Smijemo se kladiti da ste se barem jednom našli u situaciji u kojoj jednostavno niste imali ideju šta da slušate i kada jednostavno niste bili raspoloženi ni za jedan od najdražih bendova ni albuma. A servis kojim se bavimo u nastavku teksta je idealan upravo za takve situacije.

U biti, Stereomood je online radio na kojem birate svoje trenutno raspoloženje, na osnovu čega će vam servis ponuditi različite playliste prilagođene istom. Niste baš najbolje raspoloženi ili ste se možda tek probudili? Nije problem, tu je Just Woke Up lista. Odlučili ste se vratiti svom starom hobiju i ponovo početi crtati, ali ne znate šta slušati u pozadini? Pogađate, Stereomood ima listu i za to.

Sve liste su sačinjene od pjesama koje su sami korisnici obilježili određenim tagovima (disco dance, cooking time, energetic, lazyness i spring cleaning su samo neki od njih), dok servis same pjesme vuče sa SoundClouda.

Što se tiče audio playera koji Stereomood koristi, tu su više-manje sve osnovne opcije (Play, Pause, Previous, Next i Shuffle), kao i nekoliko dodatnih, poput onih za kupovinu pjesme koju slušate na iTunesu ili Amazonu, dodavanje iste na listu najdražih, ili njeno ubacivanje na neku od vlastitih playlisti. Naravno, tu je i opcija za dodavanje tagova, ukoliko smatrate da bi se neka od pjesama na koju ste naletili dobro uklopila i u neko drugo raspoloženje.

1/1

Ostatak opcija koje ćete pronaći u inače jednostavnom i preglednom Stereomood interfejsu uključuju kratku listu izvođača i raspoloženja sličnih trenutnoj "stanici" koju slušate, a tu je i Mood Flip tipka, koja će vam u sekundi promijeniti stanicu na neku prilagođenu sasvim drugačijem raspoloženju – što je opcija koja će vam dobro doći u trenucima kad shvatite da vam muzika koju je Stereomood odabrao za vas i ne odgovara koliko ste očekivali (mi smo bez problema skakali sa liste prilagođene vožnji automobila na onu za pranje suđa ili čak jogu).

Pored toga, u svakom trenutku možete u posebno polje (smješteno iznad audio playera) upisati kako se osjećate, što će Stereomood iskoristiti kao ključne riječi u pretrazi i ubrzo vam ponuditi novu playlistu. Također, tu je i mogućnost kreiranja korisničkog računa, što će vam omogućiti slaganje vlastitih playlisti, ali i povezivanje sa vašim Last.fm profilom, kako bi scrobblali pjesme koje slušate na Stereomoodu.

I tu dolazimo do nekoliko zamjerki, koje zapravo i nisu posebno strašne obzirom na prirodu samog servisa. Konkretno, zasmetalo nam je što bi nas Stereomood svaki put kada bi odabrali istu listu počastio sa istim pjesmama, poredanim istim redoslijedom. Isto tako, nije nam se svidjela ni činjenica da servis ne nudi "permanentni" audio player, zbog čega recimo nije moguće pustiti jednu playlistu da svira, te se potom vratiti na home page i potražiti neku novu, bez prekida muzike. Ali, kao što smo već rekli, nije tu riječ o nekim velikim problemima – prvi koji smo spomenuli možete zaobići korištenjem shufflea, dok drugi možete zaobići otvaranjem nove (pod)stranice u novom tabu.

Pa, ukoliko nemate ideju šta slušati, ali imate ideju kako opisati svoje trenutno raspoloženje – pravac Stereomood.

www.stereomood.com