Kada, ako ne sada? – rekli bi stari. I u pravu su. Zima je pravo vrijeme za sakupljanje pravih informacija o preventivi bolesti i debljine, a kako da to uradite na bezbolan način nego preko Interneta? Iako smo svi svjesni činjenice da bez zdravlja ne možemo voditi kvalitetan život, velika većina nas ga ipak stavlja na posljednje mjesto. Sve dok ne bude kasno. Da bismo vam malo olakšali potragu na putu prema zdravijem životu, predstavljamo vam najbolje zdravstvene web sajtove sa naših prostora.

Fitness.com.hr

Recimo da vam je dosta toga da život provodite isključivo pred ekranom, žderući hamburgere i pice, uz svakodnevni stres koji ste navikli rješavati igranjem igara. Recimo. Hipotetski. Recimo da ste po prvi put u životu odlučili imati zanosno tijelo, bilo da ste muškarac, pa želite kakve-takve mišiće, ili ste žena koja želi ravan stomak i tonirano tijelo. Ili možda jednostavno želite biti u stanju popeti se na četvrti sprat zgrade, a da pri tome ne ostanete bez daha i dobrog raspoloženja. U tom slučaju, ako ste spremni za pravu stvar, pravac Fitness.com.hr! Ukoliko se želite obrazovati na temu zdravijeg života i dobiti najbolje alate za postizanje odlične forme, ovdje ćete naći i više nego dovoljno savjeta i savjetnika. Što je najbitnije, na sajtu ćete pronaći savjete o osnovama zdrave prehrane i samim počecima vježbanja o kojima pišu profesionalni treneri, ali i obični čitaoci koji su za nekoliko mjeseci postigli odlične rezultate. Ko zna? Možda vas baš to inspiriše pa i vi uradite nešto slično? 

Osim toga, na Fitnessu imaju vjerovatno najpotpuniju tablicu kalorijske vrijednosti hrane, pa ako već morate brojati kalorije, ovdje ćete saznati da voće i nije baš tako bezazleno po pitanju kalorijske vrijednosti. A baš ste mislili da možete bez ikakvih posljedica pojesti kilogram jabuka dnevno! A, tek kada saznate kalorijsku vrijednost pice, sireva i mesnih prerađevina! Vjerovatno ćete se šokirati saznanjem da ste upravo takvu hranu unosili na dnevnoj bazi i – nadajmo se, prestati sa tom praksom. Nada posljednja umire. Pročitajte članak o svemu što trebate znati o kalorijama, cikliranju ugljikohidrata kao dobroj osnovi za brže gubljenje kilograma ili pročitajte neke od Fitnessovih najpopularnijih blog postova. Nema šanse da vam se ne svidi bar nešto od navedenog.

http://www.fitness.com.hr

MojeZdravlje.ba

Evo i jednog našeg sajta na kojem će svi ovisnici o dnevnoj dozi vijesti ovog tipa, pronaći odlično utočište i saznati šta je novo u svijetu prevencije bolesti. Pored tipičnih vijesti iz svijeta medicine, te vijesti namijenjenih roditeljima, tu je i rubrika “Moja apoteka” u kojoj možete saznati kako da u vrijeme ovih nesnosnih viroza u kućnoj radinosti napravite prirodan lijek protiv prehlade i gripe, te, između ostalog, kako da na najbolji način iskoristite sve dobrobiti naranče i uz njenu pomoć pročistite krv. Osim ovakvih i sličnih tema, na portalu Moje zdravlje nalazi se i “Web ordinacija” u kojoj ćete naići na stručne tekstove specijalista pojedinih grana medicine, uz eksplicitne fotografije određenih zdravstvenih stanja i odlična pojašnjenja istih. Zainteresovani mogu poslati  i email doktorima ukoliko imaju nekih nerazjašnjenih pitanja, a odgovore će naći na portalu.

http://www.mojezdravlje.ba

Body.ba

Ukoliko tražite portal na kojem sve vrvi od članaka o zdravlju, fitnessu, ishrani i bodybuildingu, uz pokoju vijest koju nisu objavili svi slični sajtovi redom, onda trebate posjetiti Body.ba. Tu ćete saznati na koji način vaša ličnost utiče na vašu kilažu, pročitati autorske tekstove o tome kako povećati mišićnu masu, te kako na pravilan način smršati - tekst napisan u obliku vodiča za koji autor tvrdi da je jedini takav vodič koji će vam ikada zatrebati. Pošto je riječ o portalu sa adresom u Sarajevu, mogao bi vam dobro doći i njihov popis naših teretana i fitness centara, a tu je i adresar prodavnica zdrave prehrane, dvorana za rekreaciju, te prodavnica sportske opreme. 

http://body.ba

Building-Body.com

Ovo je jedan poprilično hardcore sajt, pa ako niste zainteresovani za dizanje tegova od 80 kg i više, možda ćete pomisliti da i nema neke potrebe da ga posjetite. Međutim, oni koji bi da ipak porade na svojoj mišićnoj masi, na Building-body.com pronaći će sve savjete za početnike u bildanju, ali i saznati nešto više o iskustvima dugogodišnjih body buildera. Pored članaka o tome kako na pravi način održavati formu tokom čitave godine i kako dobiti tijelo Chrisa Hemswortha iz filma Thor, na ovom sajtu i oni koji nisu skloni body buildingu mogu pronaći dodatne informacije poput onih o ubrzavanju metabolizma ili metodama za gubitak težine te  pronalasku prave metode za njih. I forum im je konstantno aktivan, pa ako odgovor na neko pitanje ne možete naći u tekstovima, možda ga nađete na njemu. 

Building-body.com definitivno je jedan od onih sajtova uz koje ćete pomisliti da je sve moguće, a na kojem vam daju jednostavne savjete tipa: “Jedite manje i mršavit ćete”, jer svako malo mi, obični ljudi, to nekako izgubimo iz vida. Zapravo, bit će dovoljno da svaki dan bacite samo jedan pogled na njihov sajt, pa da se osjetite moćno i spremno za svojih deset trbušnjaka. Bolje išta nego ništa, jel’ tako? Tako je!

http://www.building-body.com

ZdravaKrava.hr

Koliko je ovaj portal o zdravlju dobar, dovoljno govori podatak da je samo tri mjeseca nakon pokretanja proglašen najboljim hrvatskim portalom u kategoriji “Sport, zdravlje, prehrana”. I zaista, količina informacija na ovom sajtu, njihova prezentacija i veliki broj stručnjaka iz svih sfera, kako moderne, tako i alternativne medicine, ne ostavlja mjesta nedoumici da se zaista radi o jednom od najboljih zdravstvenih portala na prostoru bivše Jugoslavije. 

Što je još bitnije, na Zdravoj kravi mnogi bi mogli napokon pronaći neophodnu i dugo očekivanu inspiraciju za unapređenje životnog stila, pošto je tim koji stoji iza ovog sajta poznat po svojim programima u kojima prate muškarce i žene željne mršavljenja na njihovom putu do željenog cilja. Kako sve redovno dokumentuju i kako učesnici rado pričaju o svom putu i šta su sve uradili da bi za kratko vrijeme postigli zavidne rezultate, nema mjesta sumnji da svako može postići isto, samo ako dovoljno želi. Na sajtu imaju i odlične kolumniste koji su posvetili život pitanjima efikasnijeg vježbanja, feng shuiu, boljem i zdravijem življenju... tako da zaista vrijedi odvojiti vrijeme i pročitati neke od ovih zanimljivih i korisnih tekstova. Na kraju krajeva, šta imate izgubiti? Nije da vas napolju očekuju topao dan i zdrav zrak. Daleko od toga...

http://www.zdravakrava.hr

Sensaklub.hr

Ako zanemarite njihovu Majansku prognozu u kojoj nam izumrle Maje “govore” o tome šta nas očekuje tog dana, ovo je zaista odličan portal na kojem svako može naći nešto za sebe. I ne samo to: na Sensi ćete dobiti pristup informacijama iz prve ruke, jer imaju stručnjake iz područja “sirovojedstva”, ajurvede, a tu su i stručnjak za relaksaciju, te lifecoach koji, osim što pišu o raznim segmentima svojih profesija na svima lako razumljiv i zanimljiv način, odgovaraju i na pitanja čitalaca koji imaju neki problem. Ako ste pobornik stava da su tijelo i um jedno, te da se jedno ne može tretirati bez posvećivanja dužne pažnje i onom drugom, onda je Sensa pravi izbor za vas. Naravno, uvijek možete kupiti i njihov časopis koji se prodaje i kod nas, ali pošto mi pišemo za geekove, nudimo vam nešto lakši pristup Sensinim informacijama o zdravlju. 

Kad smo već kod informacija, pročitajte nešto više o tome kako izgleda hraniti se isključivo sirovom hranom, kako se u što kraće vrijeme riješiti treme, bolje organizovati vlastiti život te, ako ste roditelj, pročitajte kako na najzdraviji način pripremati hranu za bebe i stariju djecu. Posebno vam preporučujemo da “pročešljate” njihovu sekciju “Vježbe kod kuće” koja se nalazi u glavnom tabu u rubrici “Skladno tijelo”. Pošto pretpostavljamo da mnogo naših čitalaca provodi dosta vremena za računarom i da im se ne da gnjaviti sa trčanjem po ovom našem predivnom smogu ili odlaskom u teretanu, vježbe koje se izvode kod kuće bit će dovoljne za razgibavanje u ove prohladne mjesece i pripremu za ljeto i svakodnevne maršrute van kuće.

http://www.sensaklub.hr

MensHealth.net.hr

Iako vas na hrvatskoj verziji Men’s Healtha sa jedne strane mame nevjerovatno sočnim fotografijama hrane i recepata od kojih vam već pri prvom pogledu ide voda na usta, sa druge strane se nalaze jako dobri članci o vježbama i zdravlju – ako do njih uopšte dođete nakon čitanja njihovih recepata. Samo da vas upozorimo da nije riječ o kuharskom portalu. Što se tiče zanimljivih tema za čitanje u ova tmurna jutra, dane i noći, preporučujemo vam zabavan i edukativan tekst naziva “Dobrodošli u svijet sklekova”, u kojem su opisane različite vrste sklekova iz cijeloga svijeta, pa tako imate sklek u stranu iz Brazila, Uchi mata sklekove iz Japana, sklek na girjama – Rusija... A vi mislili da postoji samo jedna vrsta sklekova! Također biste, radi vlastitog obrazovanja, trebali pročitati veoma zanimljiv tekst američkog autora Johna Hastingsa – “Živite (gotovo) vječno”, u kojem piše o prehrambenim i životnim navikama najdugovječnijih muškaraca širom svijeta. Na primjer, jeste li znali da dugovječnosti Japanaca iz Okinave doprinosi svakodnevno konzumiranje batata (slatkog krompira), a da adventisti iz Kalifornije, zahvaljujući svom životnom stilu u kojem nema mjesta za konzumiranje kafe, cigareta i alkohola, žive čak sedam godina duže od ostalih Amerikanaca? 

I na kraju, ako imate, ali baš imate pravih pravcatih problema da se natjerate na promjenu nezdravog životnog stila u zdrav, pročitajte tekst: “MH motivatori” koji bi vam trebao dati ideju ili dvije kako da dovedete svoj život i zdravlje u red i da na tom putu i ostanete.

http://menshealth.net.hr

1/1

 

MensHealth.rs

Iako su dio iste franšize, na ova dva web sajta definitivno se vidi malo drugačiji pristup prezentiranju informacija i njihovom izboru. I dok Men’s Health iz Hrvatske djeluje ozbiljnije i šturijeg je dizajna, Men’s Health iz Srbije sušta je suprotnost svog komšije i dizajnom podsjeća na Piñata Party. Baš zato smo i odlučili spomenuti oba portala istog naziva, a znatno drugačijeg stila i izbora aktuelnih tema. 

Oni čitaoci koji su tek početnici u svojoj potrazi za boljim zdravljem i ulaskom u formu, na srpskom MH sajtu uživat će u čitanju članka o treningu za početnike, popraćenom jasnim slikama i odličnim opisima vježbi. Tekst se nalazi u rubrici Fitness. Zatim, pažnju treba posvetiti i tekstu “Od slabića do šampiona” koji se nalazi u istoj rubrici, u kojem vas vrhunski trener savjetuje kako da što efikasnije izvodite vježbe i što brže dođete do željenih rezultata. U rubrici Zdravlje pronaći ćete odličan tekst o vitaminu D i vjerovatno saznati nekoliko novih informacija koje bi vam dugoročno mogle pomoći u održavanju dobrog zdravlja, a preporučujemo i tekst o tome kako vaš mozak reaguje na brzu hranu. Nije baš ugodno saznanje. Oni čitaoci koje zanima da li postoji način da bez muke budu doživotno vitki, trebaju pročitati tekst “Doživotno vitki”, specijalno napisan za muški dio populacije, u kojem se govori o specifičnoj hrani i ponašanju koje će vam omogućiti vitkost do kraja života. To jest, ako želite biti vitki.

http://www.menshealth.rs

PlivaZdravlje.hr

Ako na ovom web sajtu kliknete na rubriku “Prehrana po bolestima”, izaći će vam prozorčić u kojem izaberete bolest koja vas zanima, nakon čega dobijete gotov i spremljen tekst na tu temu, uključujući i jasne savjete o tome kako da pazite na prehranu ako se borite sa nekom od opisanih bolesti. Prehranu po bolestima možete preuzeti i kao aplikaciju na IOS i Android uređajima, kao uostalom i sve ostale informacije koje vam Pliva zdravlje nudi na svom portalu. 

Tu je i Abeceda alergenih biljaka podijeljena na drveće, trave i korove, gdje odaberete biljku i dobijete izvještaj o njenom stepenu alergenosti. Ovo je zaista odličan alat za one koji boluju od alergija, kako sezonskih, tako i onih hroničnih i ponekad nisu sigurni šta bi im moglo izazvati alergijsku reakciju. Riječ je o izuzetno profesionalno uređenom i urađenom web sajtu na kojem vas očekuju iznenađenja kakvih nema na drugim sajtovima ovog tipa: zainteresovani za anatomiju mogu kliknuti na “Virtuelni atlas” i dalje kliknuti na neki dio anatomskog prikaza, te saznati nešto više o odabranom dijelu ljudskog tijela, a zanimljiva je i “Virtuelna vježbaonica” u kojoj kroz interaktivne slike vježbača vježbate izabrane dijelove tijela. Samo kliknete na, recimo, trbuh, i program vam izlistava vježbe za njega dok vi vježbate uz glasovni opis onoga što trebate uraditi pri izvođenju vježbi. Inventivno.

http://www.plivazdravlje.hr