Ako pažljivo pratite vijesti, onda znate da otprilike 9 posto projekata na Kickstarteru propadne, a kreatori ne ispune svoja obećanja data donatorima i ne isporuče proizvod nego jednostavno nestanu zajedno sa parama. Jedan od novijih takvih slučajeva odnosi se na projekat Zano dronea, koji je preko Kickstartera prikupio više od tri miliona dolara, da bi se nakon toga jednostavno raspao. Direktor startupa odjednom je odlučio napustiti kompaniju, a većina donatora po svoj prilici nikada neće dobiti svoj Zano drone. Kako bi otkrio o čemu je tu riječ, Kickstarter je unajmio istraživačkog novinara da uđe u trag direktoru i otkrije šta se zapravo desilo. Sada samo ostaje da se vidi šta će istraga u ovom slučaju pokazati.

Ako i sami želite pokrenuti kampanju ili ste redovni donator projekata koji vas zanimaju, a želite biti sigurni da ćete ono za što ste platili na kraju i dobiti, onda je možda bolje da pokušate sa crowdfunding platformom Crowd Supply.

Na CS-u nijedan kreator ne može tek tako postaviti svoj projekat, nego mora najprije proći kroz provjeru i dobiti odobrenje administratora sajta. Ako kliknete na opciju Creator Guide, vidjet ćete da proces liči na konkurisanje za neki projekat, odnosno na prijavu za radno mjesto. U obrascu koji vam se otvori kada kliknete na "Project Submission Form", morate popuniti određena polja koja će pokazati koliko ste ozbiljni i koliko je zapravo koristan vaš projekat, uključujući i njegov opis, količinu novca koju namjeravate tražiti, ali i za šta ga tačno namjeravate upotrijebiti.

Ovo je prvi korak koji svaki kreator mora napraviti prije nego što uopšte dobije priliku da započne sa prikupljanjem novčanih sredstava. Nakon što sve to obavi, kreator mora čekati na dalje upute od strane administratora sajta. Međutim, dobra vijest je ta da je većina projekata izlistanih na Crowd Supplyu potpuno finansirana, a u dijelu obrasca u kojem birate državu, imate izlistanu i BiH.

1/1

I najbolje od svega: iako morate imati konkretan i legitiman projekat, ukoliko niste sigurni za neke stavke, recimo, još ne znate gdje biste mogli proizvoditi svoj proizvod i tome slično, ljudi sa CS-a imaju dosta veza pa vam nude preporuke i svoju pomoć pri odlučivanju. Naravno, Crowd Supply uzima svoju proviziju u slučaju potpunog finansiranja, a ona u ovom trenutku iznosi 5 posto od ukupne prikupljene sume. Iako je kreiranje accounta i registrovanje na sajt besplatno, Crowd Supply naplaćuje neke usluge, a sve informacije vezane za plaćanje i provizije možete pročitati ovdje.

A, kakvi su zapravo projekti koji su izlistani na Crowd Supplyu, koliko su zanimljivi i koji su finansirani, možete provjeriti preko opcije Browse koja se nalazi u gornjem lijevom uglu interfejsa. Sa lijeve strane nalaze se izlistane kategorije za pretraživanje projekata, a ostalo se ne razlikuje od Kickstartera i Inidiegogo-a. Tu je video u kojem je objašnjen projekat, ispod su dodatne informacije i raspored početka prozvodnje i dostave proizvoda.  U svakom slučaju, vrijedi pogledati.

https://www.crowdsupply.com