Bez obzira na sve inovacije i unaprijeđenje moderne tehnologije, većina ekrana još uvijek štete našim očima. Njihova svjetloća i dugo gledanje u najčešće bijele pozadine ekrana umaraju i opterećuju oči, pa se preporučuju česte pauze i odmaranje očiju. Mi imamo jedan prijedlog kako da bar malo ublažimo ove efekte.

Obzirom da večina korisnika najviše vremena za računarom provodi uz web browser, web stranice su po uzoru na papir uglavnom dizajnirane sa bijelom pozadinom i crnim tekstom. Kao što smo već rekli, dugo gledanje u tako svjetle pozadine napreže i zamara oči. Tamni modovi su sve više u modi - Windows 10 to već nudi na neki način, a i macOS će sa novom verzijom isto omogućavati.

Međutim u slučaju surfanja webom, tu u pomoć uskače Dark Reader, ekstenzija za Chrome i Firefox browsere koja invertuje boje na web stranicama, ali omogućava i dodatna podešavanja i to od web stranice do web stranice, onako kako korisniku odgovara. Tu su izbor između tamne i blago tamne verzije, podešavanje svjetloće i kontrasta, pojačavanje Sepia moda ili aktiviranje sivih tonova. Također, moguće je mijenjati i fontove, kao i kreirati listu stranica na kojim želite da Dark Reader uopšte nije aktivan. Naravno, treba napomenuti da ekstenzija neće uvijek izgledati najbolje na svakoj stranici, ali smo ubijeđeni da će vas sigurno zabaviti u isprobavanju. Uz sve to je i besplatna, a primijetiti ćete koliko stvarno olakšava posao vašim očima.

https://darkreader.org

1/1