Na konferenciji je prisustvovalo sedamdesetak gostiju različitih IT profila. Predavači na konferenciji su detaljno obradili teme poput upravljanja korporativnim informacijama, pristupa objedinjenim informacijama, skladištenja i sigurnosti velikih količina podataka. 

Tokom sljedećih pet godina, 90 posto IT ulaganja kompanija biće usmjereno u  tehnologije tzv. Treće platforme. Kompanije će i dalje koristiti servere, kompjutere i žičanu infrastrukturu, ali će njihova glavna uloga postati olakšavanje korištenja tehnologija kao što su Mobility, Cloud, Big Data i Social media. Sama arhitektura, procesi komunikacije i IT ugovori postepeno će se mijenjati. Organizacije će postati sve svjesnije vlastitih mogućnosti i nedovoljno iskorištenih potencijala.

Forum je otvorio analitičar Mario Meir-Huber, iz IDC ureda u Beču na temu definisanja pojma Big Data, te prikaza uspješnih studija slučaja i pripadajućih statistika. Greg Nakos, Senior menadžer iz kompanije Ernst & Young istakao je mišljenje svojih klijenata, te prezentirao niz ideja o tome kako analizirati podatke i tako stvoriti novu vrijednost. Sljedeće  predavanje održao je Boštjan Kožuh, menadžera za informatički menadžment iz kompanije SAS Adriatic Region, koji se fokusirao na pitanje kako da kompanije preispitaju svoju strategiju upravljanja podacima i naprave korak dalje od tradicionalne poslovne inteligencije. Posljednja prezentacija na konferenciji održana je od strane nezavisnog govornika Igora Strmečkog iz kompanije Simulus Grupa iz Zagreba pod nazivom "Da li ste spremni za eksploziju podataka?".

Ana Papež, regionalna direktorica kompanije IDC Adriatics je naglasila da se procjenjuje da je Big Data tržište u 2013. godini doseglo vrijednost od 10 milijardi američkih dolara, te da će udvostručenje ove vrijednosti doći već 2016. godine. Isto tako, stope rasta vrijednosti Big Data rješenja će u narednom periodu biti daleko veće od "tradicionalnih" IT rješenja.

1/1