Exposure je web servis za kreiranje foto-priča, a ujedno je i zajednica strastvenih fotografa koji, uz malo teksta i puno slike, pričaju priče o stranim zemljama, prirodi, životinjama i hrani. Exposure možete shvatiti i kao portfolio preko kojeg fotografi pokazuju svoju viziju onoga što su uslikali, pa postoji mogućnost da bi na ovaj način njihov rad bio viđeniji - posebno kada je riječ o potencijalnim poslovnim ponudama iz inostranstva. Ono po čemu se ovaj novi startup želi razlikovati od sličnih fotografskih servisa jeste odsustvo, prema njihovim riječima, "dosadnih slideshowova".

Sve što vam treba za kreiranje foto-priče jesu gomila fotografija od najmanje 2000 piksela po širini (radi zadržavanja oštrine u postovima na sajtu), te dobra ideja. Nakon što se registrujete, određujete naslov svoje foto-priče i kategoriju kojoj će priča pripadati, fotografije prevlačite sa svog sistema u jedan od dva predloška: za postavljanje više fotografija odjednom ili postavljanje pojedinačnih slika. Iznad svake fotografije imate prostor za opis onoga što se na njima dešava, a imate i mogućnost njihovog geotagiranja. U Prewievu pregledate svojih ruku djelo kako biste vidjeli na šta će ličiti kada se objavi. Nakon toga samo kliknete na opciju Save & Publish, pa zatim izaberete neku od društvenih mreža (Facebook, Twitter, Google+ ili Pinterest) na kojoj će se vaš uradak objaviti. Treba spomenuti i to da sve fotografija ostaju u vašem vlasništvu, a samo sa njima možete i raditi – dakle, nelegalno je uploadati fotografije sa drugih izvora.

Također, u opcijama u glavnom meniju možete označiti da li se na vašim fotografijama nalazi sadržaj za odrasle, dok su ostale opcije dostupne samo onima koji ih plate. Dakle, Exposure ima jedan veliki minus, a to je da bez plaćanja pretplate ne možete baš puno toga napraviti. Registrovani članovi mogu kreirati i objaviti samo tri besplatna posta, a nakon toga, oni koji ne kupe neki od ponuđenih paketa, mogu samo da troše vrijeme na pravljenje skica onoga što bi moglo biti objavljeno. Moramo priznati da nas je to poprilično razočaralo. Kao kada krenete jesti divno izgledajući kolač, pa nakon prvog zalogaja shvatite da ste mogli uzeti i nešto puno bolje i ukusnije. Isto tako, registrirani članovi, za razliku od pretplatnika, svoju priču mogu objaviti samo u jednoj kategoriji, dok platiše mogu iskoristiti i do tri različite kategorije.

1/1

Evo šta dobijate ukoliko se odlučite na plaćanje: Pro paket, koji mjesečno košta $9, a godišnje 99 dolara, pruža neograničeno postanje, Google Analytics, RSS support i Dark temu za postove, odnosno svijetli tekst na tamnoj pozadini; dok u Plus paketu, uz sve navedeno, dobivate i postove zaštićene šifrom te prilagođavanje profila, a za to se plaća 5 dolara mjesečno ili 49 dolara godišnje.

Zasad članovi ne mogu kreirati foto priče ne smartphoneu ili tabletu, nego samo na desktop verzijama Chromea, Safarija i Firefoxa, mada ništa nije definitivno s obzirom na to da je Exposure startup u početnoj fazi razvoja i prikupljanja članova. Dakle, još ostaje da se vidi da li će ovaj trend kreiranja foto-priča zaživjeti duže od nekoliko godina.

U svakom slučaju, preporučujemo da u najmanju ruku posjetite sajt i istražite kategorije poput Putovanja, Aktivizma i Vijesti, u kojima se nalaze i neke jako kvalitetne fotografije. 

https://exposure.co/