Zahvaljujući Internetu, polako, ali sigurno se, čak i za građane Bosne i Hercegovine, brišu granice kada je riječ o traženju posla preko online servisa. Ako bismo nabrajali sve internacionalne web sajtove za traženje posla, nabrajali bismo ih do sutra i na kraju dobili "budibogsnama" kilometarski tekst. Zato vam ove sedmice u rubrici NET predstavljamo pet zanimljivih web sajtova za traženje posla u inostranstvu, koji su nam svojom ponudom privukli pažnju.

Indeed

Indeed funkcioniše poput Googleove pretrage: u jedno polje ukucavate naziv profesije, ključne riječi vezane za nju ili naziv neke kompanije, dok u drugo polje upisujete ime grada, države ili zip kod. To važi ukoliko tražite posao u SAD-u. Međutim, ako želite pokušati sa nekim drugim državama, ispod pretraživača samo kliknite na onu državu koja vas zanima, a birati možete između egzotičnijih zemalja poput Argentine, Brazila i Japana i onih, u posljednje vrijeme traženijih poslovnih tržišta u Kataru, Njemačkoj ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Na servisu također imate opciju i da uploadate svoj rezime ili da napravite novi na sajtu, a opcija za to se nalazi u gornjem desnom uglu interfejsa. U svakom slučaju, ako duže vrijeme tražite posao u inostranstvu, a još niste pokušali sa Indeedom, vrijedi isprobati.
http://www.indeed.com/worldwide

OverseasJobs

Pored pronalaska standardnog poslovnog aranžmana, preko ovog web sajta studenti iz Evrope mogu konkurisati na oglase koji će im omogućiti da neko vrijeme rade u SAD-u. Posao mogu dobiti na osnovu J-1 vize koja se izdaje u svrhu kulturalne i edukacijske razmjene i namijenjena je studentima koji u ovoj državi žele steći neku praksu. Kako stoji u FAQ rubrici sajta, mnogi hoteli, ljetni kampovi, restorani i zimovališta nude poslovne šanse studentima i onima koji su tek diplomirali, a angažman je uglavnom ograničen na jednu godinu.

Na sajtu također piše da ćete, ako ste student ili frišak diplomant, najveće šanse za dobijanje posla u SAD-u imati ako se prijavite na oglase koje su postavila velika skijališta, odmarališta i veliki hoteli. Naime, ove kompanije svake godine rade sa američkom vladom na osiguravanju nekoliko stotina radnih viza za sezonske radnike, a pošto na sajtu piše da konkurisati mogu studenti iz Evrope, a ne isključivo Evropske unije, valjda u tom slučaju na oglase mogu konkurisati i naši studenti.
http://www.overseasjobs.com/

ESL Cafe

Ovaj sajt može predstavljati sjajnu poslovnu priliku za dobre poznavaoce engleskog jezika, jer je prepun informacija o njegovom podučavanju širom svijeta. Na ESL-u ćete pronaći linkove za gomilu oglasa za posao, namijenjenih prvenstveno profesorima i studentima engleskog jezika, ali i diplomiranim studentima humanističkih nauka poput književnosti, matematike i filozofije. Ne znamo koliko se ovo za humanističke nauke može odnositi na diplomante sa našeg područja, ali nikad se ne zna.

Većina oglasa je za profesore engleskog jezika koji žele podučavati u Kini, pa ako vas privlači nešto od nabrojanog, zarovite po sajtu i pažljivo pregledajte sve što se nudi. Ako vam i ne iskrsne ništa u početku, možda kasnije pronađete nešto baš za sebe.
http://www.eslcafe.com/

Idealist

Idealist od svih nabrojanih sajtova sasvim sigurno ima najbolje organizovana polja za pretragu poslova i selekciju raznih faktora poput regiona, jezika, profesija, itd. Ne samo da možete birati poslove prema državi i regiji, nego vas sajt dalje navodi na dodatnu selekciju koja bi vam mogla olakšati pronalazak posla. Naprimjer, kada kliknete na opciju Worldvide za traženje poslova u cijelom svijetu, sajt će vam dati da birate kakvu tačno profesiju ganjate, koliku platu želite i na kojem jeziku želite da vam se oglasi iščitaju: na engleskom, španskom ili francuskom.

Možete birati između klasičnih poslova, volontiranja, odrađivanja pripravničkog i sličnih. Na sajtu tvrde da "pod jednim krovom" imaju na desetine hiljada različitih organizacija koje ljudima širom svijeta pružaju poslovne šanse, pa vam se možda i posreći sa nekom od njih.
http://www.idealist.org

Monster

Monster je tipičan web sajt za traženje posla, koji vas preusmjerava na oglase za posao one države koja vas zanima, a često će vas preusmjeriti i na lokalni online servis za zapošljavanje. Od regionalnih ponuda, Monster bi vam mogao pomoći pri traženju posla u Hrvatskoj, a što se tiče međunarodnih poslova, na sajtu imate izlistane ponude za posao iz većine evropskih država, zatim iz Saudijske Arabije i Dubaija, ali i Australije, Indije, Kine, itd. Ako tražite posao, mi vam želimo puno sreće u potrazi.
http://www.monster.com/

1/1