Veliki telefoni

Sada već prošla godina bila je godina velikih telefona. Praktično svaki veliki proizvođač naprednih telefona predstavio je bar jedan telefon sa ekranskom dijagonalom većom od 5 inča. Jedini izuzetak je Apple, kojeg iPhone i dalje drži na 4 inča, što bi im se na kraju priče moglo obiti o glavu – iPhone više nikako nije tako atraktivan kao konkurencija.

Telefoni sa dijagonalom ekrana od 5 inča postali su standard srednje klase, ali to nije gornja granica. Dijagonale ekrana su prešle čak i 6 inča, a ima proizvođača koji čak i tablet od 7 inča pokušavaju da proguraju kao telefon. Nemojte se iznenaditi ako lokalni hipsteri uskoro počnu telefonirati sa 10 inčnim tabletom na uhu ili možda ni to ne bude dovoljno, pa i laptopi dobiju funkciju telefona.

Sve je započeo Samsung 2011. sa svojim Galaxy Note uređajem, koji je čak dobio i novo ime – phablet, što je kombinacija riječi phone i tablet. Više od 50 miliona prodatih Note phableta kroz tri generacije pokazuje da interesovanja za velike telefone itekako ima, pa su se i ostali proizvođači bacili u trku za što većim telefonom. U oktobru je čak i Nokia predstavila 6-inčni Lumia 1520 telefon.

Uz velike ekranske dijagonale idu i velike rezolucije, pa je FullHD postao standard više klase. Ako nas pitate, best buy opcija je telefon ekranske dijagonale 5 inča i 720p ekranske rezolucije.

Špijuniranje svega i svačega

Bivši zaposlenik američke agencije NSA (National Security Agency), Edward Snowden, je 6. juna 2013. objavio prve dokumente u The Washington Postu i The Guardianu i... all hell broke loose! Ova fraza odlično opisuje dešavanja koja su nastala poslije Snowdenove objave povjerljivih NSA dokumenata. Ukupno je objavljeno 1,5 miliona dokumenata širom svijeta, pa će prljave tajne nastaviti da se otkrivaju i tokom 2014. godine.

Generalno, otkriveni su tajni interni i međudržavni sporazumi koji su trebali omogućiti stvaranje globalne mreže za nadgledanje. U aferu su uključene praktično sve zemlje Zapada, koje su ubrzo počele sa hajkom na novinare i ostale koji su učestvovali u objavljivanju istine. Snowden je optužen za špijunažu i krađu državne imovine, ali je azil našao u Rusiji.

 U prvim objavljenim dokumentima razotkriven je PRISM program kojeg je vodila NSA, a koji je služio za prisluškivanje svih vidova komunikacije, uključujući i Internet komunikaciju i skupljanje podataka od velikih IT kompanija. Snowden je upozorio da se radi o “opasnim” i “kriminalnim” aktivnostima koje su mnogo veće nego što se misli. Između ostalog, otkriveno je da su SAD prisluškivale čak i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Skandal je ogroman, a najgore od svega je što se mračna budućnost iz Orwellove “1984.” počela ostvarivati. Brrrrr! 

Stanje na domaćem tržištu

Kakva ekonomska situacija, takvo i IT tržište. Velikih državnih IT projekata, kao jednog od glavnih pokretača tržišta – nema. Tako da su glavne aktivnosti na domaćem tržištu konferencije koju organizuju domaće i strane kompanije, što je nedovoljno – od puno teorije, a malo prakse slaba je korist. Domaće firme su se mahom okrenule outsourcingu, a slično rade i talentovani pojedinci koji rade za strane kompanije. 

Domaći telekom operateri sada mnogo brže nabavljaju aktuelne modele naprednih telefona, ali je mobilni Internet i dalje prilično skup. 

Jedan od rijetkih zanimljivih projekata bilo je Solarno drvo za punjenje mobitela u Prijedoru, ali su ga lokalni huligani za par dana uništili. Sličnu sudbinu doživjelo je i Solarno drvo u Tuzli.

Microsoft kupio Nokiu

Izabrati “kupovinu godine” nije bilo teško – vijest sa početka septembra, da Microsoft kupuje finskog proizvođača mobitela, sasvim sigurno je najveća promjena IT tržišta u 2013. godini. US Department of Justice i Evropska Unija su nedavno odobrile preuzimanje, pa asimilacija 32.000 zaposlenika Nokie može početi.

Transakcija je iznosila 7,2 milijarde američkih dolara – 5 milijardi za kupovinu Nokia Devices and Services odjela, a 2,2 milijarde za patente koji su neekskluzivno licencirani Microsoftu na 10 godina. Od Nokie će ostati ime, Here maping servis (Nokia Maps), patenti i Solutions and Networks odjel. Pomalo tužan kraj za nekada najvećeg proizvođača mobilnih telefona.

Naravno, Microsoft će nastaviti proizvoditi Nokia telefone sa Windows Phone operativnim sistemom, koji se trenutno sasvim solidno prodaju na evropskom tržištu. Uz ovu transakciju se mora spomenuti ime Stephena Elopa, koji je tri godine prije preuzimanja iz Microsofta prešao u Nokiu. Elop je sada jedan od kandidata za CEO poziciju u Microsoftu, pa je njegova uloga u kupovini neosporna, uprkos zvaničnim odricanjima bilo kakve povezanosti.

Trend smanjivanja broja velikih IT kompanija se tako i dalje nastavlja, pa izgleda da je pojava Skyneta neminovna.

Kina na Mjesecu

Iako se ne radi o striktno informatičkom događaju, ponovno spuštanje na Mjesec nakon pauze od 37 godina svakako je važna vijest za sve one koji vole tehnologiju. Kina je tako, nakon SAD-a i bivšeg Sovjetskog saveza, postala treća zemlja na svijetu koja je poslala svoju opremu na Mjesec.

Spuštanje je izvedeno 14. decembra, kada je letjelica imena Chang’e 3, nazvana po boginji mjeseca iz kineske mitologije, dotakla tlo Mjeseca. Osnovni tovar lunarnog modula je Yutu (Zec od žada) rover, koji će istraživati mjesečevu površinu naredna tri mjeseca. Yutu je u trenutku pisanja ovog teksta već poslao prve snimke.

Kina planira još nekoliko misija, koje bi trebale kulminirati 2017. godine, kada bi se na Mjesec trebao spustiti i kineski astronaut. Najbolja vijest je što upravljanje roverom Kina obavlja uz pomoć Evropske svemirske agencije, pa nam je svima barem malo vraćena nada u čovječanstvo.

iPhone više nije najbolji

2013. godina sigurno će ostati zapamćena kao godina u kojoj iPhone više nije bio najbolji telefon. Android i Windows Phone su stigli i prestigli Apple, a najčudnije od svega je što nove verzije iPhonea, objavljene 2013. godine, nisu po tom pitanju uradile ništa bitno.

Da nešto ozbiljno nije u redu najbolje pokazuje izdavanje 5c iPhone telefona, koji je ništa drugo nego prethodni model (iPhone 5) zapakovan u šareno plastično kućište. Apple je bio poznat baš po tvrdoglavom odbijanju da prodaje stare modele svojih uređaja, pa ova odluka jasno pokazuje da su jeftiniji Android telefoni ugrozili prodaju novih iPhonea. Android telefoni su preuzeli tehnološko vodstvo, a sa druge strane se pojavila Nokia koja je sa Lumiom 1020 pobijedila iPhone i na polju kamere.  

Veličina telefona, odnosno ekrana, se čini kao najveći problem iPhonea, ali ne treba zaboraviti da novi iPhone telefoni nisu donosili značajnija nova tehnološka rješenja, nešto što je iPhone jako dobro radio do verzije 4. Možda se više nema šta dodati telefonima, a možda konačno na površinu isplivava nedostatak Jobsove vizije.

BitCoin

Spominjati bilo kakav godišnji pregled bez jedine Internet i slobodne valute bio bi zaista veliki propust. Bitcoin je od potpune anonimnosti došao do ogromne popularnosti, te je uspio da osvoji srca i najvećih skeptika. 

Ipak, nije mu bilo lako, pogotovo nakon optužbi da se Bitcoinom plaćaju razne mutne transakcije na najvećem Internet crnom marketu - Silk Roadu. Nakon što je isti ugašen, Bitcoin je i dalje uspio da se održi, te je nastavljena vrtoglava ekspanzija u svim mogućim segmentima. 

Finansijski, Bitcoin je postigao ogromnu tržišnu cijenu, te je u jednom momentu vrijednost jednog novčića išla čak i do 1.000 USD. Računarski giganti sada prave ploče i GPU jedinice namijenjene rudarenju Bitcoina, a Internet kriminal zasnovan na krađi Bitcoina intenzivno raste. Korisnici se svaki dan žale kako su im nestale desetine Bitcoin novčića usljed hacking provala u njihove računare, ali su nekim korisnicima i fizički otuđene mašine, na kojima su bile pohranjene gomile Bitcoina za crne dane.

Pred sami kraj godine, Bitocinu je opala cijena za 50%, većinski zato što je kineska vlada odbila da ga prepozna kao validno sredstvo plaćanja, a taj korak su pratile i neke druge države. Čini se da Bitocin očekuje biti-ili-ne-biti period, jer otvorena, samokontrolisana i slobodna valuta ipak nije u interesu država svijeta.

1/1

 

“Novi” operativni sistemi – iOS, Android, Win 8.1

Tokom 2013. dobili smo nove verzije svih popularnijih operativnih sistema. Počnimo od Androida, koji je došao do verzije 4.4, kodnog imena KitKat. Najzanimljivija stvar ove verzije su nagađanja da li je (i koliko) Nestle platio da se Android 4.4 zove baš KitKat, a ne Key Lime Pie kako je prvobitno planirano. Sa tehničke strane o KitKatu se nema mnogo šta reći.

Nešto malo bolji bio je Apple. iOS 7 je doživio potpuni redizajn, ali nije doživio oduševljenje širih narodnih masa kako je to uobičajeno. Iako je novi izgled iOS-a urađen po svim pravilima modernog dizajna, prijem kod publike je prilično mlak zbog “neozbiljnog” izgleda. I Mac OS X je doživio novu verziju, brojčane oznake 10.9 i imena Mavericks. Novi OS X je besplatan za vlasnike Macova, ali su to oni svakako platili u cijeni hardvera.

Najveće promjene je napravio Microsoft, sa Windowsom 8.1, koji je također besplatan ako vršite upgrade sa Windowsa 8. Ironično je da te promjene, po svemu sudeći, nisu dovoljne, jer korisnici i dalje gunđaju, pa su najnovije glasine da će sljedeći Windowsi opet imati Start meni. Oh, well...

Next-gen konzole

Stara godina nam je donijela i novu generaciju konzola. Realno gledajući, WiiU se tu ne može svrstati, s obzirom da Xbox One i PlayStation 4 nude daleko veće, bolje i drugačije ideje šta je to next-gen konzola i šta sve ona mora ponuditi. 

Microsoft je imao dosta problema sa PR-om, konstantno obećavajući jednu stvar, a radeći nešto sasvim drugo usljed ogromnog, većinski negativnog, odziva igrača i potencijalnih kupaca. Sa druge strane, PlayStation 4 je ovaj put prihvatio jednostavnu filozofiju - igre i samo igre, te je na svaki problem Microsofta odgovarao sa: “A vidite šta mi (ne)ćemo uraditi”. Odličan PR je tako odradio svoje, pa se One prodaje nešto slabije u odnosu na PS4. Ipak, prodaja će se već nekako izbalansirati i biće, kao i uvijek, relativno poštena i napeta trka. 

Kada su u pitanju igre, tu je situacija poprilično mlaka na obje strane, te ne postoji veliki broj must-have naslova zbog kojih bi vrijedilo investirati u nove konzole odmah sada. Pored toga, najozbiljnije smatramo da se na novu generaciju moglo sačekati barem još godinu-dvije, jer kada vidite kako izgleda MGS4 ili Halo 4, sasvim je jasno da je nova generacija samo ljepši paket već viđenih stvari, uz poneki piksel više i realistično pomjeranje trave na livadi. A za to nas, iskreno, nije ni najmanje briga, pogotovo kada imamo indie scenu koja već godinama pravi bolje igre od većine AAA naslova.

Google gasi servise

Google je kompanija koja se ne boji eksperimentisanja, pa se gašenje servisa koji nisu davali željene rezultate dešava konstantno. Ono što je novo u 2013. godini je što je Google počeo da gasi neke vrlo popularne servise, među kojima svakako treba izdvojiti Google Reader, od čijeg se skorog gašenja još uvijek oporavljamo.

Gašenje servisa je posljedica nastojanja da Google popularizuje svoju društvenu mrežu Google+, a posljednji korak u tom pravcu je komentarisanje YouTube videa samo iz Google+ accounta. Ipak, Google+ nikako da doživi značajniji rast, te ga uglavnom koriste malobrojni, tehnički orijentisani korisnici. Izgleda da su Facebook i Twitter dovoljni “običnim” korisnicima.

U 2013. godini Google je pomalo izgubio svoj “don’t be evil!” imidž, što je posljedica kako promjena u uslovima korištenja njihovih servisa, tako i marketinških kampanja ostalih IT kompanija. Ovde svakako moramo spomenuti Microsoft i njihovu bizarnu kampanju Scroogle, koja je podigla mnoge obrve tehnički obrazovanih korisnika. Proguglajte “scroogle” (pun intended ili ironija je namjerna).

SteamOS

Valve nastavlja sa aktivnim koracima ka potpunoj izmjeni PC gaminga i svega što on predstavlja. Nakon što je Steam od tek simbolične online prodavnice Valve DLC-ova i dodataka postao globalno najpoznatija i napriznatija prodavnica videoigara, Gabe Newell je odlučio da Steam donese i u naše domove. 

Nakon pokretanja Steam klijenta, uslijedio je i Big Picture mod, čime je Steam i oficijelno krenuo u invaziju naših domova i TV uređaja. Konačno, Newell je odbacio Windows i OS X kao potencijalne softverske nosioce budućih generacija igara, te je odabrao open-source pristup i Linux kao podlogu za igre koje dolaze. Na osnovu Linuxa je tako nastao i SteamOS, operativni sistem jako integrisan sa Steamom, ali koji poziva na sveopštu revoluciju i revitalizaciju tržišta u kojem se PC pomalo (ne)ozbiljno počeo smatrati kao zadnja opcija kada su u pitanju igre. Iako trenutno ne podržava ništa više od igranja Steam igara i web pretraživanja, te Nvidia grafičkih kartica, Valve poduzima masivne korake koji će rezultovati mogućnostima streaminga i napredne kontrole SteamOS-a. 

Pored toga, istaknuto je više puta kako neće postojati “ekskluzive” za SteamOS, a tek dvije sedmice prije Nove godine, sretnici širom svijeta su počeli dobivati i Steam Machines, hibridne PC konzole kojima Valve pokušava napraviti revoluciju i ispuniti prazan prostor između PC gaminga i konzola.

Ostalo

Da vidimo šta se još dešavalo prošle godine. Michael Dell je otkupio svoju kompaniju, pa Dell više nije na američkoj berzi. Michael smatra da će se ovim potezom osloboditi pritiska dioničara, koje prvenstveno zanima profit, pa će se kompanija moći posvetiti kreiranju inovativnih proizvoda.

3D štampači su tehnologija na kojoj svakako treba držati oko, jer ima ogroman potencijal. Oružje je već moguće “odštampati”, a postoje i ozbiljni planovi za “štampanje” hrane. Kada svoje proizvode predstave velike kompanije poput HP-a, koji je već najavio ulazak na tržište 3D štampe, moguće je da će industrijska proizvodnja poprimiti sasvim novi oblik. 

Pametni satovi su se pojavili 2013. godine, ali nije bilo pravog proizvoda koji bi značajnije uticao na tržište. Možda će Appleov iWatch pokazati kako trebaju da izgledaju napredni satovi, baš kao što su sa iPhoneom pokazali kako treba da izgledaju napredni telefoni. 

Protekla godina je obilježena i propadanjem projekta Ubuntu Edge telefona, koji nije uspio skupiti dovoljno novca za daljnji razvoj. Ubuntu Linux je i dalje nastavio da odbija korisnike Unity desktopom i problemima sa privatnošću, što je iskoristio Linux Mint, koji je trenutno najpopularnija desktop Linux distribucija. 

Pad prodaje PC kompjutera se nastavio i u 2013. godini, a ni prodaja 3D televizora nije mnogo bolje prošla, pa su se proizvođači okrenuli Smart mogućnostima, odnosno integraciji TV-a i Interneta.

Oracle nikako da popravi Javu, pa lako osvajaju nagradu “sigurnosni promašaj godine”, a ne smijemo zaboraviti ni nerviranje korisnika koje izaziva često pojavljivanje “Java upade available” prozora, što je najčešće rezultovalo potpunom deinstalacijom Jave sa kompjutera.

Nikome nije jasno kako je BlackBerry dočekao 2014. godinu poslije “prodajemo se, ne prodajemo, prodajemo se” akrobacija, ali ako tako nastave na sigurnom su putu IT istorije.

Google je uspio uvjeriti ljude da je njihov Chrome OS koristan proizvod, pa mnogi veliki proizvođači hardvera imaju i Chromebook laptope u ponudi. Njihov uspjeh će jako zavisiti od prihvatanja cloud usluga i servisa, koji su 2013. bili top tema. 

Na kraju, spomenimo i buzzword 2013. godine - Big Data, termin koji označava veliku količinu nesređenih podataka, a čija će obrada biti glavni izazov u godinama koje slijede.