Dženan Suljević

Dženan Suljević

Strastveni ljubitelj Autostoperskog Vodiča kroz Galaksiju i filmova Edgara Wrighta. Previše vremena provodi na netu i u virtuelnim svjetovima, a premalo na suncu. Još uvijek ne posjeduje smartphone.

 

 

četvrtak, 28 April 2022 13:00

IGRALI SMO: Weird West

Ko kaže da immersive sim igre poput Deus Exa i Dishonoreda moramo igrati iz prvog ili trećeg lica?

Mi ne. Pogotovo nakon što smo okusili njihovu slobodu i čari iz izometrijske perspektive u Weird Westu, debitantskom naslovu razvojnog tima WolfEye Studios, kojeg su osnovali neki od ključnih dizajnera originalnog Dishonoreda.

***

Osim sa svojom za žanr nesvakidašnjom perspektivom, Weird West pažnju privlači i sa svojim western svijetom obogaćenim natprirodnim elementima, vodeći vas na Divlji Zapad gdje će se kauboji boriti sa vješticama i vukodlacima, otkrivajući stare kletve i drevna ukleta blaga.

A kao i svaka immersive sim igra koja drži do sebe, Weird West vam pri tome nudi slobodu u skoro svakom pogledu. Protivnike recimo možete u potpunosti zaobići ili ih eliminisati tiho, sakrivajući njihova onesviještena tijela u grmlju prije nego neko digne uzbunu. Ili se možete raspištoljiti i zapucati po svemu što se miče, prije nego postavite ijedno pitanje.

A onda su tu i svi oni sistemi koji immersive sim žanr čine time što jeste - ako npr. šutnete obližnje bure sa katranom na protivnike i potom upucate fenjer iznad njega, napravićete priličan nered. Baš kao što ćete uraditi i ako prospete kantu sa vodom protivnicima pod noge, te potom na njih bacite svojevrsnu električnu bombu.

Tome dodajte i razne natprirodne moći - poput npr. bullet time skoka kojeg se ne bi postidio ni Max Payne, ili recimo mogućnosti da skačete izuzetno visoko, penjući se po krovovima kuća, salona i crkava - i dobićete itekako zabavan set vještina sa kojima možete pristupiti svakoj situaciji na sebi svojstven način.

I, kao šlag na tortu, Weird West će vam dopustiti da ubijete svakoga, uključujući i likove koji su ključni za priču - ili čak cijela naselja, pretvarajući ih u gradove duhova - što će pak utjecati na nastavak igre i situacije u kojima će se zateći vaši ostali likovi.
Naime, Weird West će vam svoju priču ispričati kroz avanture pet igrivih likova - igru ćete tako početi kao lovkinja na ucjene kojoj misteriozni kanibali ubiju sina i kidnapuju muža, dok ćete kasnije uskočiti u kožu čovjeka-svinje ili čak vukodlaka, istražujući iste lokacije, ali sa nešto drugačijim ciljevima.

No, tu ćemo se morati zaustaviti, obzirom da je pred nama još solidan komad igre. Ali, već nakon desetak sati druženja sa Weird Westom, možemo reći kako djeluje obećavajuće, nudeći nam interesantne ideje i koncepte upakovane u nešto drugačiju, ali itekako interesantnu immersive sim igru.

Official Site

Ako kojim slučajem već neko vrijeme niste igrali LEGO igre, LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je očigledno kreirana kako bi vas podsjetila na sve njihove kockaste čari - i usput osvježila provjerenu, ali sada već zastarjelu formulu ovog serijala.

***

Osim što donosi gomilu noviteta - od open world mapa do redizajnirane borbe - najnovija igra studija Traveller’s Tales se vraća njihovim korijenima i filmskoj franšizi sa kojom su 2005. zakoračili u LEGO vode. I sve to pakuje u naprosto ogromnu cjelinu, koja ne samo da pokriva svih 9 filmova iz Skywalker sage, već nudi i omanju galaksiju planeta koje možete istraživati. A onda su tu i više od 1.000 specijalnih kockica koje treba pronaći i/ili otključati, te čak 380 likova, odnosno igrivih LEGO Star Wars figurica.

No, vratimo se na trenutak spomenutim novitetima. Između klasičnih linearnih nivoa, u najnovijoj LEGO igri ćete tako lutati i manjim open world mapama, gdje ćete obavljati sporedne misije i skupljati bonus kockice (sa kojima ćete pak otključavati nove vještine zasvoje najdraže heroje i negativce, podijeljene u desetak različitih klasa - od Jedija, preko lovaca na ucjene, pa do raznih droida). Pri tome, uživat ćete i u novoj borbi na blizinu, koja će omogućavati - i ponekad zahtijevati - izvođenje kombo poteza, dok će se kamera tokom borbe na daljinu približiti leđima vašeg lika, pretvarajući igru u pucačinu iz trećeg lica.

I dok je borba solidna - ali i dalje dovoljno jednostavna da u njoj mogu uživati i mlađi igrači - misije u igri nisu posebno maštovite, zahtjevne niti raznolike. Malo ćete trčkarati okolo, puno se boriti i povremeno upravljati nekim od poznatih Star Wars svemirskih brodova - bez konkretnih varijacija u protivnicima, mehanikama ili zagonetkama.

Isto tako, ako ćemo već cjepidlačiti, bilo bi nam draže kada bi cijeli svijet igre bio kreiran od LEGO kockica - umjesto što kombinuje LEGO likove, vozila i dekoracije na nivoima sa arhitekturom i prirodom koje su iscrane u realističnom stilu.

Ali, manje zahtjevni igrači - kao i oni mlađi, koji će igri pristupiti sa željom da se zabave uz svoje najdraže Star Wars likove - će zanemariti sve to i uživati u tradicionalno simpatičnom humoru LEGO igara. I, naravno, svim onim sitnim detaljima sa kojima će im igra namigivati, podsjećajući ih na filmske avanture Skywalker dinastije i prijatelja, istovremeno savršeno rekreirajući njihove LEGO Star Wars setove do zadnjeg detalja.

Stoga, ukoliko ovog proljeća tražite kakvu nezahtjevnu razbibrigu za sebe i svoje najmlađe - a pogotovo ako brige želite razbijati u split screen multiplayeru - LEGO Star Wars: The Skywalker Saga bi mogla biti idealna igra za vas.

Official Site

četvrtak, 31 Mart 2022 14:00

IGRALI SMO: Elden Ring

Elden Ring je, jednom riječju, magičan.

A u to ćete se uvjeravati iznova i iznova dok se budete gubili u njegovom veličanstvenom svijetu, kakav znaju kreirati samo Hidetaka Miyazaki i njegov FromSoftware - kojima je ovaj put u pomoć prilikom world buildinga priskočio i legendarni George R.R. Martin.

***

Nedugo nakon što zakoračite u Lands Between - odnosno svijet u kojem se odvija priča Elden Ringa - pred vama će se naći i prvi boss, intrigantan koliko i groteskan. A onda ćete shvatiti kako se od vas očekuje da odmah i zaginete, prije nego uopšte i započnete igrin tutorial.

I tu će krenuti vaša nova FromSoftware avantura, koja nastavlja tamo gdje su stali Dark Souls, Bloodborne i Sekiro, istovremeno gledajući ka nekim potpuno novim horizontima. I to onim dalekim, obzirom da su se Miyazaki i ekipa ovaj put odlučili svoju Souls formulu prebaciti u open world svijet, u kojem ćete već od prvih minuta biti preplavljeni osjećajem slobode. Slobode da idete gdje želite, iako će vas - kao i uvijek - vjerovatno biti strah svakog mračnog kutka i protivnika koji će vas tamo čekati.

I što je najbolje od svega, FromSoftware je uprkos izletu u open world vode uspio zadržati sve ono po čemu su njihove igre poznate, tako da i od Elden Ringa možete očekivati da bude izazovan, intrigantan, predivan i iznenađujući.

Povrh toga, igra je zadržala i maestralni level dizajn svojih spiritualnih prethodnika, dok su njen svijet i priča - te način na koji će vam istu pričati - obavijeni tradicionalnim velom misterije. A da i ne spominjemo kako će Elden Ring od vas očekivati više od drugih igara, vjerujući u vas, vaše vještine i vašu znatiželju. Tu je tako kompas - ali će vam isti pokazivati samo strane svijeta i markere koje ste sami postavili na mapi. A kada smo već kod mape, ona neće biti krcata ikonicama koje vas vode do sporednih aktivnosti i questova - već će prikazivati područja čije mape ste sami pronašli, blago vas vodeći ka nekom od idućih ciljeva. I dopuštajući vam da se posvetite gledanju u svijet igre i njegovom istraživanju, a ne trčanju ka sljedećoj stavki sa svoje kilometarske to-do liste.

ponedjeljak, 28 Mart 2022 14:00

IGRALI SMO: Gran Turismo 7

Pet godina nakon Gran Turismo Sporta, fokusiranog na online utrkivanje i turnire u organizaciji Međunarodne automobilističke federacije FIA, ovaj legendarni serijal se vraća na naše PlayStation konzole. I to sa nastavkom koji donosi ponešto za svakoga - od onih igrača koji žele nastaviti sa svojim karijerama započetim u Sportu, pa do onih koji preferiraju singleplayer izazove.

I dok ćemo Sport mod i multiplayer ostaviti nešto boljim vozačima, ljubiteljima singleplayer utrkivanja ćemo odmah reći da mogu odahnuti - kampanja je tu. Štaviše, istu ćete, u klasičnom Gran Turismo maniru, početi sa regularnim hatchback automobilima kakve možete vidjeti i na cestama svog grada, usput polažući kojekakve testove i dokazujući da koliko-toliko znate šta radite za volanom.

No, karijera neće biti totalnog old-school karaktera, već nešto drugačija - iako očekivano gran-turismovski ekscentrična. Naime, tokom nje ćete konstantno skakutati od paviljona do paviljona na igrinoj mapi, slušajući priče kojekakvih zaljubljenika u automobile i utrkivanje, te obavljajući misije koje ćete dobivati u srcu te mape - Gran Turismo Cafeu.

Na taj način, redovno ćete otključavati nove staze - ali i automobile, obzirom da se ni Gran Turismo 7 neće suzdržati od redovnog poklanjanja novih četverotočkaša igračima. Tako ćete, već nakon nekoliko sati igre, u svojoj garaži imati na desetke njih, od kompaktnih japanskih, pa do sportskih modela cestovnih automobila proizvedenih na Starom kontinentu (sa druge strane, neke od luksuznijih zvijeri će koštati cijelo bogatstvo, zbog čega ćete morati ili grindati određene utrke kako bi zaradili za njih, ili se okrenuti omraženim mikrotransakcijama, koje su uz online-only prirodu igre ujedno i njena najveća mana).

Uz to, igra će vas sve vrijeme pokušavati naučiti i nešto više o samim automobilima i njihovoj historiji - od načina na koji npr. funkcionišu oni na prednji ili stražnji pogon, pa do historije pojedinačnih modela ili proizvođača, sa kojom ćete se upoznavati u njihovim virtuelnim muzejima.

Ono što je pak najbitnije u cijeloj toj priči je sama vožnja, a ona je u Gran Turismu 7 vrhunska. Bilo da ste početnik koji će se oslanjati na trkaću liniju, zone kočenja i razne druge asistencije, bilo da ćete sve to odmah poisključivati, neće vam dugo trebati da se naviknete na vozni model igre. I potom se nastavite usavršavati u istom, uživajući u različitim automobilima i njihovom osjetno drugačijem ponašanju na cesti - čemu će doprinositi i adaptivni triggeri na DualSense kontrolerima, simulirajući razne tipove kočnica i njihov otpor. A da i ne spominjemo haptički feedback, zahvaljujući kojem ćete precizno osjetiti svaku neravninu na stazi.

Isto tako, osjetićete i koliko je teže upravljati automobilima po kiši, obzirom da će ista padati na nekim stazama, a biće interesantno voziti se i uz dinamičku izmjenu dana i noći, tako da neće biti rijedak slučaj da utrku počnete po noći, a završite po danu - ili obrnuto.

No, da ne dužimo - nakon nekoliko dana provedenih na stazama Gran Turisma 7 i za volanima njegovih detaljno i opsesivno modeliranih automobila, možemo reći kako je pred nama još jedna vrhunska, ali i izuzetno pristupačna simulacija utrkivanja koju ćemo još dugo igrati.

Official Site

ponedjeljak, 28 Februar 2022 11:35

IGRALI SMO: Horizon Forbidden West

Da budemo iskreni, iako smo od novog Horizona očekivali dobru igru, negdje u pozadini uma nam se vrtilo pitanje: “Šta nam uopšte može ispričati nastavak priče iz Zero Dawna, a da je interesantno?”. Jer, ipak smo na kraju originala saznali šta se desilo u prošlosti i šta je uzrokovalo apokalipsu iz čijeg pepela je nikao onaj predivni novi svijet sa robo-dinosaurusima.

Ali, ispostavilo se kako Guerilla Games ima ideja i za nastavak priče, te kako će naša heroina Aloy imati još puno posla ako zaista želi spasiti planetu. Uostalom, odmah na početku Forbidden Westa ćete saznati kako terraforming sistem od kojeg zavisi sudbina svog života na Zemlji - ne radi kako treba.

I tu kreće vaša nova Horizon avantura, sa intrigantnim glavnim questovima i nekim neočekivanim misterijama, ali i sa gomilom podjednako interesantnih sporednih questova, kroz koje ćete uglavnom upoznavati vrli novi svijet - ali nekada otkrivati i detalje o onom starom.

A osim sporednih questova sa smislenim i razrađenim pričama i likovima, Forbidden West obiluje i raznolikim dodatnim aktivnostima, koje će vam teško dosaditi. I to ponajviše jer se neće ponavljati u nedogled, niti će biti kopirane i razbacane na bezbroj lokacija na mapi. Uz to, nerijetko će od vas zahtijevati da im pristupite sa nešto više pažnje - na primjer, u Forbidden Westu se nećete tek tako popeti na Tallnecka kako bi skenirali okolno područje. Ili barem nama to još uvijek nije pošlo za rukom, obzirom da je svaki na kojeg smo do sada naišli zahtijevao da riješimo kakvu zagonetku prije nego bi krenuli sa penjanjem.

Povrh toga, Forbidden West donosi i nekoliko poboljašanja u sistemu borbe - kako one sa ljudskim protivnicima, tako i one sa mašinama. Sada ćete tako na raspolaganju imati i kombo poteze za borbu na blizinu, a igra će vam davati i više opcija za kombinovanje napada kopljem i lukom i strijelom, kao i nove alternativne napade za različite tipove oružja, ali i nove aktivne skillove koji će vam davati privremenu prednost u borbi ili šunjanju.

I, kao šlag na tortu, igra donosi i nekoliko noviteta na polju borbe sa mašinama, jasno vam dajući do znanja koje dijelove možete iskoristiti za nadogradnju svoje opreme, te koji djelovi su bitni i kako. U praksi će to pak rezultovati borbom tokom koje morate biti pažljiviji i promišljeniji, pokušavajući recimo otkinuti rep ili rogove kakvom robo-dinosaurusu kako biste poboljšali svoj najdraži armor - jer ćete pukim ubijanjem te mašine ostati bez spomenutih dijelova.

utorak, 22 Februar 2022 11:00

IGRALI SMO: Sifu

Poput pravog kung fu majstora, Sifu ne prašta greške. Propustite blokirati protivnički udarac ili se izmaknuti potezu sa kojim će vas oboriti sa nogu i ubrzo ćete se oprostiti od ovog svijeta.

No, koliko god ona brzo stizala, smrt u ovoj igri nije kraj. Bar ne na prvu - naime, Sifu ćete igrati kao kung fu borac ili borkinja sa magičnom amajlijom, koja će vam dopuštati da se nekoliko puta vratite u život, prije nego zaista zaginete i ugledate game over ekran.

I tu dolazimo do druge strane amajlije - svaki put kada padnete u borbi i kada vas dotična vrati u život, vaš lik će ostariti za nekoliko godina, što će vam kao iskusnim kung fu majstorima pojačati napade, ali vam i smanjiti health, obzirom da ćete biti stariji i krhkiji.
A ukoliko se u strahu od teških igara pitate o kakvom smo to game over ekranu govorili nešto ranije, udahnite duboko, jer Sifu će vas definitivno namučiti. Igra je tako podijeljena na nekoliko nivoa, na kraju svakog od kojih će vas čekati po jedan izuzetno opasan i ubitačan boss. A jednom kada ih pobijedite - i to obično nakon nekoliko pokušaja i restartovanja kompletnog nivoa - preći ćete na idući, ali sa onoliko godina sa koliko ste završili prethodni.

Drugim riječima, nakon što se dobro napatite završavajući drugi nivo, vrlo lako bi se moglo desiti da na treći ušetate sa 50-ak ili čak 60-ak godina, što će značiti da će vas amajlija moći oživjeti svega još nekoliko puta prije neminovnog restarta nivoa.

Ali, jednom kada - i ako - savladate sistem borbe koji je pred vama, Sifu će postati još veći užitak igrati. Protivnike ćete mlatiti nogama i rukama, razbijati ih od zidove ili ih spoticati gurajući im pod noge obližnji namještaj. Ili ćete ih gađati flašama ili tući palicama koje vam se nađu pri ruci. I sve to uz vrhunske animacije, oku ugodne nivoe i art dizajn, ali i solidan elektronski soundtrack sa elementima tradicionalne kineske muzike, koji će itekako doprinositi atmosferi igre.

Na kraju vam preostaje jedino da se zapitate da li ste i koliko spremni za igru koja od vas očekuje da je propisno savladate, jer Sifu - kao što smo rekli na početku - ne prašta greške. Bar ne u onoj mjeri koliko bi nama bilo dovoljno da ne dignemo ruke od igre i ostavimo je za kasnije, u nadi da će nam najavljeni novi nivoi težine olakšati život i uživanje u ovoj unikatnoj i, unatoč njenoj težini, odličnoj kung fu avanturi.

Official Site

Jedna stvar nam nikad neće dosaditi - a ta je brzina kojom se učitavaju PlayStation 5 igre. Uzmite na primjer remaster posljednjih nastavaka Uncharteda, nedavno objavljen u verziji za Sonyjevu novu konzolu, u kojem će učitavanje nove igre, odabranog poglavlja ili neke snimljene pozicije trajati svega nekoliko sekundi.

Štaviše, čak ni učitavanje posljednje snimljene pozicije putem Activity kartice, direktno sa PS5 home ekrana, neće trajati puno duže, tako da ćete se u Naughty Dogovim predivnim svjetovima naći u tren oka.

No, vratimo se na početak - Uncharted: Legacy of Thieves Collection donosi remasterizovane verzije posljednja dva nastavka ovog popularnog serijala - i to na PlayStation 5, ali i na PC, gdje se očekuje nešto kasnije ove godine.

Sami remasteri pak donose nekoliko noviteta - pored već spomenutog i skoro-pa-instantnog učitavanja, tu je i nekoliko grafičkih modova, solidna podrška za haptički feedback i analogne triggere na DualSense kontrolerima, kao i nekoliko manjih grafičkih poboljšanja.

Konkretno, od Uncharteda na PlayStationu 5 možete očekivati tri moda, od kojih će prvi igru vrtiti u punoj 4K rezoluciji i 30 frameova u sekundi, a drugi u upscaled 1440p rezoluciji i 60 frameova u sekundi. Na kraju, tu je i mod koji će rezoluciju spustiti na 1080p, a framerate podići na 120 frameova u sekundi - ukoliko već imate TV sa podrškom za ovu frekvenciju osvježavanja slike. I što je najbolje od svega, promjena aktivnog moda neće zahtijevati restart igre, tako da je na vama da odlučite da li preferirate 4K rezoluciju ili 60 frameova u sekundi - ili da se konstantno predomišljate, mijenjajući modove u letu.

Naravno, impresivne tehnikalije nam ne bi puno značile da igra koju pokreću nije čemu - ali je njen kvalitet u ovom slučaju već odavno dobro poznat. Igrajući Legacy of Thieves Collection smo se tako samo podsjetili koliko smo zapravo uživali - i još uvijek uživamo - u Unchartedu. Od hladne Škotske i predivnog Madagaskara iz Uncharteda 4, pa do veličanstvene Indije u koju nas vodi The Lost Legacy, svaki moment u igrama je bio priča za sebe, bilo da smo se šunjali i napucavali, bilo da smo jednostavno upijali atmosferu svijeta tokom nekih od mirnijih momenata. A da i ne spominjemo Naughty Dogove vrhunske vizuale i zvuk, koji su se i ovaj put pokazali kao bezvremenski, obzirom da su sa svojom stilizacijom izgledali fantastično i na PlayStationu 4, tako da ih nije ni trebalo puno zategnuti ni da nas impresioniraju na PlayStationu 5.

Stoga ćemo vam Legacy of Thieves Collection preporučiti kao odličan podsjetnik na evoluciju Naughty Dogovog dizajna i filmskog pristupa akcionim avanturama, koja je kulminirala u genijalnom drugom nastavku The Last of Usa.

Official Site

Kao velikim ljubiteljima Rainbow Six Siegea - inače, ako nas pitate, najboljeg multiplayer FPS-a svih vremena - najava njegovog kooperativnog spin-offa nas je, blago rečeno, zaintrigirala.

A kako i ne bi, kada je dotični uzeo napetu kompetitivnu akciju, te je zamijenio sa kooperativnim napucavanjem vanzemaljaca. Da, dobro ste pročitali - Rainbow Six Extraction je kooperativni FPS, u kojem ćete u timovima od tri igrača napucavati vanzemaljce i usput rješavati randomizirane zadatke i misije.

No, ljubitelji Siegea raspoloženi za malo kooperativne akcije mogu komotno odahnuti, jer je Extraction uspio zadržati ključni element svog prethodnika - njegovu napetost. Iako, istini za volju, u nešto drugačijem obliku.

Umjesto da grčevito iščekujete posljednji protivnički napad, pažljivo osluškujući sa koje strane bi vam mogli prići i kroz koji zid, pod ili plafon zapucati na vas, ovdje će vas tako na rubu fotelje/kauča/stolice držati generalno stanje vaših operatera (inače nam dobro poznatih iz Siegea).

Naime, kada i ako vas vanzemaljci rane tokom misije - a ranjavat će vas redovno - do kraja iste se nećete moći u potpunosti izliječiti, već samo privremeno boostati health. I što je najbolje od svega, ranjeni specijalci se neće automatski izliječiti ni nakon završetka misije, već će vas čekati “na klupi”, gdje ćete im health puniti zarađujući što je više moguće iskustvenih poena u idućim misijama sa drugim članovima Rainbow tima.

A ukoliko vam ni to nije dovoljna kazna, likovi koji zaginu tokom misije, bez da ostatak tima njihovo učahureno tijelo uspješno izvuče sa mape, će vam postati u potpunosti nedostupni dok ih - zajedno sa prikupljenim iskustvenim poenima - ne spasite u nekoj od narednih misija.

Na ovaj način - što će reći sa neuspjesima i greškama koje imaju opipljive posljedice - Extraction se izdvaja iz mora drugih kooperativnih pucačina, gdje će vas neuspjeh eventualno vratiti na početak nivoa prije nego vam igra da novu šansu.

Osim toga, Extraction će vas tako tjerati da ga igrate sa različitim operaterima, umjesto da se vežete samo za jednog ili par njih. Samim tim, situacijama ćete morati pristupati iz drugačijih uglova, koristeći sve one vještine po kojima su Siege specijalci poznati - od Vigilove privremene nevidljivosti (koja će ovdje zavarati protivnike umjesto kamera), preko Lionovog skeniranja meta u pokretu, pa do Sledgeovog čekića, sa kojim ćete razvaljivati zidove i otvarati nove kratice za svoj tim.

I da, destrukcija nivoa po kojoj je Siege poznat je prisutna i ovdje, kao i barikadiranje područja koja treba odbraniti. Ali, ako je suditi po našem dosadašnjem iskustvu, ista nije ni približno toliko u fokusu kao u Siegeu, iako ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati što igru budemo više igrali.

A da ćemo je igrati, u to ne trebate sumnjati. Za sada nam se čini da smo tek zagrebali njenu površinu - i to površinu bogatu randomiziranim misijama i zadacima, vanzemaljskim muljem koji će vas drastično usporavati, različitim tipovima protivnika i njihovim mutacijama i ko zna čime sve ne. Drugim riječima, pred nama su nove lokacije, protivnici i gomila dodatne opreme koje tek trebamo otključati i vidjeti.

Ali, čak i bez da smo iskusili sve što nudi, Extraction se sa svojim odličnim napucavanjem, te napetim šunjanjem i akcijom koja ima opipljive posljedice, čini kao prvoklasan kooperativni multiplayer FPS uz koji ćemo provesti još mnoge noći i dane.

Official Site

utorak, 18 Januar 2022 14:00

Najočekivanije igre u 2022. godini

Kao i svake godine i ove se radujemo gomili novih igara. Ali… nekima malo više nego drugima, tako smo za vas ponovo pripremili listu sa pet najočekivanijih igara koje bismo trebali zaigrati u narednih dvanaest mjeseci.

I sasvim je nebitno da li govorimo o onima koje su trebale ugledati svjetlo dana u 2021. ili onima koje su oduvijek bile daleko - sudeći po odabranim naslovima, ali i svim onim koji nisu završili na našoj listi, smiješi nam se još jedna opasno dobra godina. Još kada im dodate i sva ona iznenađenja i nenajavljene igre koje nam tek trebaju privući pažnju…

***

Elden Ring

Novi kalendar je na zidu - i na njemu već križamo dane do izlaska Elden Ringa. A ukoliko volite soulslike igre, znate i zašto: pred nama je novo čedo Hidetake Miyazakija i njegove FromSoftware ekipe, koje kombinuje elemente Dark Soulsa, poput vrhunske borbe i maestralnog art i level dizajna, sa open world igrama. I sve to u svijetu iza čije historije stoji um George R.R. Martina.

Platforme: PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One, PC / Datum izlaska: 25. februar / Trailer

Horizon Forbidden West

Nekoliko dana prije nego konačno zaigramo Elden Ring, Sony će nas počastiti sa svojom prvom velikom ekskluzivom u 2022. - Horizon Forbidden West nas vodi u prirodom obrasle ruševine San Francisca nekoliko hiljada godina nakon apokalipse, gdje će nas čekati neke nove misterije. I novi robo-dinosaurusi i kojekakve druge robo-životinje. Naravno, prvoklasni vizuali se podrazumijevaju, a raduju nas i obećanja iz Guerilla Gamesa o još većoj slobodi koju će nam ponuditi prilikom istraživanja njihovog novog svijeta.

Platforme: PS5, PS4 / Datum izlaska: 18. februar / Trailer

God of War Ragnarök

Kao i novi Horizon, God of War Ragnarök je igra o kojoj ne želimo znati previše. Zapravo, igra o kojoj ne želimo znati ništa više osim toga da Kratosa i Atreusa očekuju smak svijeta i gnjevni skandinavski bogovi. Od Ragnaröka očekujemo još jednu vrhunsku avanturu sa kvalitetnom pričom o ocu i sinu - uz vrhunsku borbu i svijet interesantan za istraživanje. I još više još većih bossova koji će nas u njemu čekati.

Platforme: PS5, PS4 / Datum izlaska: 2022. / Trailer

Saints Row

Nakon što su u Saints Rowu 4 preživjeli uništenje planete i suočili se sa vanzemaljcima u svojevrsnom Matrixu, Saintsi nisu imali kuda dalje. OK, možda i jesu - mi smo maštali o kojekakvim transformersima koji putuju svemirom - ali nekada je i reboot serijala sasvim prihvatljiva opcija. Pogotovo kada nam obeća novu, nešto drugačiju lokaciju i za serijal standardni haos. Uostalom, koja druga igra će vam dopustiti da letite sa wingsuitom - te da pri slijetanju elegantno nogirate protivnika na kojeg ste sletili i potom sa bazukom promptno eliminišete  njegove obližnje kolege?

Platforme: PS5, PS4, Xbox Series, Xbox One, PC / Datum izlaska: 23. august / Trailer

Weird West

Iako nas pojam ‘immersive sim’ najčešće asocira na igre iz prvog lica, ove godine ćemo zaigrati punokrvnu immersive sim avanturu iz nešto drugačije perspektive. I to ne bilo kakvu izometrijsku immersive sim avanturu - već jednu smještenu na divlji zapad prepun natprirodnih elemenata, gdje ćemo problemima moći pristupati na bezbroj različitih načina. A da i ne spominjemo kako iza igre stoje neki od originalni kreatora Dishonoreda i ekipa iz Devolver Digitala, zbog čega od Weird Westa očekujemo puno više od puke šake dolara.

Platforme: PS4, Xbox One, PC / Datum izlaska: 31. mart / Trailer

utorak, 18 Januar 2022 12:45

Najbolje igre 2021. godine

Htjeli mi to priznati ili ne, 2021. je mogla biti nešto bolja godina. Ali, uprkos lošim danima, još gorim vijestima i svim onim odgođenim igrama, ne možemo reći da tokom proteklih dvanaest mjeseci nismo imali šta igrati.

I to ne samo da smo imali šta igrati - bila je tu gomila dobrih, ali i nekoliko zaista posebnih igara, koje su nam uljepšavale nerijetko sumornu stvarnost sa svojim maštovitim svjetovima, interesantnim pričama i šarmantnim likovima.

A za vas smo, kao i prethodnih ko zna koliko godina, izdvojili upravo neke od tih posebnih naslova, koje ćemo i ovaj put predstaviti bez nekog posebnog reda.

Returnal

Koliko god da smo uživali u Hadesu i Deathloopu, protekla godina je pripala jednoj drugoj vremenskoj petlji. Naravno, govorimo o Returnalu, najnovijem remek-djelu finskog studija Housemarque, koji je uspio iskombinovati prvoklasno arkadno napucavanje sa roguelike žanrom. I to iz - za njih potpuno nove - perspektive iz trećeg lica. A da i ne spominjemo kako su to sve upakovali u intrigantnu naučno-fantastičnu priču i fantastičnu atmosferu koja nas još uvijek drži prikovane uz PlayStation 5.

Psychonauts 2

Obzirom da ni ove godine ne dijelimo nagrade za najmanje očekivane nastavke, Psychonauts 2 će se morati zadovoljiti sa utješnom titulom jedne od najboljih igara godine. Uostalom, šta nam je uopšte ponudio, osim svega onoga što smo voljeli u originalu? Istina, bilo je tu još i više maštovitih nivoa, simpatičnih likova, bizarnih situacija i dobrog humora. I tople, prvoklasno ispričane ljudske priče. I možda još nekih “sitnica”, poput vrhunskih vizuala i muzike… ali ko još obraća pažnju na to?

Hitman 3

Agentu 47 je, na našu veliku sreću, pošlo za rukom da World of Assassination trilogiju privede kraju onako kako je ista i zaslužila. Što će reći na najbolji mogući način, sa još većim i kompleksnijim nivoima, još zanimljivijim načinima za eliminisanje meta i još smiješnijim crnim humorom. I sve to uz opciju za importovanje nivoa i misija iz prve dvije igre, što Hitman 3 čini jednom od najboljih stealth igara svih vremena.

Forza Horizon 5

Vaš auto iz snova i cesta koja se gubi negdje iza horizonta - šta više poželjeti od igre fokusirane na vožnju? Još više automobila i još više cesta, naravno. Istina, Forza Horizon 5 ne donosi puno noviteta u odnosu na svog prethodnika, ali koga briga - nove ceste i automobili su ljepši nego ikada prije, nove trke još zabavnije, a selidba Horizon festivala u Meksiko ništa drugo nego pun pogodak.

Guardians of the Galaxy

Predivni naučno-fantastični pejzaži, interesantna priča koju ćete oblikovati svojim odlukama i likovi koje jednostavno morate zavoljeti - samo su neki od elemenata koji su Guardians of the Galaxy učinili jednim od najugodnijih iznenađenja godine. Star-Lord, Gamora, Drax, Rocket i Groot su nas protekle godine zabavili kao malo ko drugi i nadamo se što skorijem nastavku avantura sa njima. Ukoliko nas Eidos Montreal u međuvremenu ne počasti sa novim nastavkom Deus Exa…

Stranica 1 od 322