Cleffy je skoro pokrenuti italijanski online servis namijenjen svima koji bi da nauče svirati neki instrument, a nemaju volje ni vremena za uobičajene privatne časove. Riječ je o virtuelnom učitelju koji vas na zabavan način, koji u nekim segmentima uključuje i učenje kroz posebnu muzičku igru, provlači kroz inače zamorne i počesto komplikovane osnovne satove učenja sviranja nekog muzičkog instrumenta.

Cleffy je instruktor koji će vam bukvalno objašnjavati lekcije, jasno i glasno, pa ćete morati imati uključene slušalice i mikrofon kako biste ga mogli čuti, ali i kako bi on vas mogao čuti. Dakle, instruktor na Cleffyju će vas i preslušavati, ali i znati ukoliko nešto pogrešno odsvirate, nakon čega će vas ispraviti - baš kao i pravi živući instruktor. Za sada preko servisa možete učiti samo sviranje akustične gitare, dok su učenje električne gitare, basa, bubnjeva, violine i klavira još uvijek u pripremi.

Učiti svirati možete preko PC-ja ili tableta, a samo učenje za sada je besplatno. Međutim, pošto je sajt još uvijek u početnoj, moglo bi se reći i testnoj fazi, postoji razlika u dostupnosti muzičke igre koja vam pomaže prilikom učenja: igrati je možete isključivo preko PC-ja, dok su sve lekcije dostupne i na tablet uređajima. Trenutno je u fazi i izrada aplikacije za smartphone, koja bi uskoro trebala biti dovršena i omogućiti budućim korisnicima da uče svirati preko svih mobilnih uređaja.

1/1

Isto tako, treba naglasiti da Cleffy zahtijeva od korisnika da posjeduju instrument koji žele naučiti svirati (za sada je to samo spomenuta akustična gitara), mada njegovi tvorci kažu kako rade i na drugačijem tipu igara i lekcija, koje od budućih korisnika neće od samog početka zahtijevati posjedovanje instrumenta. Ako nemate gitaru, a očajnički želite isprobati servis, možete koristiti svoj smartphone ili tablet kao virtuelnu gitaru, a uputstvo možete pronaći na sajtu.

Kako biste započeli sa učenjem, sve što trebate uraditi jeste da popunite par polja predviđenih za logiranje, da uključite slušalice, mikrofon i uzmete gitaru u ruke i učenje može započeti.

Lekcije kreću od samih osnova, prepune su grafičkih prikaza kako bi se učenici lakše snašli i objašnjavaju vam sve korak po korak, pa vam tako, recimo, kroz prvu lekciju Cleffy objašnjava na koji način koristiti tablaturu, pojednostavljeni prikaz vaše gitare, odnosno njenih žica. Nakon što to dobro "provarite", možete preći na učenje akorda, zatim na ritam, da biste na kraju počeli učiti svirati i neku konkretnu pjesmu, u ovom slučaju, riječ je o R.E.M.-ovoj "Everybody hurts", pjesmi namijenjenoj početnicima.

Tim koji stoji iz Cleffyja planira uskoro na Kickstarteru pokrenuti kampanju preko koje ih svi zainteresovani mogu podržati. A, zašto da ne? Iako korištenjem Cleffyja vjerovatno nećete postati muzički genije (osim ako generalno niste genije u svakodnevnom životu), barem ćete slobodno vrijeme posvetiti nečemu korisnom.

https://www.cleffy.it/en/