Prilikom kreiranja online sadržaja, naravno, sve se radi da bude pod konac, uredno, pregledno i čitko. Međutim, nažalost, šta je sa osobama kojima mozak drugačije obrađuje pisani jezik, definisan kao poremećaj pri čitanju nazvan disleksija? U tom slučaju predlažemo isprobavanje Helperbird ekstenzije za browsere.

Helperbird je ekstenzija dostupna za Chrome, Firefox i Edge browsere, a cilj je podešavanje i prilagođavanje izgleda bilo koje Internet stranice, kako bi i korisnicima sa disleksijom online sadržaji bili što dostupniji. Samo jednim klikom miša moguće je promijeniti izgled fonta, koristiti automatsko zumiranje ili za korisnike koji imaju problema sa bojama, podešavati različite kombinacije boja. Tu su i različiti modovi čitanja, poput Reader moda, koji uklanja sve elemente sa stranice i ostavlja samo tekst, ili Imersive Reader koji provodi provjerene tehnike za jednostavnije čitanje i pisanje.

Brojne druge funkcije su dostupne kroz plaćenu verziju ekstenziju, ali i ove osnovne besplatne stvari su dovoljno dobre da osobama sa ovakvim poremećajem Internet učine puno boljim mjestom.

https://www.helperbird.com/

1/1