Sywork je (za sada) besplatna platforma na kojoj ilustratori i razni kreativci preko live streamniga pokazuju svoj talenat ostatku svijeta i usput besplatno podučavaju one koji bi da izuče isti "zanat". Servis su u avgustu pokrenula dvojica ilustratora, koji su na ovogodišnjem Comic Conu shvatili koliko zapravo ilustratorima treba vlastita online komuna, kroz koju bi drugima pokazali šta znaju i umiju, družili se i povezali sa kreativcima iz cijeloga svijeta.

Servis već ima poprilično izgrađenu komunu kreativaca koji na njemu imaju vlastite kanale preko kojih kroz live streaming izlažu svoje projekte u različitim fazama izrade. Naravno, komunu čine i znatiželjnici te wannabe ilustratori, koji za vrijeme streaminga mogu chatati sa kreatorima i pitati ih šta god požele.

Ukoliko ste i sami ilustrator, 3D modeler, animator, slikar i slično, koji želi podijeliti svoje znanje sa ostatkom svijeta, sve što trebate uraditi jeste da se logirate na sajt i pročitate detaljna uputstva za započinjanje vlastitog streaming kanala, uključujući i uputstva za skidanje OBS-a, softvera za broadcast, koja možete pronaći ovdje. Jedino ograničenje koje su ilustratorima postavili kreatori, jeste da ne smiju prikazivati pornografske sadržaje, pošto su i djeca dio njihove publike. Bitno je napomenuti i to da kreatori servisa planiraju uvesti pretplate na kanale, koji bi njihovim kreatorima omogućili da nešto i zarade podrškom svojih pretplatnika. Da li to znači da više neće biti besplatnih sadržaja za gledanje i učenje, još uvijek nije poznato.

1/1

Upravo zbog toga bi oni koji žele i sami naučiti kakav tačno rad predstoji kreiranju stripova trebali požuriti dok su svi kanali još uvijek besplatni. Svi kanali imaju unaprijed zakazane streaminge kako bi ih njihovi pratioci mogli lakše upratiti, a podijeljeni su prema sljedećim kategorijama: 3D modeliranje, Animacija, Ilustracija, Tradicionalne umjetnosti i Ostalo. Preko opcije Schedule, koja se nalazi u vrhu interfejsa, možete provjeriti raspored emitovanja svih registrovanih kreatora, a ako imate problema sa snalaženjem oko vremenskih zona, u gornjem desnom uglu imate i konverter koji će vrijeme streaminga prilagoditi vašoj vremenskoj zoni.

Oni koji baš i nisu zainteresovani da nauče ilustrirati, mogu naučiti slikati. Za primjere pogledajte već snimljene videe Watercolour Cluba. Naravno, neki kreatori još uvijek nisu ništa prikazivali, pa ćete se morati potruditi da pronađete one koji jesu  (ovo će ići lako ako odete na već spomenuti Schedule).

Na vama je da i sami malo izvidite situaciju i pronađete one kreatore čiji vam se rad najviše sviđa, a mi vam preporučujemo da pogledate šta se krije iza Danny Mac kanala. I zato, 'ajmo sad svi na dupenca lagana i pravac Sywork. Jer, kao što piše i na samom servisu: putovanje je možda dugo, ali ne mora biti usamljeno.

https://sywork.tv