…Danas hosteli uglavnom nude pristojne (a neki čak i sjajne) higijenske uslove i krov nad glavom po niskim cijenama, mada njihovo glavno obilježje i dalje ostaje isto: dijeljenje spavaonica i svih ostalih intimnih prostorija sa nemalim/nemilim brojem ljudi. Ako vam ne smeta udisanje tuđih noćnih prdeža, cjelonoćno prevrtanje zbog horskog hrkanja ili opsesivno čuvanje i ono malo novca i vrednijih stvari koje ste ponijeli na put sa sobom, onda vam preporučujemo da, kada sljedeći put budete planirali neko jeftinije putovanje, čekirate friško k'o hljepčić pokrenuti servis Hostel Hawk.

Dakle, Hostel Hawk je web servis za ljubitelje jeftinijeg smještaja (a, ko to nije?) koji bi da prije kretanja na odmor provjere različite lokacije i cijene hostela širom svijeta - sve na jednom mjestu. Iako se trenutno nalazi u beti, Hawk vam već sada nudi više od 400.000 hostelskih smještajnih kapaciteta iz cijeloga svijeta i sa različitih sajtova.

Svoj servis kreatori Hawka reklamiraju kao "najbrži put da pronađete najbolje mjesto za odsjedanje", a tako zaista i jeste. Kada kliknete na opciju "Explore Hostels", na ekranu će vam se pojaviti mapa i sa lijeve strane izlistano 50 trenutno najpopularnijih gradova u kojima ljudi najradije odsjedaju, zajedno sa podacima o trenutnom broju putnika-namjernika u različitim gradovima. Naravno, neovisno od popisa, gradove po vlastitoj želji možete tražiti i preko opcije Search, dok klikanjem na mapu možete iz ptičije perspektive malo bolje osmotriti lokacije hostela.

1/1

Na slici kojom je predstavljen neki hostel imate i opciju da vidite ocjenu usluge i da i sami provjerite recenzije bivših posjetitelja. Pored toga, potragu za idealnim hostelom uveliko vam olakšavaju opcije za filtriranje sadržaja, pa tako idealan smještaj možete tražiti prema cjenovnom rangu, popularnosti, broju recenzija, a osim hotela i hostela, možete krenuti i u potragu za drugim tipom smještaja, kao što apartmani, pansioni ili kampovi.

Kada pređete mišem preko sa lijeve strane izlistanih ponuda, pojavit će vam se detaljan opis smještaja na engleskom jeziku, tako da ne morate odmah ići na zvanični sajt kako biste provjerili da li vam baš sve odgovara. Tu su podaci o najboljem i najbližem prevozu, uključujući i udaljenost smještaja od najbliže željezničke ili autobuske stanice, zatim obavještenja o besplatnim turističkim turama i posebnim cjenovnim ponudama.

Dakle, ako ste ljubitelj hostelisanja, vrijedi vam isprobati ovaj novi servis jer ionako već ima gomilu izlistanih gradova, a pretraga teško da može biti jednostavnija. Još ako planirate odlazak na putovanje sa prijateljima ili porodicom, bit će vam sasvim svejedno da li smještaj uključuje i dijeljenje spavaonice i wc-a. Na takvim putovanjima, smještaj zaista nije toliko bitan, koliko potreba da troškovi noćenja ostanu što je moguće niži.

https://hostelhawk.com/