Ove sedmice u rubrici NET vam predstavljamo dva slična turistička sajta: jedan vam olakšava osmišljavanje idealnog odmora uz uštedu novca, dok vam drugi nudi i mogućnost zarade. Pa, pogledajmo o čemu se tu zapravo radi.

Trip.me

Mada smo već ranije pisali o jednom web sajtu koji također ima opciju planiranja putovanja iz snova, Trip.me se od njega razlikuje po tome što vam u toku tog procesa nudi direktan kontakt sa lokalnom turističkom agencijom koja svoje usluge nudi preko ovog servisa, kao i njihove najbolje ponude, što znači da biste trebali proći jeftinije nego da idete na putovanje preko nekog posrednika.

Što se tiče biranja destinacije koju planirate posjetiti, tu imate dvije opcije: na sajtu se već nalazi ponuda stotina i stotina turističkih agencija iz različitih dijelova svijeta, pa već na osnovu njih možete odlučiti koja je najbolja za vas, nakon što u pretraživač ukucate željenu destinaciju. Pored toga, sajt nudi i ture koje nude lokalni turistički vodiči.

Druga opcija je da kliknete na opciju "Design your own trip" i otpočnete proces detaljnog planiranja odmora.

U tom slučaju, dočekat će vas zanimljiv upitnik preko kojeg servis formira ponudu idealnu baš za vas. Ovdje ćete morati biti strpljivi i pažljivo birati one prave odgovore u moru postavljenih pitanja, jer cilj je da na osnovu vaših želja, servis kontaktira odgovarajuću lokalnu turističku agenciju, koja će vam na osnovu svega toga ponuditi idealan aranžman.

Pitanja se kreću od toga koje regije neke države želite posjetiti i kakva iskustva očekujete, pa do pitanja o broju ljudi koji će putovati sa vama i prevozu kojim se namjeravate služiti. Ispod svakog postavljenog pitanja imate opciju da dodatno pojasnite šta tačno želite, za slučaj da ponuđene opcije ne odgovaraju vašim željama u potpunosti.

Zapravo, ovaj sistem će se vjerovatno najviše svidjeti onima među vama koji volite kvizove, jer pitanja i ponuđeni odgovori podsjećaju baš na to. Na sajtu imaju takozvane "destinacijske eksperte" - posebno odabrane predstavnike lokalnih turističkih agencija koji će vas voditi kroz cijeli proces, a plaćanje se može obaviti preko PayPala.

U svakom slučaju, vrijedi isprobati. I da ne zaboravimo: vašoj pažnji posebno preporučujemo Blog sekciju, u kojoj ćete pronaći gomilu zabavnih i poučnih tekstova iz kojih možete saznati koje destinacije trebate posjetiti u zavisnosti od svoje starosne dobi ili saznati koja to država ima najbolju kuhinju na svijetu. Uživajte u savjetima i prekrasnim fotografijama gradova iz cijeloga svijeta.
http://www.trip.me/

Triip.me

Ovo je veoma zanimljiv startup preko kojeg bilo ko od vas može postati Triip Creator - odnosno turistički vodič i tako dopuniti svoj kućni budžet. Bitno je samo da svojom ponudom neke ture zainteresujete posjetioce sajta koji planiraju putovati, te da na vrijeme odgovarate na njihove upite. Pošto se plaćanje usluga vodičima obavlja i preko PayPala, ovo bi moglo biti posebno korisno stanovnicima ovih prostora koji žive u gradovima poznatim po posjeti većeg broja turista.

Za početak, morate se prijaviti kao Triip Creator, što možete obaviti za nekih desetak minuta, pošto su se na sajtu potrudili da vam olakšaju čitav proces, a logirati se možete i preko Facebook accounta. Dovoljno je da kliknete na opciju "Create a Triip in 10 minutes" i da odgovorite na nekoliko osnovnih pitanja o mjestu održavanja ture, njenoj temi i sličnim stvarima, te da postavite fotografije svojih omiljenih mjesta, napišete zanimljivu priču o njima i tako zainteresujete posjetioce da posjete baš vaš grad i budu dio vaše ture.

Što se tiče teme ture, to može biti bilo šta: posjeta najboljim restoranima u gradu, obilazak umjetničkih galerija ili tura posvećena ljubiteljima prirodnih ljepota. Sve dolazi u obzir, a zavisi isključivo od vaše kreativnosti i mašte.

Kada neko rezerviše turistički obilazak kod vas, sami se dogovarate sa klijentima o tome gdje ćete se sastati i kada. Ni tu nema nikakvih ograničenja: sastati se možete bilo gdje, u hotelu ili na glavnom gradskom trgu. Registrovanje vlastitog turističkog obilaska je besplatno, ali će vam Triip uzeti određenu naknadu od uplaćene sume svaki put kada neko rezerviše vašu turu i plati je. Sve informacije vezane za plaćanje i naknade možete pronaći ovdje.

Iako je sajt namijenjen i turistima, nas je prvenstveno zanimala mogućnost zarade koju pruža. Za one među vama koji bi da iskuse čari ličnih vodiča koji će ih voditi na zanimljive i malo drugačije ture, dovoljno je kliknete na pretraživač, izaberete državu i grad u koji želite ići, pa će vam se izlistati sve ponuđene ture samostalnih vodiča. Na vama je samo da izaberete onu koja vam djeluje najzanimljivije, a što je najbitnije, cijene tura nisu astronomske. Recimo, one vezane za Australiju kreću se od od 35 do 300 dolara. 

Pored toga, moramo napomenuti da i ovdje imaju zanimljivu Blog sekciju koju vrijedi pažljivo iščitati. Uostalom, koga to ne zanima kojih je to "Deset najopasnijih mjesta na svijetu" ili "Deset razloga zbog kojih trebate posjetiti Butan" - makar ga nikada i ne posjetili?
https://www.triip.me/

1/1