Izdanje ENterprise Day konferencije za 2014. godinu nosilo je zanimljivi naziv "Welcome To The Software Defined Future!", čime su organizatori željeli naglasiti važnost softvera, kao najvažnije komponente svih ostalih bitnih IT tehnologija u 2014. godini: mobility, cloud, big data i social computing.

Kao i obično, keynote prezentacija je pripala Isanu Selimoviću, direktoru kompanije QSS. Njegova prezentacija je nosila zanimljivi naslov "Povratak kralja", aludirajući baš na softver i njegovu dominaciju u svim ostalim aktuelnim IT trendovima. Pored mnoštva dokaza da softver dominira IT svijetom, gospodin Selimović je prezentirao i neke uspješne projekte QSS-a. Prije svega tu je qsscloud.ba, cloud servis koji će u narednom periodu doživjeti novo izdanje, te ponuditi niz novih i zanimljivih usluga.

Drugi dio keynote preznetacije pripao je Damiru Buljubašiću, iz kompanije Oracle, koji je također potvrdio da i pored svih novih IT servisa i usluga, softver ostaje osnova bez koje se ne može.

U nastavku konferencije publika se morala podijeliti u dvije grupe, pošto je zbog mnoštva zanimljivih predavanja, program konferencije morao biti podijeljen na dva dijela.

Kompanija CheckPoint je prikazala sasvim novi način zaštite velikih organizacija koji je baziran na softveru, dok se njihova druga prezentacija bavila naprednim metodama zaštite od malicioznog softvera. Drugo predstavljanje kompanije Oracle vratilo se već pomalo staroj ali aktuelnoj temi Cloud computinga, te je Ermin Prašović okupljenoj publici prikazao rješenja bazirana na Oracle Cloud Solutions and Services platformi. Treća Oracle prezentacija je obradila izazove modernog poslovanja i načine na koji se može iskoristi potrošačko društvo za uspješno poslovanje.

QSS konferencija bi teško prošla bez njihovog dugogodišnjeg partnera – kompanije VMware, čiji su predstavnici prezentirali VMware Operations i Automation produkte. Asbis je predstavio IBM-ova Managed Services Provider rješenja, koja ciljaju jedan od trenutno najbrže rastućih segmenta IT tržišta.

Još jedan dugogodišnji partner je bio prisutan na Enterprise Day 2014 konferenciji, a to je HSM Informatika koja se publici predstavila sa prezentacijom naziva: "Kako do interaktive edukacije i poslovanja".
Symantec je predstavio svoj Protection Suite paket, dok su se Rešad Rovčanin i njegov kolega Josip Zimet iz kompanije Cisco pozabavilisoftverski definisanim mrežama. Na kraju, kompanija Veem je predstavila svoje Backup & Replication 7 rješenje za backup podataka koje je bazirano na cloud tehnologijama.

Kao i uvijek do sada, Enterprise Day konferencija je pored velikog broja zanimljivih prezentacija ponudila i dosta zabavnog sadržaja koji je kulminirao konferencijskom zabavom u Golf klubu u večernjim satima.

Odlična posječenost konferencije jasan je pokazatelj da QSS-ov Enterprise Day i dalje predstavlja vrlo važan datum u kalendaru domaćih IT dešavanja.

 

1/1