subota, drugi dan, op.a.). I izlagači su jako zadovoljni: mislim da smo prodali oko 250 karata samo za ulazak na League of Legends. Za show sa YouTuberima prvi dan je prodato oko 400 karata - 457 ako ćemo precizno, a danas (u subotu) isto oko 250, tako da - vrlo sam zadovoljan cijelim ishodom."

Pitali smo ga da li i dalje vrijedi plan prema kojem bi se Nexus Gaming Fest u Tuzli trebao održati i naredne godine, na što nam je gospodin Balta odgovorio potvrdno: "Za sljedeću godinu planiran je festival 1. aprila zbog drugih konferencija, zbog prijatelja koji su nas podržali, a kojima ne bismo da remetimo dolazak zbog drugih festivala na koje planiraju otići sljedeće godine".

Iako je bio najavljen za nedelju, turnir u Mortal Kombatu ipak nije održan. S druge strane, turnir u PES-u 2015 održan je prema rasporedu, a pobjedu na turniru odnio je Osmanović Ahmed iz Tuzle.

Nadamo se da će naredne godine još veći broj zainteresovanih doći na Nexus Gaming Fest u Tuzlu, a organizatorima želimo puno sreće i još veću podršku sponzora u aprilu 2016. godine. A vi, dragi INFO-vci, ako niste bili ove godine na Nexus gaming festivalu u Tuzli, obavezno dođite sljedeće godine, da se svi zajedno družimo i uživamo u korisnim predavanjima i kick-ass turnirima.

http://www.nexusfest.eu/