Pored Philipsa, kratki izlet na ovogodišnji IFA sajam iskoristili smo da se bar na kratko dotaknemo i noviteta drugih proizvođača, a uglavnom se radi o brojnim telefonima i drugim nosivim uređajima koji su definitivno hit ovogodišnjeg sajma. Gotovo na svakom štandu ćete pronaći razne vrste fitness gadgeta, pedometara, a kod onih velikih imena svakako i satove.

Tako je i Sony predstavio svoj novi SmartWatch 3 sa Androidom Wearom, gumiranim kućištem i pravougaonim dizajnom.Za kvalitetne dojmove ovog i ostalih manje-više istih satova sa ovim OS-om ćemo morati ipak sačekati pravi test, jer se ovi uređaji najviše oslanjaju na "OK Google" usluge. A njihova upotreba je kod nas poprilično limitirana, a i aplikacija ima jako malo.

Isto važi i za novi LG Watch R sat koji se iz mase malo više izdvaja zbog svog okruglog, ali izuzetno kvalitetnog i modernog dizajna. Krasi ga čvrsto metalizirano kućište, sa debljim ivicama koje su se možda mogle iskoristiti za nešto veći ekran, te brojne mogućnosti stilskog dotjerivanja sa raznim narukvicama i prikazom samog sata na ekranu.

Nešto drugačiji je novi SamsungovGear S sat, koji je sa svojim 2-inčnim zakrivljenim ekranom pravi macan na ruci, možda malo i prevelik. Umjesto Android Wear platforme, na njemu se vrti Tizen OS, za koji Samsung tvrdi da ima preko 1.000 dostupnih aplikacija. Ono najzanimljivije je da integriše i 3G modem što znači da su notifikacije, slanje i primanje poruka, te pozivanje dostupne i bez telefona u džepu.

Od drugih sličnih stvari, dopala nam se HuaweiTalkband B1 fitness vodootporna narukvica koja pored praćenja i analize svih vaših dnevnih aktivnosti, prati i san. Ova narukvica se jednim klikom pretvara u Bluetooth slušalicu za odgovor na bitne pozive. Može poslužiti i kao alarm koji će vam obavijestiti da ste udaljeni više od 10 metara od vašeg telefona u slučaju da ga zaboravite, izgubite ili vam ga kojim slučajem ukradu.

Među telefonima su najviše pažnje privukli Samsungovi novi uređaji. Galaxy Note 4 je phablet kojeg karakterišu 5,7-inčni ekran sa QuadHD rezolucijom, a tu je i S Penstylus, te novi Galaxy Note Edge uređaj koji se od svega do sada viđenog izdvaja zakrivljenim dijelom ekrana na desnoj ivici uređaja. Njega krasi mrvu kraći 5,6-inčni Super AMOLED ekran sa rezolucijom ekrana od 2560 x 1440 piksela i procesor sa četiri jezgre. Dodatni unikatni dio ekrana služi za prikaz notifikacija, prečica za najčešće korištene aplikacije ili se pretvara u dodatne kontrole u zavisnosti od aplikacije koju koristite, te može ostati aktivan i kada je glavni ekran isključen ili pokriven coverom.

1/1

 

U posebnom odvojenom dijelu Samsung hale za koji se čekalo i više od pola sata za ulazak, zajedno sa Noteom 4 i Edgeom Samsung je predstaviojedno od najvećih iznenađenja sajma - Galaxy VR.Radi se o Virtualrealityheadsetu baziranom na Android operativnom sistemu, a koji su razvili u saradnji sa kompanijom Oculus. Galaxy VR će se trenutno može koristiti jedino u kombinaciji sa Galaxy Note 4 telefonom, a koji se ubacuje u sam headset, čime se pristupa ekranu i funkcijama VR-a. Više detalja o samoj tehnologiji nismo mogli dobiti, ali je iskustvo korištenja odlično. Ono podrazumijeva mahnito mahanje glavom dok uništavate asteroide koji lete prema vama iz svih 360 stepeni. Ili ronjenje okeanom uz ogromnog plavog kita. Uređaj je trenutno dostupan samo developerima, a datum pojavljivanja na tržištu još nije poznat. Moramo priznati da tehnologija definitivno obećava potpuno novo i drugačije mobilno VR iskustvo.

Ni Sony korisnicima nije ostao dužan novitete u obliku telefona i tableta, pa su predstavili svoj novi Xperia Z3 telefon samo pola godine nakon telefona Z2. Minimalne razlike vidljive su samo u nešto zaobljenijim ivicama, a najveća razlika je ispod istog 5,2-inčnog Full HD ekrana. Tu su sada još brži čipset, 3GB RAM-a, a japanska kompanija najviše ističe autonomiju ovog uređaja koja bi sada trebala osigurati da puna dva dana ne pomišljate na utičnicu.

Uz nju je lansiran i novi Xperia Z3 Compact telefon sa identičnim internim specifikacijama, ali manjom dijagonalom ekrana od 4,6-inča sa 720p rezolucijom. Izgubljeni su i metalizirani dijelovi kućišta koji se mogu naći na većem bratu.
Po prvi put Sony donosi i kompaktnu verziju svog tableta, pa Z3 Compacttablet predstavlja njihov prvi 8-inčni tablet. Impresivni veći prethodnici su nas navikli na skoro perfektne Android tablete, pa i ovaj ultra tanki i izuzetno lagani komad hardvera gotovo da nema mane.

Na kraju, svi novi Xperia Z3 uređaji će podržavaju PS4 RemotePlay, odnosno daljinsko igranje PS4 igara, koje je do sada bilo dostupno ekskluzivno na PS Vita konzoli. No, iako će RemotePlay na Xperia Z3 uređajima podržavati DualShock 4 kontrolere, igre će za sada biti moguće igrati isključivo na istoj WiFi mreži na kojoj je i vaša PS4 konzola.

Uspjeli smo vidjeti i novi Toshiba Chromebook 2 laptop koji nas je prije svega oduševio odličnim i živopisnim 13-inčnim IPS Full HD ekranom.Iako plastičan, ovaj laptop dizajnom pomalo podsjeća na MacBook Air. Sa integracijom Skullcandy zvučnika ovaj mali laptop nudi impresivan zvuk, ali i ergonomiju i specifikacije sasvim dovoljne za jedan Chrome OS uređaj.

Ne možemo se oteti dojmu da ovogodišnjom IFA-om definitivno preovladavaju enormne količine mobilnih i nosivih uređaja koji će sigurno obilježiti period ispred nas. Ipak, ne treba zaboraviti ni televizore dijagonala većih od 50inča, UHD rezolucija ili pak onih zakrivljenih panela.