Dobro, malčice smo pretjerali u naslovu – naravno da na Internetu još uvijek nećete naći editor slika dostojan Photoshopa, ali ukoliko vam treba alternativa osnovnim funkcijama koje nudi Adobeovo čedo, iznenadili biste se koliko je zapravo Pixlr funkcionalan alat.

Oni sa boljom memorijom među vama će se vjerovatno sjetiti Pixlra, jer smo ga do sada već spominjali u našem časopisu. I to u nekoliko navrata, jer ga je naprosto nemoguće zaobići kada god krene priča o online aplikacijama i cloud baziranim alternativama klasičnim desktop programima, mada mu do sada nismo posvetili dovoljno pažnje. Što je greška koju bi bilo krajnje vrijeme ispraviti.

Za početak, iako na raspolaganju imate i besplatnu downloadable verziju programa namijenjenu mobilnim uređajima, riječ je o punokrvnoj online aplikaciji koju možete koristiti bez potrebe za bilo kakvim downloadom – dovoljno je u address bar vašeg web browsera ukucati Pixlr.com, kliknuti na Pixlr Editor i možete početi sa radom. I već nakon prvog pokretanja, Pixlr će vas podsjetiti na klasične desktop aplikacije, jer će vam ponuditi da kreirate novi blank image dokument ili da sa vlastitog kompjutera učitate sliku koju želite obraditi, a tu su i opcije za učitavanje slika sa samog Pixlr servisa, Facebooka ili nekog trećeg linka kojeg sami unesete.

Interfejs programa je standardan i biće poznat svakome ko se barem jednom susreo sa Photoshopom ili nekim sličnim softverom: sa lijeve strane smještena je traka sa osnovnim alatima, dok ćete na desnoj strani pronaći Navigator (thumbnail preview slike koju obrađujete, uz opcije za zumiranje), kao i Layers i History prozore, koje ne treba posebno predstavljati. I na kraju, tu je i osnovna traka sa menijima (File, Edit, Image, Layer, Filter, View i sl.), smještena u samom vrhu interfejsa.

1/1

 

Što se tiče samih alata koje Pixlr nudi, tu su svi osnovni koje bi od jednog editora slika i očekivali – Crop, Move, Blur, Sharpen, Color Picker, Clone Stamp, Gradient, kao i nekoliko alata za crtanje jednostavnih geometrijskih objekata i linija, te onaj za unos teksta. No, za razliku od recimo Photoshopa, ali i nekoliko drugih alternativa, Pixlr ne nudi padajuće menije sa dodatnim verzijama pojedinačnih alata nakon što kliknete na njih, već iste smješta u posebnu traku ispod glavne trake sa menijima. Tako ćete klikom na Marquee tool otvoriti posebnu traku sa Rectangular i Eliptical Marquee opcijama, uz mogućnosti podešavanja Feathera, Anti-aliasa, kao i za detaljno podešavanje veličine obilježenog područja.

Naravno, od Pixlra ne treba očekivati čuda, kao ni neke naprednije verzije alata poznatih iz Photoshopa – tako recimo Lasso Select alat nudi tek Freehand i Polygonal opcije, ali ne i Magnetic. Srećom, ponuda opcija i filtera je sasvim zadovoljavajuća za osnovne korekcije na slikama (ovdje moramo izdvojiti Hope filter, koji vašim portretima daje onaj “Barack Obama poster look”), a podrška za rad sa layerima je za svaku pohvalu. Ovdje vrijedi istaći i to kako se Pixlr tokom testiranja pokazao kao izuzetno stabilan i prilično brz, uz tek povremena usporavanja prilikom primjene i previewa nekih zahtjevnijih filtera ili korištenja Freehand Lasso i Wand alata u kombinaciji, tokom čega je kratka pauza i čekanje da program obavi svoje prije nego nastavite sa radom sve što je bilo potrebno. Nažalost, program neće prepoznati brojne tastaturne kratice iz Photoshopa, a i neki elementi interfejsa i način funkcioniranja programa bi vas mogli zbuniti – npr. tekst ne možete editovati uz pomoć Ctrl+T kombinacije tipki (Transform), već je potrebno obilježiti Type tool i zatim kliknuti na tekst kojeg želite editovati, da bi potom promijenili veličinu fonta.

A nakon što završite sa editovanjem, sve što vam preostaje je da svoje novo (remek) djelo i spasite, a Pixlr vam tu omogućava opcije da sliku snimite direktno na Facebook, Flickr ili Picasa servise, uz neizostavnu opciju snimanja slike na lokalni hard disk u jednom od podržanih formata - JPEG, PNG, BMP, TIFF i PXD, što je Pixlr alternativa PSD formatu, koji, nažalost nije podržan.

Sve u svemu, Pixlr je solidan alat za obradu slika, potpuno besplatan i uvijek dostupan, a možete ga koristiti bez ikakve instalacije. No, još jednom napominjemo – nije namijenjen zahtjevnim korisnicima i profesionalcima, već amaterima i svim korisnicima kojima povremeno zatreba jednostavan alat za obradu slika u kojem se nije teško snaći. 

http://pixlr.com