Odgovor na ovo pitanje je jednostavan – NE! Ti podaci nisu trajno izbrisani i moguće ih je vratiti, uvjerili su nas stručnjaci za spašavanje podataka iz laboratorije Datasolutions i time definitivno razjasnili sve nedoumice oko toga. Dakle, korisnici koji su bili "sigurni" da se vraćanjem telefona na fabrička podešavanja trajno brišu svi podaci su definitivno u zabludi.

Korisno je znati da ukoliko spletom okolnosti moramo na telefonu da uradimo Factory Reset, ipak postoji način da svoje obrisane podatke vratimo bez obzira da li su u pitanju kontakti, sms poruke, mailovi, dokumenti, fotografije, video zapisi... Ali istovremeno, ovo saznanje djeluje i pomalo zastrašujuće kada je sigurnost podataka u pitanju, jer se ponekad dešava da stvarno želimo da trajno obrišemo sve svoje podatke sa telefona - recimo na telefonu kojeg smo privremeno koristili ili ukoliko želimo da poklonimo ili prodamo telefon. Trajno brisanje podataka jeste moguće, ali se to ne radi aktiviranjem Factory Reset funkcije, već na potpuno drugačiji način.

Kada su mobilni uređaji u pitanju postoje dva moguća razloga zašto dolazi do gubitka podatka. Prvi je tzv. logičko oštećenje, koje podrazumijeva slučajno (ili namjerno) brisanje podataka ili spomenuto aktiviranje funkcije Factory Reset, odnosno vraćanje telefona na fabrička podešavanja, a drugi razlog je fizičko oštećenje samog uređaja (kvašenje telefona prilikom pada u vodu, razbijanje ekrana, otkaz elektronike unutar uređaja). Kada su u pitanju logička oštećenja da bi spašavanje podataka bilo uspješno veoma je bitno da se mobilni uređaj ne koristi neposredno nakon toga, jer pri svakom naknadnom korištenju (isto kao i kod računara), operativni sistem pravi privremene upise u memoriju telefona koji prepisuju prethodni sadržaj i time oštećuje podatke koji bi inače mogli biti spašeni. Sama procedura vraćanja podataka je prilično komplikovana i sofisticirana, pa je preporuka korisnicima da to ne rade sami, već da se obrate stručnjacima. Kao prvo potrebno je obezbijediti administrativni pristup telefonu, odnosno root pristup telefonu i djelimično promijeniti interni kod telefona, a zatim uz pomoć specijalizovane opreme izvući kompletnu memoriju. Tek tada počinje proces vraćanja podataka. Vrsta i verzija operativnog sistema na mobilnom uređaju ne predstavljaju problem, dakle ista je procedura bilo da je u pitanju Android, Windows ili iOS, dok kod starijih uređaja koji imaju svoje specifične operativne sisteme, sve zavisi od tipa i marke uređaja.

Ipak, važno je napomenuti da se prilikom neophodnog ostvarivanja root telefona telefona i izmjene dijela internog koda samog telefona - gubi garancija uređaja.

http://www.datasolutions.rs

 

 

1/1