Tako se jedna od najstarijih i najposjećenijih konferencija u BiH nastavila okupljanjima programera i informatičkih profesionalaca u Bosni i Hercegovini uz dodatak novih snaga – studenata SSST-a.

TechDay je tradicionalno okupljanje programera i informatičkih profesionalaca u Bosni i Hercegovini, koji se održava u sklopu globalnog Microsoft TechNet programa u preko 60 zemalja svijeta. Ove konferencije predstavljaju lokalnu podršku TechNet programu i odličnu platformu za IT profesionalce da na efikasan način vide Microsoft IT rješenja u praksi, da podijele iskustva u vezi implementacije, održavanja, administriranja i optimiziranja Microsoft proizvoda i rješenja.

Učesnici su na ovogodišnjoj konferenciji mogli poslušati 14 predavanja kroz dva paralelna toka - za programere i za IT profesionalce. Predavači su predstavili najnovije Microsoft proizvode i rješenja poput: Windows Server, System Center, Office 365, Windows Azure, SQL Server, ASP.NET, Visual Studio, SharePoint i drugih. Pored spomenutih predavanja, održana je i posebna radionica za 40 programera posvećena razvoju Windows 8.1 aplikacija. Konferencija je iskorištena i za predstavljanje novih domaćih Windows Phone i Windows Store (Windows 8) aplikacija.

Konferenciju je otvorila Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH predavanjem o novoj eri Microsoft uređaja i usluga i tom prilikom istaknula: “Zaista sam sretna što iz godine u godinu uspijevamo okupiti veliki broj IT profesionalaca i zajednički razgovarati o najnovijim Microsoft proizvodima, konceptima i rješenjima na TechDayu, a ove godine smo ojačali naše redove studentima SSST-a, ujedno i našeg domaćina ovogodišnje konferencije. Za nas u Microsoftu, ova godina predstavlja ulazak u novu IT eru uz pomoć naših uređaja i usluga koje nudimo. Vjerujemo da nas očekuje odlična i uzbudljiva 2014. godina sa proizvodima koji su spremni da odgovore na potrebe naših korisnika i na sve trendove koji nas okružuju i očekuju. Sa jedinstvenom vizijom kako tehnologija može uticati na ljude širom svijeta kreiramo proizvode i usluge koji će ih povezati sa svime što vole i trebaju, a time ujedno i brišemo granice udaljenosti.” 

1/1

Adnan Avdagić, Prestigio Brand Manager iz Asbisa, je u sklopu konferencije predstavio dva inovativna rješenja iz linije proizvoda Prestigio Solutions, naglasivši sljedeće: “Riječ je o MultiBoard All-in-One PC interaktivnom ekranu i tabletu pod nazivom Visconte MultiPad, kao kompletnom i pristupačnom paketu rješenja za potpunu interakciju u poslovnim uredima i školskim učionicama. Oba uređaja su bazirana na Intel platformi i Windows 8.1 operativnom sistemu, te nude niz već instaliranih aplikacija specijalno kreiranih u svrhu povećanja produktivnosti, komunikacije i interakcije među korisnicima. Usko sarađujući sa Microsoftom i Intelom, Prestigio Solutions proizvodi donose pozitivne promjene na našem tržištu i približavaju nas svjetskim standardima poslovnog i obrazovnog sistema.”

Kako je već rečeno, Fakultet Sarajevo School of Science and Technology je bio domaćin konferencije, a svoje impresije o ovom događaju je podijelio Rijad Smajović, IT menadžer SSST-a i izjavio: “Kao plod naše dugogodišnje saradnje sa Microsoftom, imamo čast i privilegiju da budemo domaćini jednog ovakvog ekskluzivnog događaja, koji okuplja najveće stručnjake iz IT oblasti u Bosni i Hercegovini. Ova konferencija je još jedna potvrda da Univerzitet SSST ima i volju i kapacitete da načini pomake i bude u korak sa najnovijim tehnološkim trendovima. Želim da se u ime Univerziteta SSST zahvalim kolegama iz Microsofta što su nam ukazali povjerenje i iskreno se nadamo da će ovaj događaj unaprijediti našu buduću saradnju.

Kao i uvijek, suštinu konferencije su činila zanimljiva predavanja. Spisak predavača je i ovaj put bio impresivan: Enis Šahinović, Mirad Maglić, Domagoj Pernar i Kenan Mehinović iz Microsofta, te Dragan Panjkov iz kompanije PlanB, Damir Dizdarević iz kompanije Logosoft, Omar Kudović iz kompanije ProCredit Bank, Denis Mihić iz kompanije Hypo Alpe Adria Bank, Bahrudin Hrnjica iz kompanije Daenet, Admir Tuzović iz kompanije DevLogic i Jasmin Azemović sa univerziteta FIT.

Na Techdayu je najavljena i Microsoft Network konferencija koja će se održati sredinom mjeseca aprila naredne godine na staroj lokaciji Banja Vrućica.