Internet je danas teško zamisliti bez servisa za dijeljenje podataka, kojih na tržištu ima koliko vam srce želi, tako da među njima svako može pronaći nešto za sebe. Mi smo se pak još prije nekoliko godina opredijelili za odlični WeTransfer - što ne znači da nećemo rado dati šansu nekim novim servisima, kakav je i nedavno predstavljeni Firefox Send.

Kao i brojni drugi slični servisi, Firefox Send vam omogućava da brzo i jednostavno sa drugim osobama podijelite određene fajlove. No, Send se iz konkurencije izdvaja po nekoliko ključnih karaktersitika.

Prije svega, podržava slanje isključivo pojedinačnih fajlova, čija veličina pri tome ne smije prelaziti 1GB, što je ujedno i jedina mana servisa. Sve ostalo je na svom mjestu - interfejs je očekivano minimalistički i, što je najvažnije, vaš fajl će biti siguran od neželjenih pogleda.

1/1

Naime, nakon što odaberete fajl koji želite uploadovati i nakon što proslijedite link za njegov download osobi sa kojom ga želite podijeliti, navedeni link će biti automatski obrisan sa Mozillinog servera nakon jednog downloada ili, u slučaju da ga niko ne downloaduje, 24 sata nakon uploada.

A ukoliko vam ni to ne zvuči dovoljno sigurno, iz Mozille navode kako će svi fajlovi koji se uploaduju na Send biti enkriptovani, te kako njihovom sadržaju može pristupiti isključivo osoba sa kojom podijelite kreirani link.

Naravno, Mozilla će imati pristup osnovnim podacima o fajlu, poput njegovog imena i veličine, a iz kompanije tvrde i to kako će na uređaj sa kojeg je fajl uploadovan privremeno pohraniti njegov download link i osnovne podatke o njemu, koji će biti obrisani nakon downloada, odnosno nakon što ponovo posjetite Send u slučaju da niko nije downloadovao navedeni fajl u prva 24 sata.

Firefox Send je, uprkos imenu, moguće koristiti unutar bilo kojeg web browsera i, za razliku od drugih projekata iz Mozillinog Test Pilot programa, od vas neće zahtijevati downloadovanje nikakvih ekstenzija ili addona.

https://send.firefox.com/