Lumosity je namijenjen onima koji, osim bicepsa i tricepsa, vole vježbati i svoj najbitniji mišić – mozak. Riječ je o online igraonici za moždane ćelije za čije su testove i igre zaduženi ljudi kojima je životni cilj i profesionalno opredjeljenje istraživanje mozga i načina na koji on funkcioniše. Naravno, riječ je o neurolozima. I zaista, čim se upustite u svijet koji Lumosity nudi, na prvi pogled ćete primjetiti razliku između njihovih testova i onih na koje inače možete naići na Internetu.

Na Lumosityjev sajt možete se logirati preko svog Facebook profila ili preko email accounta, s tim da ćete morati izdvojiti i neko vrijeme da popunite upitnike vezane za vaš stil života, dob, hobije… Sve to radite kako bi vam Lumosity mogao ponuditi personalizirane testove skrojene baš po vašoj mjeri.

Nakon logiranja, slijedi niz prijedloga za kreiranje vašeg ličnog programa "treniranja": treniranje memorije, pažnje, brzine, fleksibilnosti i rješavanja problema. U svakoj od navedenih kategorija označit ćete one vježbe koje vas zanimaju: recimo, u kategoriji koja se tiče vježbanja memorije možete označiti nekoliko ponuđenih vježbi kao što su "pamćenje uzoraka i lokacija" te "povezivanje imena sa licima", a možete označiti i sve ponuđene opcije odjednom. Sve zavisi od toga šta želite postići i koje aspekte svojih moždanih vijuga želite istrenirati.

Svi zadaci i vježbe koje Lumosity svakodnevno nudi nastale su u kolaboraciji naučnika sa Harvarda, Stanforda i Univerziteta u Berkeleyu, ali su ipak, u skladu sa najnovijim istraživanjima, prilagođene prosječnoj osobi koja ne želi raditi nešto dosadno. Ne brinite se, neće biti kao na času matematike.

1/1

Malo je reći da vam ovakav projekat može samo pomoći, bez obzira na to koliko godina imate i čime se bavite. Ako ste, recimo, zaposleni na radnom mjestu na kojem se od vas zahtijeva brzo donošenje odluka, onda možete naznačiti da želite vježbe za donošenje brzinskih odluka (Decision-making in time-sensitive situations) ili - ako jednostavno želite izvježbati pamćenje, tu su vježbe za brzo prisjećanje na nedavno dobijene informacije. Ako ste gamer, onda možete vježbati brzo reagiranje na podražaje. Na taj način, nijedna pucačina vam neće biti dorasla.

Iz Lumosityja kažu da je analiziranje njihovih podataka pokazalo da samo 10 do 15 minuta Lumosity treninga na dan donosi poboljšanja u rješavanju svih testova koji vas zanimaju.

Mi smo isprobali besplatnu probnu verziju koja vam ponudi analizu onoga što biste trebali vježbati i nekoliko izuzetno zanimljivih vježbi. Međutim, ako se navučete (a vjerujte, hoćete!), morat ćete platiti ukoliko se želite nastaviti družiti sa ovim sajtom. Recimo, ako program na osnovu onoga što ste naznačili u upitnicima zaključi da će se vaš trening koncentrisati na treniranje sjećanja, nakon što odigrate nekoliko igara i shvatite da je stvar sjajna te kliknete na još, Lumosity će vam dati ponudu koju nećete moći odbiti: kupovinu personaliziranog treninga. Tu imate mogućnost biranja između plaćanja $12 mjesečno, godišnjeg plaćanja koje iznosi četiri dolara na mjesec, dvogodišnjeg koje košta tri dolara mjesečno, a imate i ponudu za doživotni trening koji košta $240,  te porodični za $6,70 mjesečno.

Uprkos tome što se plaća, teško nam je zamisliti bolje ulaganje od ovog. Lumosity ima preko 50 miliona članova iz preko 180 zemalja iz cijeloga svijeta, tako da valjda i to nešto govori. Probajte, nećete se pokajati.

http://www.lumosity.com/