Prema posljednjim mjerenjima PYPL-a, indeksa za mjerenje popularnosti programskih jezika, Javascript se definitivno ubraja među deset najpopularnijih programskih jezika na svijetu. Ako i sami želite naučiti ovaj programski jezik, posjetite sajt iLoveCoding.org, na kojem imate gomilu izlistanih video tutoriala. Sve što vi trebate uraditi, jeste da se logirate i odaberete onu temu koja vas zanima.

Osnivač sajta je Aziz Ali, koji tvrdi da je od nekoga ko je mrzio programiranje postao ljubitelj istog, a kako sam kaže, misija ovog servisa nije da od vas napravi dobrog developera, nego sjajnog developera i da vas nauči kako da pravite aplikacije i web sajtove na bilo kojoj postojećoj platformi.

I ne samo da ćete ovdje naučiti Javascript, nego možete naučiti i tehnike poput parallax efekta, responzivnog web dizajna, bootstrapa, itd. Međutim, moramo naglasiti i to da na sajtu nisu svi tutoriali besplatni, pošto imate i opciju za Pro account koji mjesečno košta 9, a godišnje 90 dolara, a nudi, između ostalog, pristup svim lekcijama na sajtu, pristup svim playlistama i svim projektnim fajlovima.

Preko opcije "Playlists" dolazite do video lekcije osnova samog programskog jezika. Ovdje ćete prolaziti kroz brzinsko učenje kompleksnih tema tipa kako da naučite Node.js za sedmicu dana (Pro) ili kako da naučite HTML i CSS za 14 dana (Free). Svaki video tutorial sastoji se od određenog broja lekcija prosječnog trajanja od jednog sata, a na vama je da svakodnevno prelazite po jednu lekciju. Zvuči primamljivo?

1/1

S druge strane, preko opcije Lessons učite kako da napravite konkretne stvari na konkretnim primjerima. Naprimjer, učite kako da napravite igru ili društvenu mrežu, kako da napravite neku aplikaciju ili vlastiti web sajt (zajedno sa savjetima za biranje domene i web hosting provajdera, uploadanje i podešavanje sajta). Ove lekcije uglavnom su nešto kraće i traju od pet do petnaest minuta, mada, u zavisnosti od tematike, ima i onih koje traju i do 45 minuta. Za razliku od čistih video tutoriala, ovdje uz video često imate screenshotove pojedinačnih koraka iz neke lekcije.

I najbolje od svega, ovdje se nove lekcije redovno objavljuju svake sedmice, tako da će oni koji su spremni na učenje, uvijek biti u toku i imati na raspolaganju popriličnu bazu korisnih tutoriala. Sa iLC-a su toliko sigurni u svoj metod rada, da oni koji se odluče za plaćeni account imaju 30 dana na raspolaganju da odluče da li su za svoj novac dobili ono što su htjeli. Ako nisu, dobit će povrat svog novca.

Na sajtu tvrde da vas tradicionalni časovi informatike u školama neće pripremiti za konkretan posao developera, dok njihov trening hoće. Probajte, pa sami zaključite da li su u pravu ili nisu.

https://ilovecoding.org/