info.ba

info.ba

URL web stranice: http://www.info.ba
utorak, 17 Septembar 2019 11:07

Nova generacija Wi-Fi-a zvanično lansiran

U proteklih godinu dana, nova generacija Wi-Fi-a, polako i pomalo stidno se implementirala, ali od sada će to to biti drugačije. Wi-Fi Alijansa, organizacija zadužena za nadgledanje implementacije Wi-Fi standarda, lansirala je svoj službeni program certificiranja Wi-Fi 6.

Wi-Fi 6 se odnosi na  IEEE 802.11ax standard koji uključuje veliki broj novih tehnologija koje se kombinuju kako bi Wi-Fi bio učinkovitiji. Ovo je posebno važno zbog velikog broja uređaja koji su danas dostpuni i koriste Wi-Fi povezivanje. Zato je najbitnija stavka Wi-Fi 6 standarda povećati brzinu unutar prepune mreže. Povećava se teoretska maksimalna brzina za Wi-Fi, sa 3,5 Gbps na 9,6 Gbps, ali je bitnije da Wi-Fi 6 omogući brži radi i isporuku više podatka odjednom, tako da će se to odraziti i na postignute brzine.

Što se tiče sigurnosti, Wi-Fi Alijansa navodi da certifikacija za Wi-Fi 6 zahtijeva i najnoviju generaciju sigurnosti – WPA3, što će, a uz sve ovo, novi standard će nuditi širi raspon kao i smanjenu potrošnju baterije.

HTC VIVE predstavio je karakteristike, funkcionalnost i dostupnost novog VIVE Cosmosa. Vive Cosmos je najnoviji premium VR headset, baziran na PC-u, koji donosi sasvim novi nivo pristupačnosti i lakoće korištenja korisnicima. Sistem je koncipiran tako da „raste“ i razvija se uz svoje korisnike koristeći potpuno modularnu prednju ploču koja može da promijeni funkcionalnost samog uređaja. Takav je slučaj i sa najavljenom modifikacijom Vive Cosmos External Tracking.

Ova modifikacija omogućava postojećim korisnicima, koji žele da nastave koristiti svoje Lighthouse bazne stanice za praćenje VR scenarija, da iskoriste sve prednosti izvanrednih performansi Vive Cosmos-a. Prva modifikacija je kompatibilna sa baznom stanicom i podržava Vive-ov ekosistem perifernih uređaja kao što je Vive Tracker, pružajući tako neviđenu slobodu za VR kontrole.

Cosmos karakteriše kombinovana rezolucija od 2880 x 1700 piksela, koja predstavlja povećanje od 88% u odnosu na originalni Vive, samim time pružajući kristalno čist tekst i grafiku. Potpuno novi LCD paneli smanjuju udaljenost između piksela, a u kombinaciji su sa stvarnim RGB ekranima, minimiziraju iskustvo tzv. screen-door efekta (SDE).

Jedinstveni preklopni (flip-up) dizajn omogućava korisnicima iznimno brz prielaz između stvarnosti i virtualne stvarnosti, pritom ne ometajući virtualno putovanje. Vrhunska ergonomija i udobnost omogućavaju mnogo duža VR iskustva, a integrisane slušalice omogućavaju iznimno kvalitetan zvuk. Cosmos nudi i potpuno redizajnirane kontrole, a kompatibilan je sa Vive bežičnim adapterom.

Cosmos će u Evropi biti dostupan od 3. oktobra.

srijeda, 11 Septembar 2019 07:56

Apple predstavio novi iPhone 11

Na svom godišnjem velikom eventu posvećenom njihovom hardveru, Apple je konačno predstavio nove uređaje o kojima se mnogo govorilo u proteklim mjesecima.

Naravno, najviše pažnje bilo je posvećeno njihovom novom iPhone-u, koji se kao nasljednik prošlogodišnjeg XR modela, ove godine zove jasno iPhone 11. Dizajn se nije mnogo mijenjao, a najupečatljivija promjena nalazi se na njegov stražnjoj strani, gdje se sada nalaze dvije kamere. Tako je novi iPhone uz prošlogodišnju 12 MP širokougaonu kameru sada dobio i ultraširoku kameru sa podrškom za 2x optičko zumiranje. Značajno je unaprijeđena sama aplikacija i njen interfejs, uz podešavanje raznih opcija i efekata, a što se tiče videa, tu je podrška za 4K rezoluciju do 60 fps-a, uz slow motion, time lapse i novi prošireni dinamički raspon za obje kamere. Nadogradnja je stigla i na prednju kameru, koja sada koristi 12 MP TrueDepth senzor sa širokougaonim objektivom.

iPhone 11 pokreće Apple-ov novi A13 Bionic procesor koji prema njihovim tvrdnjama ima i najjači GPU za telefone. Telefon je izrađen od kombinacije aluminijuma i stakla, a sa prednje strane je 6,1-inčni TrueTone LCD ekran. Integrisana je i baterija većeg kapaciteta od prethodnika od 3110 mAh, a tu je i IP68 certifikat za vodootpornost do dubine od dva metra. Telefon će biti dostupan u šest kolornih verzija, a početna cijena kreće od 699 dolara i u prodaju stiže 20. Septembra.

Međutim, za one koje traže još više, Apple je pripremio i dodatna dva premium modela - iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Kao nasljednici iPhone XS modela donose kućište od nehrđajučeg čelika sa matiranom završnicom, ali i najveću promjenu, treću kameru sa stražnje strane. Ovaj sistem od tri kamere uključuje telefoto, ultraširoki i regularni objektiv. Oba telefona stižu sa "Super Retina" OLED ekranima,, dok su im dimenzije ostale iste kao kod prethodnika - 5,8-inča za iPhone 11 Pro i 6,5-inča za iPhone 11 Pro Max. Oba ekrana integrišu impresivne karakteristike od 1200 nita osvjetljenje i 2.000.000:1 kontrastni odnos. Kao i kod iPhone-a 11 tu su novi A13 Bionic procesor i GPU, biće dostupni u četiri boje, a početna cijena za iPhone 11 Pro će iznositi 999 dolara, dok za iPhone 11 Pro Max ona iznosi 1099 dolara.

Ciljane reklame koje možete vidjeti na oglasima web stranicama dok surfate ili društvenim mrežama, nije ništa drugo nego politika kompanija poput Google-a da za njihove besplatne usluge pristanete na dijeljenje određenog dijela svojih privatnih podataka.

Međutim, izgleda da je Google otišao i korak dalje kada je u pitanju praćenje navika korisnika i korištenja njihovih podataka, ali ovaj put u tajnovistosti i bez njihovog znanja. Naime, kako prenosi Financial Times, Brave browser je optužio Google da korisnike prati preko sakrivenih web stranica, preko kojih iskorištavaju informacije koje koriste u svrhe marketinga.

Vođa politike privatnosti u Brave-u, Johnny Ryan, koji je otkrio ove informacije nakon što je sakrivene web stranice pronašao sa svojim podacima na Authorized Buyers-u, što je Google-ova marketinška berza. Otkrivene informacije su proslijeđene regulatornim tijelima na istraživanje, a u odgovoru na ovaj događaj iz Google-a su istakli da kompanija ne isporučuje personalizovane reklame niti vrši aukcije ovakvog sadržaja bez korisnikove saglasnosti.

Današnji telefoni iz srednjeg segmenta opremljeni su sasvim dobrim hardverom uz prihvatljive cijene. Ako niste jedan od onih koji uvijek traže flagship modele, onda HMD Global možda ima nešto novo za vas.

Kompanija je najavila dva nova telefona koji dolaze pod Nokia brendom i pripadnici su srednjeg tržišnog segmenta. HMD Global je odlučio da Nokia 7.2 bude opremljen Qualcommovim Snapdragon 660 čipsetom gdje će ga pratiti 4 ili 6 GB RAM-a, uz 64 ili128 GB prostora za pohranu podataka. Riječ je o telefonu sa 6,3-inčnim ekranom FHD+ rezolucije, a koristiti će trostruku kombinaciju kamera  48MP + 8MP + 5MP, uz 20 MP selfi kameru i HDR10 podršku.

Za razliku od njega, Nokia 6.2 donosi isti ekran, ali uz slične, ali nešto slabiju pokretačku snagu. Tu je Snapdragon 636 čipset, te kombinacije od 3/4GB RAM-a, odnosno 32 i 64 GB prostora za pohranu podataka. Glavna trostruka kamera donosi senzore u kombinaciji 16MP + 8MP + 5MP, uz 8 MP prednju kameru. Nokia 7.2 u prodaju stiže do kraja ovog mjeseca po cijeni od 300 eura, dok će se slabiji Nokia 6.2 model pojaviti u oktobru po cijeni od 200 eura.

Špekulisanje od prije nekoliko dana se po ko zna koji put obistinilo, pa je Canon sada zvanično najavio svoja dva nova fotoaparata.

Iako njihovi mirroless modeli nisu među najpopularnijima, iz kompanije se nadaju da bi situaciju na tržištu mogao malo popraviti najnoviji dodatak u toj liniji - EOS M6 Mark II. Riječ je o modelu koji koristi CMOS APS-C senzor sa 32.5 MP rezolucijom, te integriše DIGIC 8 procesor za obradu slike. Podržavati će snimanje 4K videa do 30 sličica u sekundi, odnoso 1080p pri 120 sličica u sekundi. Nisi izostavljeni ni Wi-Fi i Bluetooth povezivanje, a pojavljivanje na tržištu se očekuje u septembru mjesecu po cijeni od 850 dolara samo za tijelo.

Osim mirrorless linije, osvježena je i DSLR ponuda sa novim EOS 90D modelom. Pripadnik srednjeg segmenta donosi isti senzor i procesor za obradu slike, kao i iste video mogućnosti. Za razliku od prethodnika 80D unaprijeđena je brzina kontinuiranog okidanja koja je porasla sa 7 na 10 fpsa, a ukoliko se odlučite za nabavku ovog tijela, biće potrebno da izdvojite 1.199 dolara.

Bez obzira da li s radi o tekstualnim dokumentima, različitim obrascima, nacrtima ili slično, pregledanje i dijeljenje dokumenata u PDF formatu nikad nije bilo jednostavnije. Ako se pored toga dokumenti kreiraju da se mogu uređivati i editovati, onda postaju još korisniji. Ovaj put predstavljamo vam jedan vrlo jednostavan softver za editovanje PDF dokumenata.

****

Iza imena Icecream PDF Editor, krije se jedan vrlo jednostavan i praktičan softver za pregledanje, ali po potrebi i uređivanje ili editovanje PDF dokumenata.

Njegov vrlo čist i pregledan interfejs sastoji se od dva ključna dijela sa različitim alatima - dijela za uređivanje i dijela za kreiranje i ostavljanje pribilješki.

Edit sekcija sadrži sve ono za osnovno uređivanje dokumenata. Od Select alatke koja omogućava odabir bilo kojeg elementa u dokumentu i promjene njegovih osnovnih atributa. Tako u radu sa tekstom možete mijenjati njegov sadržaj, odabir fonta, veličinu i boju, poravnanja, pa čak i njegovu providnost.

Tu su i alati za dodavanje nekih jednostavnih grafičkih elemenata, kao i opcije za ubacivanje i rad sa fotografijama.

U dijelu posvećenom pribilješkama tu su alatke za dodavanja komentara, notesa, označavanje površine dokumenta ili teksta različitim bojama, podvlačanje i križanje teksta ili se recimo možete odlučiti za ubacivanje nekog “digitalnog” pečata poput “završeno”, “odobreno” i slično.

Omogućeno je i ubacivanje stranica, mijenjanje njihovog rasporeda ili okretanje, a kao jedina mana, može se navesti nemogućnost eksporta dokumenata u neki drugi format.

Najbolje od svega je što je Icecream PDF Editor u potpunosti besplatan i može se skinuti sa njihove zvanične web stranice.

Već dugi niz godina, Google redovno unaprijeđuje mogućnosti prepoznavanja objekata na fotografijama uz pomoć svoje Google Lens tehnologije. Ovaj put, Google je odlučio da još više značajno olakša pretragu fotografija unutar svoje Photos aplikacije.

Kompanija je je objavila da su počeli sa uvođenjem funkcije koja će omogućiti pretragu fotografija putem teksta koji se može pronaći na tim fotografijama. Funkcija vrši pretragu preko određenih ključnih riječi, a kada pronađe fotografiju moguće je uraditi i copy-paste funkciju direktno iz nje. Pored pretrage i jednostavnijeg sortiranja, pretpostavlja se da će zbog integracije prevođenja riječi koja je označena, ova funkcija biti od koristi prilikom putovanja i slabijeg snalaženja sa stranim riječima.

petak, 23 Avgust 2019 11:40

Smash - alternativa WeTransfer servisu

Wetransfer je vjerovatno najčešće korišten servis za razmjenu i slanje velikih datoteka. Međutim, šta ako trebate poslati datoteku veću od 2 GB koliko je limit sa besplatnom WeTransferom opcijom? Ehh, tu na scenu može istupiti Smash.

Smash je web servis do kojeg ćete doći usmjeravanjem vašeg web browsera na fromsmash.com adresu. Kao što smo već rekli radi se od servisu za slanje velikih datoteka, s tim da u slučaju Smash-a, ograničenja na veličinu datoteka nema. Ipak, malo ograničenje postoji u vidu brzine procesiranja, jer se za datoteke veće od 2 GB prioritet daje premium korisnicima.

S druge strane, besplatni Smash nudi nekoliko dodatnih pogodnosti koje se viđaju kod konkuretnih servisa uz pretplatu kao što su zaštita datoteke šifrom, mogućnost definisanja do 14 dana dostupnosti linka, mogućnost imenovanja URL linka, kao i na primjer da pregledate datoteke prije downloada ili da downloaduje samo neke od poslanih datoteka umjesto svih njih. Interfejs je vrlo jednostavan, pregledan i logičan sa drag and drop funkcijom, a u koliko želite malo više slobode, Premium Smash će vas koštati 5 eura mjesečno.

https://fromsmash.com/

Stranica 1 od 6