Zlatan Kurto

Zlatan Kurto

Pripadnik INFO pokreta od samog početka, te recenzent sitnog hardvera i softvera. Propali umjetnik, veliki zaljubljenik u statične kadrove (a sada i pokretne), prirodu, ekstremne sportove i bassnosne muzike.

 

 

U današnje vrijeme, latopi su mnogim korisnicima zamijenili desktop računare, pa tako često na radnim stolovima možemo vidjeti samo laptop, uz eventulno dodatni monitor za veću komociju rada. Međutim, u takvim opcijama, čest problem može biti nedostatak određenog broja portova za priključivanje razne periferije, o kojima se prilikom nabavke laptopa nije vodilo računa. Srećom postoje rješenja i za takve stvari.

Jedan od njih je Multiport Hub kompanije Canyon. Iza nepraktične i nepamtljive oznake CNS-TDS06DG krije se Hub uređaj sa šest dodatnih portova koji će na jednostavan način proširiti mogućnosti vašeg laptopa.

Prije svega za svoj rad zahtjeva USB Type-C port putem kojeg se priključuje na laptop, kablom dužine 30-tak centimetara. Pored tog porta za napajanje i rad, na njemu ćete pronaći još jedan USB Type-C porta, dva standardna USB 3.0 porta, HDMI priključak sa podrškom za 4K / 30 Hz rezoluciju, Gigabitni Ethernet port, te kombinovani 3,5mm audio priključak za mikrofon i slušalice.

Hub je vrlo čvrst. Kompletan je izrađen od aluminijuma, uz masu od 170 grama, što ga čini i lako prenosivim. Pored toga, njegov trouglasti dizajn zamišljen je i kao mogućnost da vam posluži kao mini stalak na koji ćete nasloniti i izdignuti laptop, tako da vam njegovi portovi budu pozicionirani sa stražnje strane laptopa. Zbog toga su isporučene i male gumene obloge koje će poslužiti da se laptop ugodno nasloni na Hub, a isto tako i da Hub ne klizi po radnim površinama.

U radu sa Hubom nismo imali apsolutno nikakvih problema, a dopala nam se i Plug and Play podrška, što eliminiše potrebu za bilo kakvom komplikacijom sa drajverima.

Naravno Hub ne mora biti isključivo vezan za laptope, pa i ako vašem desktop računaru nedostaje portova ili su vam nepraktično dostupni, ovo može biti jedno od rješenja ukoliko imate USB Type-C port.

Sve u svemu, želite li obogatiti, pojednostaviti i unaprijediti vaše radne iskustvo sa dodatnim brojem portova na laptopu ili desktop računaru, ovaj Canyon Multoport Hub je vrlo zgodno rješenje.

četvrtak, 06 Avgust 2020 13:17

Dell Latitude 5400: jednostavno poslovno

Dell je u svojoj ponudi uvijek imao različite vrste poslovnih laptopa. Neke dobre karakteristike takvih laptopa nije teško prepoznati odmah na prvi pogled, a takav osjećaj smo imali i sa Latitude 5400 modelom.

****

Dell Latitude 5400 je tipičan predstavnik poslovne linije Dellovih laptopa. Tamno siva mat plastika je dominirajući materijal od kojeg je izrađeno njegovo kućište, a ravne i uglađene linije sa zaobljenim uglovima odgovaraju jednom poslovnom uređaju. Ni ultra tanak, ni debeo. Tačno i vrlo dobro dozirano. Uz masu manju od 1,5kg, ovaj laptop je pogodan i za malo više svakodnevnog prenošenja.

Ekrani sa dijagonalom od 14-inča postali su vrlo popularini, jer su najbolji odnos između prostranosti i prenosivosti. Svidjela nam se i mogućnost otvaranja ekrana za 180 stepeni i postavljanja u potpuno položen položaj. IPS matrica isporučuje sliku veoma dobrih karakteristika. Tu je Full HD rezolucija, veoma dobri uglovi vidljivosti, kao i antirefleksivni premaz. Osvjetljenje bi za nijansu moglo biti malo jače.

Pogled na specifikacije otkriva sve što bi trebao da ima jedan dobar poslovni laptop. Baziran je oko  četverojezgrenog Core i5-8250U procesora osme generacije, dok su uz njega tu još integrisana UHD 620 grafika, te vrlodobrih 8 GB radne memorije. Međutim stvar u performansama popravlja 256 GB SSD u M.2 izdanju, pa je agilnost ovog laptopa na veoma visokom nivou. Naravno, ovo ostavlja problem sa kapacitetom za pohranu podataka, ali treba razmišljati i o sve većoj zastupljenosti cloud rješenja. Jedno od rješenja je i prisutan slot za microSD kartice, koji uz brzu karticu može biti vrlo dobra opcija za smještanje različitih podataka.

Lenovo IdeaPad S serija laptopa još je jedna od serija u kojoj se mogu pronaći različiti modeli prenosnih računara namijenjih svakodnevnim prosječnim korisnicima. Pored toga ovo je ujedno i serija koju karakterišu laptopi pristupačnih cijena. Evo šta nudi model S145 15.

---

Lenovo Ideapad S145 i na prvi pogled vrlo dobro odgovara tržišnom mjestu na koje ga ova kompanija postavlja. Karakteriše ga veoma generičan dizajn, ali uz jednostavne i moderne linije. Kućište laptopa je plastično u kombinaciji sive i tamno sive boje, uz naglašenu imitaciju brušenog aluminijuma na poklopcu ekrana. Na kvalitet izrade i ukupnu čvrstoću nemamo zamjerki, posebno jer se poklopac ekrana može postaviti i u potpuno položen položaj.

Full HD rezolucija veoma dobro odgovara ekranu od 15,6-inča. Slika je vrlo oštra i svijetla, no TN matricu i budžetsku kategoriju opisuju nešto lošiji uglovi vidljivosti, što se pak ne može uzeti za veću manu. Dobra je reprodukcija boja, kao i anti-glare premaz koji će ukloniti refleksije u okruženjima sa jakim izvorima svjetla.

Glavni pokretač je Intel Core i3 procesor svježe desete generacije sa dvije jezgre koje se HT tehnologijom uduplavaju. Uz njega su još 8GB RAM-a i 256GB SSD-a, što mu svakako daje na agilnosti za svakodnevne jednostavne obaveze. Intel HD Graphics 620 grafička kartica dobro zaokružuje sliku ovog budžetskog laptopa.

Dell-ovi monitori iz UltraSharp serije već su odavno su u vrhu izbora kada je riječ o vjerodostojnosti i kvaliteti prikaza boja. Do nas je došao model koji je nedavno osvježio i obogatio ovu njihovu seriju monitora.

****

Dell UltraSharp oznake U2421HE je model sa vrlo ugodnom dijagonalom od 24-inčna, a odmah treba istaći da uz ovaj, postoji i 27-inčni model skoro identičnih specifikacija.

Prvo što upada u oči kod ovog monitora je vrlo jednostavna i privlačna estitka. Prije svega tu je vrlo tanak okvir, što ga čini idealnim za upotrebu i kreiranje višemonitorskog okruženja, jer tanke ivice između dva susjedna monitora značajno smanjuju njih razmak.

Također, stalak omogućava postavljanje i podešavanje ekrana na sve načine, što uključuje i rotaciju po vertikali, idealno za uredske poslove vezane za rad sa velikim količinama teksta.

Ovaj model ima Full HD rezoluciju ekrana, što uz IPS LED matricu i osvjetljenje od 250 nita u finalu daje izuzetno ujednačenu i kvalitetnu sliku. Prije svega moramo istaknuti prikaz i preciznost boja koja se najbolje očituje podatkom da je moguće prikazati 99% posto sRGB raspona, uz podršku za REC 709 standard. Pored toga, meniji su bogati predefinisanim kolornim postavkama, uz mogućnost kreiranja i vlastitog, pa zaista reprodukciju boja možete prilagoditi brojnim potrebama. Također, treba istaći i antirefleksivni premaz ekrana, što će u okruženjima sa mnogo dnevnog svjetla značajno olakšati njegovu upotrebu.

Iako je tehnološki napredak vezan za računare pa tako i njegovu periferiju izuzetno velik, na tržištu tastatura se već dugo manje-više ništa ne mijenja. Zbog toga ovaj proizvod jednostavno možemo nazvati inovativnim i revolucionarnim.

*****

Prestigio Click&Touch je multimedijalna tastatura koja u jednom uređaju objedinjuje tastaturu, touchpad i miš. Prije svega, tastatura izgleda odlično, pa ne iznenađuje činjenica da je ista jedan od pobjednika najpoznatijeg RedDot svjetskog takmičenja za dizajn, i to čak u četiri kategorije.

Izvedena u kombinaciji dvije sive nijanse od čvrste plastike, tastatura ima vrlo kompaktne dimenzije, pa je izuzetno pogodna za jednostavno prenošenje. Uz to, što je najbitnije, zadržane su velike i prostrane tipke. No, ono što ovu tastaturu čini posebnom i revolucionarnom, je integracija Clevetura Touch on Keys tehnologije, čime je zapravo gornja površina tipki pretvorena u touchpad, a samim tim i miša. Tehnologija ima funkciju pametnog prebacivanja i sama prepoznaje u kojem režimu korisnik radi, te se automatski prebacuje između funkcija tastature i touchpad-a. I to zaista radi bez ikakvih mana. Čak 84 posto gornje površine je touchpad i to vrlo ugodno i dobro osjetljiv. Tap jednim prstom je lijevi klik, a tap sa dva prsta desni klik mišem. Tu su i standardne Windows gesture poput skrolanja, kao i pinch to zoom funkcija. Obzirom da je multimedijalna tastatura, swipe-anjem po gornjim površinama funkcijskih tipki moguće je kontrolisati glasnoću, ali i upravljati kontrolama nekog aktivnog playera.

Međutim, tehnološki napredak ne završava sa ovim. Tastatura omogućava povezivanje sa do pet uređaja istovremeno – putem mini USB prijemnika, putem USB kabla i tri uređaja putem Bluetooth konekcije. Tako olakšava upravljanje računarom, pametnim televizorom, telefonom ili recimo gaming konzolom. Na korisniku je da osmisli sve modove rada, a između uređaja se jednostavno prebacuje pritiskom na prvih pet tipki u gornjem lijevom uglu. USB kabl je ujedno i priključak za punjenje njene interne baterije, koja je na našem testu izdržala preko 5 dana rada, a napuni se za jedan sat. Podržani su Windows, macOS i Android uređaji, a čak se i raspored tipki može prilagođavati u zavisnosti uz koji tip uređaja se koristi.

Tipke imaju nešto pliči hod, prilično su primaknute jedna drugoj i podsjećaju na mnogobrojne tastature sa laptopa, pa nije bilo problema u navikavanju na njen rad. Kontrolisanje miša zahtjeva malo privikavanja, ali i to se kroz malo korištanja brzo savlada.

Na kraju nije teško zaključiti da je Prestigio Click&Touch zanimljiv i inovativan izbor za sve koji imaju potrebu za kontrolisanjem više uređaja odjednom, ili za one koji svoje radne prostore ili kućna okruženja žele što više pojednostaviti.

Pored dobre i komforne tastature i miša, monitor je jako bitna stavka svakom igraču koji želi dodatno obogatiti uživanje u raznim digitalno generisanim avanturama. Kompanija AOC je poznata po svojim dobrim odnosima cijene i kvaliteta, a mi smo isprobali jedan zanimljiv model iz njihove G2 serije za igrače.

****

AOC monitor oznake 27G2U je atraktivan i izuzetno primamljiv monitor, a na prvi pogled nije teško zaključiti i da ga krasi vrlo prostrana dijagonala ekrana od cijelih 27 inča. Dizajnom dominiraju ravne linije kućišta. Crna mat plastika razbijena je crvenim detaljima koji naglašavaju njegovu malo agresivniju notu usmjerenu ka igračima, a dizajn bez ivica sa tri strane omogućava svima koji žele izgraditi više-monitorsko okruženje, da u potpunosti uživaju u slici bez prekida. Pored toga, stalak omogućava podešavanje po visini, zakretanje i mijenanje nagiba, pa čak i pivotiranje i postavljanje u uspravni položaj.

Ovo je ekran sa IPS matricom LED pozadinskog osvjetljenja koja isporučuje sliku Full HD rezolucije. Pored toga, želite li reći “ćao” zamućenim pokretima i zastajkivanju slike, osvježavanje slike od 144 Hz i brzina odziva od 1ms će se pobrinuti da brze akcije i dramatični kadrovi uvijek budu oštro prikazani. Uz to, integrisana je podrška za FreeSync tehnologije koja uz odgovarajuće grafičke kartice omogućava sinhronizaciju osvježavanja monitora sa brojem sličica u sekundi koje generiše kartica. Ovo uklanja neugodni efekat „pucanja“ slike, čime je omogućeno vidno bolje iskustvo igranja.

Početkom godine, isprobali smo jedan Dellov laptop iz serije 14-5000, koji je odlično okarakterisao kategoriju njihovih uređaja za svakodnevne potrebe. Ovaj put iz iste serije došao nam je jedan konvertibilni model.

****

Naš testi model nosi malo dužu oznaku Dell Inspiron 14 5491 2-in-1, iz čega se odmah može zaključiti da se ovaj laptop jednostavno pretvara u tablet, ili se postavlja u neki od drugih pogodnih položaja za korištenje. Krasi ga elegantan dizajn i odličan kvalitet izrade, što se uz gornju stranu poklopca i podnožje laptopa izrađenih od aluminijuma, odrazilo na ukupnu čvrstinu i pouzdanost.

Srebrena boja razbijena je crnim detaljima tastature i donjim dijelom ispod ekrana. Staklo ekrana se prostire od ivice do ivice, no njegova funkcionalna površina je ipak nešto manja. No, u tablet modu 14-inčni ekran je i više nego prostran, dok je kao laptop ugodan za jednostavnije prenošenje. IPS matrica isporučuje Full HD rezoluciju i ima odlične uglove vidljivosti, što je jako bitno za ovu kategoriju uređaja. Za nijansu mu nedostaje malo više svjetline, jer uz sjajnu površinu, slika na ekranu u okruženjima sa jakim svjetlom može biti manje jasna. S druge strane, kontrast i dobra reprodukcija boja idu na pozitivne strane ovog laptopa. Naravno, uključena je i Active Pen podrška, ali u ovom slučaju olovka je opcionalna stvar za nabavku.

Hardverski, ovo je vrlo jaka i dobro usklađena konfiguracija. Pokreće ga deseta generacija Comet Lake Core i-5 procesora sa četiri jezgre na 1.6 GHz i maksimalnom turbo frekvencijom od 4.2 GHz, koje se HT tehnologijom uduplavaju. Tu su još integrisana Intel UHD 620 grafika, te vrlo ugodnih 8 GB radne memorije i 256 GB SSD disk u NVMe izdanju. Sve zajedno, ovom laptopu omogućavaju brz i agilan rad u svakodnevnim poslovnim i kućnim okvirima.

Kada kažemo da neki Lenovo uređaj nosi Yoga oznaku u svom imenu, svima je na pravu jasno da je riječ o nekom hibridnom ili konvertibilnom uređaju. Pred nama je ovaj put Lenovo Yoga Book C930, laptop, odnosno tablet, odnosno…..

****

Lenovo Yoga Book C930 je druga verzija uređaja koji su oni još prije dvije godine nazvali hibridnim uređajem koji žele redefinisati pojam tableta. Ovaj put je svrstan među laptope, što zapravo i jesu hibridni ili 2 u 1 uređaji. Međutim, novi Yoga Book u sve to uključuje i treću funkciju, proizašlu iz inovativne prve verzije.

Prije svega vratimo se na njegov izgled za koji jednostavno možemo reći – prelijep. Tamno sivo kućište izrađeno od legura aluminijuma i magnezija sa već dokazanim mehanizmom za preklapanje ekrana djeluju izuzetno čvrsto i pouzdano, u koji god položaj da ga postavite. Debljina zatvorenog uređaja iznosi oko 1 cm, a masa od svega 750 grama omogućava izuzetno laku prenosivost. Ipak, ono što Yoga Book odvaja od mase drugih hibridnih uređaja, je to, da je ovo laptop sa dva ekrana, te da ne posjeduje tastaturu, bar onu mehaničku. Otvaranje Lenovo Yoga „knjige“ otkriva nam da je na mjestu predviđenom za tastaturu smješten 10-inčni E-Ink panel, koji je zapravo višefunkcionalan. Prije svega tu je virtuelna tastatura nazvana Halo Keyboard, koja nije mnogo manja od standardne tastature, a raspored tipki i funkcije su dobro raspoređene. Naravno, potrebno je nešto vremena za navikavanje. Tipkanje olakšava pozadinsko vibriranje (koje se može i isključiti), ali ono što se od ove tastature ne treba očekivati je kucanje tekstova na duge staze i definitvno nije za one koji brzo kucaju zbog minimalnog kašnjenja. No, zajedno sa touchpadom koji se pojavljuje na jedan tap, uređaj postaje vrlo upotrebljiv Windows laptop.

Druga funkcija ovog panela koja uključuje i prateću Precision Pen olovku je pisanje bilješki i crtanje, što svakako troši manje baterije nego da isto radite po glavnom ekranu, što je isto moguće sa ovom olovkom. Olovka radi odlično. Pisani trag na ekranu se pojavljuju u realnom vremenu, osjetljivost na pritisak dobro reaguje, a njene funkcije se dodatno mogu podešavati kroz softver.

No, kada je E-Ink ekran već tu, zašto ga ne iskoristiti za njegovu najbolju namjenu – funkciju e-čitača. Ovdje se nema šta mnogo dodati. Smjestite neki PDF, ePUB ili TXT fajl na uređaj, otvorite ga iz foldera i uživajte u svojoj elektronskoj knjizi. Voljeli bi da je kontrast malo jači, no i ovo je sasvim dobro za ugodno čitanje.

Tu je i četvrti mod koji omogućava kloniranje i isključivanje glavnog ekrana, čiju upotrebnu vrijednost nismo mogli opravdati osim činjenicom da značajno možete uštediti bateriju ukoliko možete raditi u nekim aplikacijama za koje je dovoljan prikaz na E-Ink ekranu.

utorak, 07 April 2020 12:13

Canyon True Wireless Stereo Headset

Za one koji su u stalnom pokretu, bilo da je riječ o poslovnim razgovorima ili slušanju muzike, bežične slušalice mogu biti vrlo praktičan i jednostavan izbor. Ovaj put isprobali smo bežični par slušalica iz kompanije Canyon.

****

Canyon True Wireless Stereo Headset, tačne oznake CND-TBTHS2B, koristi dizajn i praktičnost, koji je u posljednje vrijeme sve popularniji među ovom vrstom bežičnih slušalica. Riječ je o slušalicama koje u potpunosti eliminišu upotrebu kablova, pa su slušalice između sebe povezane bežično, a također, Bluetooth konekcijom se povezuju sa vašim moblinim uređajem.

Praktičnost se ogleda u tome što su slušalice smještene u kompaktnu kutijicu, koju bez problema možete nositi u bilo kojem džepu. Unutar kutijice u svojim ležištima, od ispadanja su osigurane malim magnetnim držačima, a zanimljivo je da kutijica ima ulogu njihovog punjača, ali isto tako i mini power bank-a kada nije spojena micro USB kablom na izvor napajanja. To znači da baterije samih slušalica možete dopunjavati dok se ne koristite i dok su smještene u kutijici. Tu je i par dioda na kutijici koje signaliziraju punjenje baterije, kao i onih na slušalicama koje su vidljive kroz poluprovidni poklopac.

Dizajn samih slušalica je jednostavan, a njihova udobnost se može prilagođavati sa tri dimenzije silikonskih vrhova koji ulaze u ušni kanal. Podešene i dobro namještene slušalice su udobne i nakon dužeg nošenja, jer im je težina gotovo neprimjetna.

Ono što nam se najviše dopalo je automatsko uparivanje odmah nakon vađenja iz kutijice, te brzina povezivanja i početak rada za nekih desetak sekundi. Sve ostalo se svodi na kontrolisanje i reprodukciju multimedije.

Kompaniju TCL smo do sada upoznali uglavnom sa vrlo pozitivnim dojmovima kroz različit spektar modela njihovih televizora. Ovaj put ispred nas se našao prvi na svijetu QLED Android TV sa mini LED tehnologijom pozadinskog osvjetljenja – TCL 65X10.

****

Da odmah na početku pojasnimo. Televizori sa mini LED tehnologijom su standardni LCD televizori, no razlikuju se po konstrukciji pozadisnkog osvjetljenja LCD panela. Uobičajeno imamo EDGE LED tehnologiju gdje su LED-ovi raspoređeni po strani i pojedinačno pale i gase šire nizove pozadisnkog osvjetljenja ekrana, gdje je mogućnost lokalnog zatamnjenja vrlo neujednačena, te Direct LED pozadinsko osvjetljenje koje je mnogo učinkovitije jer se može podijeliti u više zona i samim tim poboljšavaju kvalitet slike, a posebno mogućnost boljeg i preciznijeg lokalnog zatamnjenja. U slučaju mini LED-a broj LED dioda se značajno povećava u odnosu na standardni LED, pa se povećava i broj zona, što u ovom konkretnom slučaju znači preko 15 hiljada mini LED-ova podijeljenih u 768 zona.

Ova tehnologija se veže za veće dijagonale ekrana, pa je TCL 65X10, model sa 65-inčnom dijagonalom ekrana. Ujedno mini LED tehnologija omogućava kreiranje tankih panela, pa osim što je okvir sa prednje strane gotovo nevidljiv, metalni ram i čitav dizajn čine ovaj TV vrlo elegantnim.

Sa prvim uključivanjem, mini LED tehnologija je primjetna odmah. Tu su nevjerovatan kontrast i vrlo duboka crna boja, uz vrlo izraženo osvjetljenje u svijetlim dijelovima slike. Pored toga, zahvaljujući Quantum Dot tehnologiji koja donosi širi spektar boja i nijansi, prikaz slike pri skoro svakom testnom video zapisu, jednostavno impresionira.

Njegov panel isporučuje 4K rezoluciju sa 100 Hz osvježenjem slike, a operativni sistem baziran je na Androidu i to u njegovoj devetoj verziji. Prednost Androida u odnosu na bilo koje druge Smart OS alternative je davno dokazana, što svakako uključuje Google asistenta i glasovne komade koje ćete koristiti uz dodatni Smart daljinski kontroler.

Stranica 1 od 89