Za razliku od iCheckMovies sajta o kojem smo pisali prije nekoliko mjeseci, Goodfilms se pokazao kao zanimljiviji već na prvi pogled – prvo što ćete primjetiti je bolji i oku ugodniji interfejs kojim preovladavaju crna i siva, a tu su i brojne dodatne opcije kojih nije bilo na iCheckMoviesu. Istina, neke od njih nama i nisu toliko zanimljive obzirom da su vezane za Netflix, Hulu i Amazon Instant Video – sve redom servise nedostupne u lijepoj našoj. Ali čak i bez njih, Goodfilms predstavlja solidan sajt za katalogiziranje odgledanih filmova i kreiranje raznoraznih listi najdražih/najmržih i filmova koje tek planirate gledati.

Naravno, svoju Goodfilms avanturu ćete započeti kreiranjem vlastitog korisničkog računa – bilo korištenjem već postojećeg Facebook, Twitter ili Netflix accounta, bilo standardnim kreiranjem novog profila uz korištenje e-mail adrese. Nakon toga, Goodfilms će zatražiti da ocijenite minimalno 20 filmova kako bi vam mogao preporučivati šta da gledate u budućnosti, a ukoliko ste se logirali sa svojim Facebook ili Twitter podacima, usput će vas obavijestiti o prijateljima koji već koriste ovaj servis. Zvuči standardno? Donekle i jeste. Ali, isto tako, Goodfilms nudi i neke sitnice koje nismo viđali na drugim sličnim servisima.

Ocjenjivanje filmova ovdje je tako izvedeno nešto drugačije nego biste očekivali – svaki film možete ocijeniti na skali od 1 do 5 zvjezdica, ali i na skali od 5 smajlija, s tim da zvjezdice označavaju koliko vam je film bio dobar, a smajliji koliko ste raspoloženi dotični gledati ponovo. Također, za svaki odgledani film možete napisati i kratku recenziju – i ovdje zaista mislimo kratku, obzirom da su recenzije ograničene na 70 karaktera (zbog čega ćete se osjećati poput svih onih kritičara koje vole citirati na filmskim posterima i omotima DVD-ova).

1/1

Što se tiče filmske baze podataka, na Goodfilmsu ćete pronaći skoro sve što budete tražili (mi smo recimo imali problema tek sa nekoliko opskurnih japanskih historijskih filmova), a sami filmovi su raspoređeni u žanrovske kategorije, iako ćete na sajtu pronaći i zanimljiv grafikon na kojem X osa označava kvalitet, a Y osa koliko su ih ljudi raspoloženi gledati ponovo.

Ovdje moramo istaći kako bi voljeli kada bi Goodfilms nudio nešto veću integraciju sa IMDB-om, što bi donekle riješilo problem filmova kojih nema u bazi podataka, a vjerovatno bi bilo od pomoći i prilikom pretrage, koja se u našem slučaju nije pokazala onoliko dobrom koliko smo to očekivali.

Sa druge strane, opcije za kreiranje listi su jednostavne nakon što se pomirite sa činjenicom da u Lists tabu ne postoji opcija za kreiranje nove – naime, neophodno je odabrati neki film i potom kliknuti na opciju Add to/Make new list. A nakon što ih kreirate, liste (baš kao i recenzije filmova koje ste napisali) je moguće jednostavno podijeliti sa vašim Facebook i Twitter prijateljima.

Ali, čak i ako nemate namjeru koristiti sve te opcije za dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama i uvezivanje sa prijateljima, Goodfilms bi vam mogao biti dobar izvor novih filmskih preporuka, te vas usput podsjetiti na sve one filmove u kojima ste nekada uživali i rekli sebi kako ih morate opet pogledati, da bi potom u potpunosti zaboravili na to.

http://goodfil.ms/