Na prvi pogled, A Universe Explodes je tipična e-knjiga - i to prilično kratka e-knjiga. Ima tek dvadesetak stranica, na svakoj od kojih je ispisano po 128 riječi. Međutim, “u vlasništvu” je ima tek 100 ljudi, pri čemu je svaki vlasnik može besplatno podijeliti sa još 100 ljudi - ali tek nakon što na njoj ostavi vlastiti trag.

Naime, prije nego što dobije opciju da je proslijedi nekom drugom, vlasnik knjige mora na svakoj njenoj stranici izbrisati dvije riječi i dodati jednu novu. U prevodu, nakon što promijeni 20 vlasnika, knjiga će postati nečitljiva, što je priznala i njena autorka, Tea Uglow iz Googlea.

Ukoliko pak poželite pročitati originalnu verziju knjige, istu uvijek možete pronaći na webu - zajedno sa svim drugim verzijama koje su kreirali njeni prethodni vlasnici. To je pak moguće zahvaljujući tzv. blockchain tehnologiji, na kojoj su bazirane razne kriptovalute poput Bitcoina, a koja u svakom trenutku na više mjesta pohranjuje podatke o svim verzijama knjige i izmjenama koje su vlasnici na njima napravili.

Istini za volju, nismo sigurni da A Universe Explodes može utjecati na budućnost digitalnih medija i koncept njihovog vlasništva. Ali, da je u pitanju neobičan i zanimljiv eksperiment - u to nema sumnje.

https://a-universe-explodes.com/

1/1