2Polyglot je tek nedavno pokrenuta platforma namijenjena poznavaocima stranih jezika koji bi da zarade nešto džeparca i tako monetiziraju svoje znanje. Sajt je trenutno u beta fazi, ali već ima znatan broj registrovanih korisnika. 2Polyglot profesionalnim prevodiocima, tutorima, turističkim vodičima i copywriterima pruža priliku da na jednom mjestu predstave svoj portfolio i ubiru poslovne prilike. Kako piše na sajtu, pokretačka ideja koja stoji iza ovog projekta jeste da se svim freelancerima koji barataju stranim jezicima što je moguće više olakša život. Pa, hvala im na tome.

Ukoliko i sami želite isprobati servis, prvo se trebate logirati (možete i preko Facebook accounta), zatim urediti svoj korisnički profil i popuniti ga portfolijima sa prevodima i potruditi se da ga učinite što je moguće privlačnijim za poslodavce. Ovdje vam nije naodmet i pokoja sličica uz poneki certifikat koji potvrđuje vašu stručnost. Jednostavno rečeno: hvalite se na sav glas. Povucite sve što imate iz vlastitog arsenala i udrite na potencijalne poslodavce.

Copywriteri imaju još jednu opciju na raspolaganju. Riječ je o Shop opciji preko koje mogu postavljati i prodavati vlastite tekstove. A, kako bi im priče bile zaštićene, kupci će besplatno moći vidjeti samo dio od 30 riječi, što bi im trebalo barem dati uvid u vještine samog autora. Usluge servisa besplatne su za sve freelancere, a tako će ostati i nakon zvaničnog lansiranja sajta. Barem tako obećavaju njegovi tvorci. 

Međutim, oni koji žele malo više pogodnosti, poput veće "vidljivosti" pred poslodavcima, mogu se pretplatiti na Pro account koji, u zavisnosti od trajanja, košta $9 za jedan mjesec, $24 za tri mjeseca, $39 za pola godine i $59 za čitavu godinu.

1/1

Nakon logiranja, na vama je da pregledate ponuđene oglase i pronađete nešto za sebe. Ima tu svakakvih narudžbi, a najlakše ćete se snaći tako što ćete kliknuti na opciju "Choose order". Neki poslodavci traže nekoga ko će im prevesti sajt sa engleskog na kineski jezik za honorar od 100 do maksimalno 300 dolara, neko traži prevod "medicinskoi spravki" sa ruskog na turski jezik, a neki traže prevod audia ili videa. Kao što rekosmo, ima tu svega. Dovoljno je da, ukoliko shvatite da vaše sposobnosti odgovaraju traženim specifikacijama, jednostavno kliknete na dugme Apply koje se nalazi pri dnu oglasa i aplicirate na njega.

Isto tako, 2Polyglot korisnicima pomaže i na taj način što im pošalje notifikaciju i obavijesti ih svaki put kada se pojavi neka ponuda za posao bliska njihovim sposobnostima ili jednostavno - geografski bliska. To im omogućava da se prvi jave na oglas i možda odmah dobiju posao.

Poslodavci takozvane "izvršioce" (executors) traže preko opcije "Search for lingualancers". Oni će morati imati račun na sajtu preko kojeg će se obavljati sve novčane transakcije (za detaljno uputstvo u vezi plaćanja posjetite sajt), ali ne prije nego što poslodavac potvrdi da je dobio ono što je tražio i da je zadovoljan obavljenim poslom. Pored toga, svi prevodioci će biti podložni ocjenjivanju rada, pa će se odmah znati ko ga dobro obavlja, a ko ne.

U svakom slučaju, bilo da ste poslodavac ili prevodilac, vidjet ćete da je interfejs sajta veoma intuitivan i lako "svarljiv". Sve je smješteno na vidljivim mjestima, pa se uopšte nije teško snaći u moru opcija. Sada vam samo preostaje da se i sami logirate i vidite da li imate nešto za ponuditi poslodavcima na sajtu, a mi vam samo možemo poželjeti puno sreće!

https://2polyglot.com/