Microsoft Network, IT konferencija koju organizuje domaći ured Microsofta, doživjela je svoje četvrto izdanje za 2014 godinu. I, opet je lako bilo vidjeti napredak u odnosu na prethodno izdanje. Statistički podaci to lako dokazuju – više od 550 učesnika u odnosnu na 500 od prošle godine, te 75 predavanja u odnosnu na 60 predavanja na Networku iz 2013. godine. Ono bitnije je što su predavanja bila vrlo posjećena, pa čak i oni nepopularni termini – predavanja poslije ručka i prva predavanja drugog konferencijskog dana koja slijede nakon konferencijske zabave, koja je ponovo trajala veći dio noći između dva konferencijska dana.

Enis Šahinović, direktor sadržaja MS NetWork 4 konferencije je izrazio svoje zadovoljstvo konferencijom, te je tom prilikom izjavio: "Ovogodišnja MS NetWork konferencija je okupila rekordan broj učesnika uz povećanje broja kvalitetnih predavanja i predavača, među kojima je ove godine bilo čak 30 kolega sa Microsoft MVP titulom. Fokus konferencije bio je na prezentaciji Microsoftove strategije uređaja i servisa, odnosno Cloud OS vizije, novih mogućnosti za razvoj na Windows platformi, povećanju produktivnosti i prezentaciji partnerskih rješenja. Tokom dva dana konferencije, Banja Vrućica je bez sumnje bila jedna od svjetskih mikro lokacija sa najvećim brojem preuzimanja Windows Phone 8.1 Developer Preview nadogranje. Dobro posjećena predavanja i zadovoljstvo učesnika nam pokazuju da smo napravili dobar posao, te se unaprijed radujemo organizaciji narednih konferencija."

1/1

Konferenciju je otvorio Omar Krivošija, novi direktor Microsofta BiH, koji je u zanimljivom uvodnom govoru pozdravio okupljene. Uslijedilo je izlaganje Damira Dizdarevića, sigurno najpoznatijeg predavač o Microsoft tehnologijama iz naše zemlje, koji se poslije zahvala organizatorima i sponzorima zahvalio i – predavačima, koji zapravo čine suštinu konferencije. Keynote prezentaciju je zatvorio Dejan Cvetković iz Microsoftovog ureda za Centralnu i Istočnu Evropu sa predavanjem na temu cloud usluga iz perspektive Microsofta.

Kao što je i uobičajeno, uslijedila je podjela predavanja na tokove, kojih je ove godine bilo ukupno šest, pa su se posjetioci konferencije ponovo našli na slatkim mukama – koje predavanje izabrati. Ovogodišnja Network konferencija je specifična po tome što je ugostila Marka Minasija, koji je održao čak dva predavanja. Ovaj pomalo ekscentrični Amerikanac, koji se tokom svojih predavanja penje na stolice, a prije predavanja druži sa publikom, jedno je od najpoznatijih svjetskih imena kada su konferencije sa Microsoft tematikom u pitanju.

Pored Minasija, na Networku 2014 bilo je još mnogo predavačkih zvijezda, kako iz naše zemlje tako i iz regiona, ali je šansa pružena i novim snagama predavačima koji po prvi put predaju na ovako velikoj konferenciji. To je svakako pohvalan potez, jer se na jednostavan način ulaže u budućnost, kako Microsoftovih konferencija, tako i u razvoj domaćeg IT tržišta.

Iako konferencija zaslužuje najveće ocjene kada je organizacija u pitanju, te još veće ocjene kada je atmosfera na predavanjima i pauzama u pitanju, još jednom ćemo ponoviti da je izbor predavača ključan za uspjeh ovakve konferencije. Ili, kako je to Damir Dizdarević rekao: "MS Network je best buy konferencija u regionu!", misleći pri tome na odnos cijene kotizacije i kvaliteta predavača koji se na MS Networku mogu vidjeti.

http://www.msnetwork.ba