Glavni i odgovorni “krivac” za izložbu je Maglen Stipčević – strastveni kolekcionar koji ideju o ovakvoj izložbi u svojoj glavi slaže već nekoliko godina. Realizacija ideje se desila krajem mjeseca novembra 2013. godine, a rezultat je impresivna izložba sa nekim zaista rijetkim eksponatima.  

Na svečanom otvaranju izložbe vladala je prilična gužva, što dokazuje dvije stvari - da stari informatičari nisu zaboravili svoje prve korake, ali i da mladi informatičari znaju i cijene “kako je nekada bilo”. Osmijesi na licima svih prisutnih bili su jasan pokazatelj da ovakva izložba itekako ima smisla i da bi bilo jako dobro kada bi njeni eksponati pronašli neko stalno i javno mjesto.

Posebno je bilo zanimljivo kad su “stariji” informatičari pokazivali prstom na neke od eksponata sa nostalgičnim izrazom na licu, obično objašnjavajući nekim klincima kako im je baš to bio prvi kompjuter u životu ili kada bi se dva stara druga smijala prepričavajući događaje “vrućih hakerskih 80-tih”.

Nabrojati sve kompjutere koji su izloženi bilo bi jako teško iz prostog razloga što ih je jako mnogo, a nije lako ni odlučiti o redoslijedu – da li na listi prvo ide Spectrum ili Commodore? Atari ili Amiga? Orao ili Galaksija? Sinclair ZX 80 u dijelovima ili Iris MUV 32 o kojem neće pronaći podatke na Internetu? Apple Newton ili kompletna kolekcija Macintosh Classic kompjutera? HP-ovi ili TI-ovi kalkulatori bez kojih se studiranje elektrotehnike u 70-tim i 80-tim nije moglo ni zamisliti. Bilo je tu još mnogo čudesa kojih se sjećaju samo oni najfanatičniji. Recimo: Amiga CDTV i Atari TT.

Nadamo se da će ova vrijedna zbirka pronaći svoje stalno mjesto u nekom od sarajevskih muzeja.

1/1