Surfanje korištenjem tabova u web browseru je odavno opšteprihvećno i dobro došlo. No, Chrome kao najzastupljeniji web browser je između ostalog jedan od najvećih potrošača ili gutača radne memorije, pa vam predstavljamo dvije jednostavne ekstenzije za njega koje će vam pomoći da računar lakše diše uz Chrome.

Prva se zove The Great Suspender, a omogućiti će svima onima koji vole otvarati gomilu tabova, da se automatski zaustave, odnosno suspenduju tabovi koji su otvoreni određeno vrijeme, te se na taj način oslobode sistemski resursi. Ekstenzija je vrlo jednostavna i automatizovana. Možete podesiti suspenziju tabova nakon samo 20 sekundi, nekoliko, minuta, sati ili dana, da se ne suspenduju određeni tabovi i slično. Također određene web stranice možete dodati na whitelistu, možete podesiti na koji način će se suspendovani tabovi vratiti na korištenje itd, itd.

Druga ekstenzija za tab ovisnike zove se Tab Wrangler, a radi skoro istu ili sličnu stvar kao The Great Suspender. Ipak prvenstvena namjena Tab Wranglera je da zatvara tabove nakon vremena koje ste definisali, a isto tako određene tabove možete zaključati, podesiti da se to ne odnosi na one koje u pozadini sviraju muziku i slično. Naravno, sve tabove koje ekstenzija automatski zatvori su zabilježeni i jednostavno ih je ponovo otvoriti.

Obje ekstenzije su besplatne, a Tab Wrangler je dostupan i za Firefox browser.

1/1