Ovakvih i sličnih sajtova ima svugdje po Internetu, ali nikada ne znate koji bi od njih odgovarao baš vašim željama. Na kraju krajeva, ono što odgovara većini, ne mora nužno odgovarati i vama. Chalkstreet je servis za učenje novih vještina iz različitih oblasti: programiranja, dizajna i web developmenta, ali i onih vještina nevezanih za IT svijet. Tu su i online kursevi za one koji bi da nauče novi jezik, da pronađu novi hobi ili da nauče neke vještine vezane za biznis.

Kursevi traju od jednog do četiri sata i sadrže, između ostalog, testove, vježbe i zadatke. Sve zavisi od toga kakav ste kurs odabrali. U principu, jedan ovakav servis vam olakšava pronalazak idealnog online kursa koji odgovara vašim specifičnim željama i potrebama, jer ima preview sadržaja koji vam omogućava da pregledate osnovne sekcije kojima se tutorial bavi. Tako nećete morati gledati cijeli tutorial, da biste tek negdje na polovini shvatili da to nije ono što vam treba.

Međutim, moramo vas upozoriti da biste, slušajući neke tutoriale, mogli imati manjih problema sa razumijevanjem sadržaja zbog jakog naglaska instruktora. Naime, koliko smo do sada mogli primijetiti, na servisu su svi instruktori indijskog porijekla, a razlog za to je jednostavan: njegovi kreatori su Indijci, a servis je također indijski. Ali to ne znači i da nije zanimljiv. Doduše, ne toliko zanimljiv kao "Odbačena", ali dovoljno zanimljiv da vam privuče pažnju između emitovanja. Mazaka mala.

1/1

Jedan od zanimljivijih besplatnih kurseva bavi se Python programskim jezikom, a namijenjen je "nestrpljivim učenicima" i traje sat i 22 minute. Tu je i besplatan tutorial na temu kako da u roku od samo jednog sata postanete dizajner logoa, a za one koji bi htjeli naučiti japanski, tu je tutorial o osnovama japanskog jezika. Učiti možete i preko zvanične Android aplikacije koju možete pronaći na Google Playu.

Inače, treba naglasiti da Chalkstreet nije namijenjen isključivo besplatnom učenju: neki tutoriali jesu besplatni, mada se većina ipak plaća. Cijene su izražene u indijskim rupijima, a naplaćuje se uglavnom od nekih 9 eura za tutorial do 20 eura.

Zanimljiv servis za dane kada ne znate šta biste drugo mogli raditi, ali i za one među vama koji bi da prođu jeftino dok uče vještine koje se u mnogim dijelovima svijeta skupo naplaćuju.

http://www.chalkstreet.com/