Ako vam je muka od izbora telefona, igranja sa različitim specifikacijama ili mijenjanjem cijelog uređaja ako se samo jedan segment pokvario, David Hakken ima rješenje za vas. Naime, holandski dizajner je osvojio Internet sa idejom Phonebloksa, modularnog telefona kojem bi korisnici samo mijenjali module, odnosno određene elemente i dijelove, a u zavisnosti od njihovih potreba. Sâm uređaj bi se sastojao od različitih modula koje je najlakše opisati kao napredni telefon napravljen od Lego kockica, te bi korisnici imali potpunu slobodu modifikacije i biranja komponenti svog naprednog telefona. Npr - želite veću kameru? Skinete modul sa starom sa glavnog nosača i ugradite novu. Treba vam više RAM-a ili bolji procesor? Uklonite pločice sa starim komponentama i ugradite nove, sve u nekoliko poteza. Hakkenov Phonebloks video je pregledalo preko 20 miliona ljudi, a podrška na Internetu je bila i više nego fantastična. Na socijalnim mrežama se video dijelio brzinom svjetlosti, a na Hakkenovu adresu su stizale poruke podrške, ali i interesovanja kako od običnih korisnika, tako i velikih imena iz IT industrije.

Ipak, Phonebloks nije ostao samo ideja, jer se u čitavu priču uključila i Motorola. Naime, Googleova najvažnija akvizicija posjeduje i ATAP tim, elitnu ekipu koja radi na testnim projektima i idejama koje bi se mogle plasirati na mobilno tržište. Tako je ATAP ekipa već preko godinu dana u tajnosti radila na projektu ARA, a koji nije ništa drugo nego modularni telefon sličan Phonebloksu. Iako mu je bio ponuđen posao u Motoroli, Hakken ga je odbio uz objašnjenje da “želi održati ideju Phonebloksa živom”, te da mu više odgovara da ima više istovremenih partnera na projektu. Tako su Hakken i Motorola sklopili sporazum o saradnji, gdje će Hakken raditi kao evangelista i promotor projekta ARA i Phonebloksa, dok će se Motorola pobrinuti za hardversku izradu prvog modularnog telefona.

Cilj Motorole je da “za hardver uradi ono što je Android uradio za softver”, dok će se Hakken brinuti za zajednicu i predlagati ime uređaja, te paziti na generalni input i feedback očigledno velike zajednice koja želi modularni telefon. Hakken ističe kako je poželjno da se u stvaranje Phonebloks i Ara uređaja, odnosno modula za ove uređaje uključi što više hardverskih kompanija, jer je ipak u pitanju open source projekat od kojeg bi svi imali koristi. Hakken je do sada bio u kontaktu sa preko 20 različitih proizvođača hardvera i komponenti, od kojih je barem 10 sa visokorangiranim i zvučnim imenima. Ipak, ta imena nisu garancija uspješnosti projekta, jer su modularni telefoni već donekle oprobana stvar. Modu 1 uređaj, modularni telefon sa izmjenjivim tijelima koji se prodavao na britanskom tržištu je bio prava propast, a drugi slični modeli nisu doživjeli bolju sudbinu.

1/1

Uslijed takve historije, određeni analitičari predviđaju ne tako sretan završetak Phonebloks bajke. Naime, zbog svoje prirode, modularni telefoni moraju biti vrlo velikih dimenzija, što je u današnjem trendu naprednih telefona vrlo nezahvalno. High-end napredni telefoni predstavljaju inženjerska čuda i prave male labirinte isprepletenih komponenti, a sve sa ciljem kako bi se maksimalno iskoristio dostupni prostor i u što manji paket uguralo što više snage. Pored toga, vidljiva je tendencija da velike kompanije posjeduju sve, čitav proizvodni proces - i hardver i softver – kako bi osigurale potpunu kontrolu i standard kvalitete koji samo oni mogu ponuditi. Kupovina Nokie od strane Microsofta ili savršena simbioza Apple hardvera i softvera su najznačajniji primjeri ovog modernog pristupa. Phonebloks bi imao jako puno izazova, jer jednostavno ne postoji dovoljno inicijative da se tržište naprednih telefona pretvori u tržište slično komponentama za PC računare. Zbog toga, Phonebloks očekuje vrlo strm uspon – ali ako dođe do vrha, sva velika mobilna imena će vjerovatno postati samo proizvođači Phonebloks komponenti.

SPECIFIKACIJE:
https://phonebloks.com