Prije nego se krenemo baviti aplikacijom same tehnologije, malo ćemo se pozabaviti njenom tehničkom pozadinom. Naime, IGZO je skraćenica za indijum-galijum-cink-oksid, odnosno kombinaciju elemenata koji čine osnovu IGZO ekrana,  a koji nudi mnogo bolje mogućnosti prikaza u odnosu na već postojeće ekrane. Ako nam ne vjerujete, samo bacite oko na ekran novog iPad Air uređaja, te će vam biti jasno kako je Apple uspio stanjiti tijelo, ali i dalje posjedovati vrhunski ekran i jednako impresivnu potrošnju baterije. Razlog leži u činjenici da IGZO ekrani nude ne samo manju potrošnju energije, već i do 20% bolju osvjetljenost ekrana, kao i mnogo detaljnije i pikselima bogatije ekrane.

Naime, način na koji se IGZO ekrani razlikuju od drugih je vrlo jednostavan. Npr. ako koristite tablet, sigurno ne razmišljate o tome da se između vašeg dodira sa fotosenzitivnim slojem ekrana i rezultata koji se prikazuje u obliku pokrenute aplikacije nalazi još nekoliko transparentnih slojeva različitih polarizatora, fotosenzitivnih elemenata kao i elektroda, a upravo ta transparentnost omogućava prikazivanje slike na ekranu. Izuzetak su OLED/LCD ekrani visoke kvalitete, koji nude gomilu elektroda u inače potpuno providnom sloju koja okružuje ove ekrane. Ipak, ono što IGZO ekrani nude su providni tranzistori, koji istovremeno omogućavaju elektronsku mobilnost od čak 50 puta više u odnosu na standardne silikonske tranzistore.

Naime, većina silikonskih tranzistora se urezuje u same ekrane, a s obzirom da su toliko sitni omogućavaju protok tek jednog malog spektra bijelog svjetla prilikom prikaza na ekranu. Ali, sa IGZO ekranima se situacija rapidno mijenja, s obzirom da im njihova elektronska mobilnost omogućava da budu značajno manji, što istovremeno nudi veću količinu piksela na manjem prostoru i manju potrošnju energije. Pored toga, njihova “providnost” znači i bolju, jasniju i oštriju sliku kao i manju potrebu za osvjetljenjem, što opet štedi energiju. Da su rezultati itekako stvarni najbolje pokazuje novi iPad Air, koji je nakon ekstenzivnih testiranja, kada je potrošnja energije na ekran tableta u pitanju, došao do rezultata koji je čak za 57% manji u odnosu na iPad 4. 

Također, jedna od pomalo neobičnih prednosti ovih ekrana, a koju je pomalo teško primijetiti na prvi pogled jeste i dizajnerska sloboda. Naime, zbog tako gusto “napakovanih” piksela, dizajneri uređaja se više ne moraju brinuti o ivicama uređaja koje bi trebale “čuvati” krajnje piksele. Uslijed ovakvog dizajnerskog zaokreta, možete uskoro očekivati i edge-to-edge ekrane na uređajima koji više skoro i da ne posjeduju stranice, s obzirom da IGZO ekrani bez problema mogu ići skoro do ivica uređaja.

1/1

 

Kada je u pitanju aplikacija tehnologije, za sada je iPad Air jedini komercijalni predstavnik IGZO ekrana koji je dostupan na tržištu. Ipak,  da do ekspanzije definitivno dolazi pokazuje i informacija da je Sharp u svojoj AQUOS seriji telefona punudio Aquos mini SHL24 mobilni uređaj, sa dijagonalom ekrana od 4,5 inča u koji je utrpao nevjerovatnu statistiku i tehnologiju. Naime, ekran u sebi nosi IGZO panel kakav se sada ugrađuje u ultraskupe Sharp televizije, a ekran dolazi u FullHD rezoluciji i nudi nevjerovatnu gustoću piksela od čak 491 ppi. 

Međutim, ne treba zaboraviti da se detaljnom inspekcijom iPad Air uređaja došlo do podatka da je LG tvorac ekrana, što znači da je tehnologija već raširena – a u prilog tome ide i činjenica da je krajem 2012. godine licenciranje tehnologije izvršio i Samsung. Da li to znači da ćemo možda vidjeti IGZO ekran na Samsung Galaxy S5 telefonu? Ako ste ljubitelj lijepih ekrana i ako predsjednik Samsunga ispuni svoje obećanje o hardverskoj inovativnosti, možda dobijemo i najljepši telefonski ekran ove godine – barem do izlaska iPhonea 6. Za sve ostalo, možda ćete ipak morati skupiti novac za IGZO Sharp od 50“ dijagonale... 

http://goo.gl/qEJrU0