Snapwire je web sajt namijenjen profesionalnim fotografima i fotografima amaterima, a krajnji cilj njegovog postojanja jeste da svi zaljubljenici u fotografiju počnu zarađivati radeći ono što vole. Sajt je trenutno u ranoj beta fazi, pa se može očekivati da će s vremenom postajati sve popularniji i posjećeniji.

Čitav projekt funkcioniše na sljedećem principu: potencijalni kupci postave zahtjev na Snapwireu u kojem navedu kakva im tačno fotografija treba i odrede deadline za prijem fotografija. Svaki registrovani fotograf ima pravo postaviti do deset fotografija na zadatu temu do kraja roka, a ukoliko baš njegova/njena fotografija bude kupljena, novac će u što kraćem roku leći na račun autora. Fotografi novac dobivaju preko PayPala ili Balanceda, što znači da u ovom projektu mogu učestvovati i fotografi iz svih država koje ti servisi podržavaju. Pored toga, na Snapwireu imate mogućnost da postanete vidljiviji i dostupniji potencijalnim kupcima, te na kraju i više zaradite, a to se dešava kada sakupite 250 poena.Poene dobivate svaki put kada postavite neku fotografiju, uđete u uži izbor prilikom biranja najbolje fotke ili prodate neko svoje djelo. Međutim, ako ste mislili da sve što treba da uradite jeste da snimite fotografije koje su vama i vašoj porodici zadovoljavajuće, stvari i nisu tako jednostavne.

Shvatite Snapwire kao audiciju ili slikovni intervju za posao, jer će svaka vaša slika prvo morati biti odobrena od strane njihovog tima kako biste uopšte mogli konkurisati na zahtjeve kupaca. U cilju što bržeg ostvarivanja zarade, iz Snapwirea ohrabruju fotografe amatere da se skoncentrišu na kvalitet slika, a ne na njihov kvantitet. Na taj način čuvaju svoju reputaciju pred klijentima, što je sasim razumljivo, te istovremeno podstiču konkurenciju među korisnicima.

Ukoliko vaše fotografije budu odobrene, postajete takozvani Shooter i možete postaviti svoje fotografije u Requests (zahtjeve kupaca) te čekati da neka bude nominovana kao jedna od onih koje ulaze u red najboljih. Nakon što osvojite 250 poena, idete u sljedeći nivo – Advanced i tako stičete prednost nad Shooterima jer dobivate pozivnice za oglase.

Pored ova dva navedena nivoa, tu su još i Expert koji donosi veću eksponiranost fotografija pred klijentima, zatim Elite koji olakšava reklamiranje i pristup klijentima, a tu je i nivo nazvan Pro, zahvaljujući kojem kupci mogu direktno kupovati fotografije od fotografa, što automatski znači i veću zaradu.

Snapwire web sajt odlično je dizajniran, intuitivan i logičan, pa se ni kupcima, ni fotografima neće biti teško snaći u gomili dobro razloženih informacija. Oni koji žele vidjeti kako bi trebale izgledati prihvatljive fotografije objavljene na Snapwireu, mogu ih pogledati preko početne stranice i rubrike Get Photos, gdje ih možete pretraživati prema rezoluciji ili orijentaciji (portret, landscape, square ili panorama).

Prilika za zaradu nikad dosta, tako da glasno pozdravljamo postojanje jednog ovakvog servisa, koji fotografima iz cijelog svijeta omogućava da, uz dovoljno truda i kreativnosti, žive od svoje imaginacije.

Snapwire ima i iOS aplikaciju za svoje fotografe koja im omogućava da budu u toku sa najnovijim ponudama i zahtjevima od strane kupaca, te da prate kako napreduju ostali članovi komune. Android aplikacija je također već u razvoju i autori sajta obećavaju da će uskoro biti dostupna.

Šta da vam kažemo? Prilika za zaradu nikad dosta, tako da glasno pozdravljamo postojanje jednog ovakvog servisa, koji fotografima iz cijelog svijeta omogućava da, uz dovoljno truda i kreativnosti, žive od svoje imaginacije. Live long and prosper, Snapwire!

https://app.snapwi.re/

1/1