U rubrici posvećenoj Internetu, donosimo vam jedan jednostavan alat koji bi vam mogao pomoći oko lakše organizacije u nekim istraživačkim radovima, gdje vam je bitan tekstualni sadržaj. Evo kako da na bilo kojoj web stranici na jednostavan način markirate ili označite neki tekst.

****

Korištenje flouroscentnih markera kako bi se označio ili naglasio neki dio teksta na odštampanim materijalima, danas nije ništa novo. Ali, kako u eri digitalnog doba gdje nam je mnogo sadržaja dostupno uglavnom online, napraviti istu stvar?

Ista stvar za web stranice nalazi se na adresi Marker.to i zapravo predstavlja ekstenziju za Chrome browser. Stvar funkcioniše više nego jednostavno. Instalirate ekstenziju i kada budete spremni da istaknete i označite dio teksta na nekoj web stranici, tekst označite kao što bi ste to i normalno radili, te nakon toga kliknete na Marker.to ikonu u browseru i gotova stvar.

Nakon toga će vam se pojaviti mali pop-up prozor koji omogućava da kratki URL sa označenim tekstom jednostavno i direktno podijelite na facebooku i twitteru, ili da URL iskopirate, pošaljete mailom, nekom instant messiging porukom ili da link dodate u bookmarkse. Link će direktno otvoriti web stranicu, te odmah ukazati na dio teksta koji ste označili vašim digitalnim markerom. Pored toga, ekstenzija pamti sve vaše označene web stranice kojima možete kasnije pristupiti kroz opcije, a jedino zamjerka je zapravo samo što radi sa Chrome browserom. Ekstenzija je besplatna, a ukoliko vam se ovako nešto dopada, postoji i opcija za donacijom autorima ovog jednostavnog i praktičnog alata.

http://marker.to/

https://chrome.google.com/webstore/detail/yellow-highlighter-pen-fo/lnmengjdnfjbochkdkcjbbpildacancp

1/1